BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Pulut Seri Muka




Kueh ni memang jadi faveret saya sejak dulu... sejak zaman budak2 lagi. Ingat lagi makcik nasi lemak yang jadi jiran terdekat masa saya kecik dulu turut meniaga kueh Pulut Seri Muka ini. Rasanya saya lah orang pertama yang naik ke rumahnya untuk beli kueh ini setiap hari...dengan menggenggam erat duit 50 sen di tangan. Dah timing masa tu kuehnya tentu dah boleh dipotong. Tak boleh datang awal2 sebab belum ready untuk dipotong lagi.

Jadi bila meningkat dewasa, dah pindah rumah, dah tak dapat makan kueh dan nasi lemak makcik tu lagi.... teringat2 siang dan malam. Sementelah saya berkawan baik dengan anak nya Lan. Petang-petang selalu main badminton sama-sama sekali dengan Sening, Ining dan Sue *ni kira mengenang nostalgia le ni... :)*

Ok.... bila dah stat pandai buat kueh ni, selalu lah jugak saya buat. Tapi tetap tak rasa sama dengan yang makcik hari tu.... huuuuu....

Jom tengok resepi saya, mungkin cara kita tak sama....

(upgrade resepi - Practice makes perfect)
Bahan-bahannya:

lapisan bawah

  • Pulut 1 cawan
  • Santan bubuh garam
  • daun pandan disimpul
lapisan atas:
  • tepung 1 cawan
  • telor kuning 1 biji
  • tepong ubi kayu/tepong jagung 1 sudu besar
  • gula 1 1/4 cawan (satu suku)
  • santan pekat 2 cawan bubuh sedikit garam
  • air daun pandan setengah cawan

Cara-caranya:
  1. Kukuslah pulut dengan santan paras2 tenggelam pulut.
  2. Dalam pada itu boleh lah dibancuhkan bahan2 untuk lapisan atas. Campur semua sekali. Blend dalam pengisar jus supaya adunan sebati dan tidak berketul.
  3. Bila pulut masak, buang daun pandan lalu digaul rata pulut tadi.
  4. Tekan-tekan pulut biar mampat dan rata lapisannya. Kukus balik dalam 5 minit, angkat.
  5. Taburkan sedikit tepung atas pulut.
  6. Tuangkan bahan2 untuk lapisan atas.
  7. Kukus sampai masak *lebih-kurang setengah jam*
  8. Siap..... tunggu selepas 2 @ 3 jam boleh lah dipotong *saya biasanya kukus pagi/tengahari... petang baru dihidangkan*


16 comments:

~NurKasih~ said...

salam kenal juga dari as
serimuka mmng pebret myhby.. kuih2 melayu sentiasa jd pebret walau kami diperantaun..

fzi said...

betul tu as..kuih2 macam gini memang kegemaran ramai, tak jemu makan...hehe
Timakasih as singgah Menu..

Chik Mi said...

salam kenal jugak dr sy,sy pun suke ngan serimuka cuma blm berkesempatan nak membuatnya

Kakasma said...

fzi,lama tak menyinggah umah banyak yang tertinggal nampaknya..komputer merajuk,tu yg tak sempat nak jenguk.seri muka ni kita suka,tapi makan yg atas ajer..pulut selalu kena ketepi...

cikmanggis said...

salam.fzi..kena ambik resepi fzi ni..kita mmg failed buat topping ijau ni..kadang2 terlampau lembik,ada masa terkeras....

fzi said...

Chik Mi, akak pun bih-kurang camtu le, yang nak buatnya banyak dalam waiting-list.. dah beratur panjang, masalah nak membuatnya je, slow sikit...hehe
Thx chik mi


Asma...
Ooo komputer buat hal...bese le tu... kat umah pun cam tu kekadang...
Ohh asma memang tak suka pulut ya? kita.. lapisan atas bawah tak tolak..hahaha

fzi said...

orite cikmanggis...terai lah... kita hari tu pun memang jadi camtu juga, banyak kali juga le terlembik terkeras... Sekarang kira OK le kot *amboi!macam konfiden pulak*...terlebih yakin tu sebab budak2 dan bapak budak nampak dah angkat ibu jari...hehe

ain said...

sy laki bini pun suka gak kuih ni.

Datin El said...

fzi..bolehlah akak try resepi fzi ni pulak..hehe tq..

blogresipi said...

Kite pon nak yg atas je lah.. pulut nanti2 baru blh makan.hehehe...

fzi said...

Ain...
hehehe...kueh-kueh yang jenis kukus2 ni memang ramai yang suka... tak luput dek zaman...


Datin...
Sila la terai k... mana tau suka cara yang ni... banyak resepi pulut seri muka ni tapi kita regularly buat yang macam gini sebab tak suka yang guna banyak telor.. :)


Ijan...
OK...lepas pantang nnt boley makan pulut banyak2...hehe Sekarang ni kena stop kejap sebab Ijan dah makin sarat tu... leklok ya berhati2 dalam semua pergerakan, take care...

Kak Su said...

Sedap2 napok kue2 dlm blog cik puan ni...siap dengan resepi..tima kasih sudi singgah blog ambo.

sot said...

Kita tak perlu bermuka2 bila makan kueh seri muka ni kerana rasanya memang ramai yang suka.

fzi said...

Kak Su...
Sekhemo menu yang ada nih hok senne senne jah... hok wak massok ari2 jah.. hok payoh to khetti..hehe
Timokasih singgoh sinni deh...


papa...
..pantun dua kerat ke tu...hehe

::::LAdY FAFA:::: said...

uish kuih ni mang xley nak kata apaa ah..mang tahap gile punye sedap arh!

kekkeek ;D

fzi said...

hehe...kakak, nnt mama wat lagi, kena timing weekend yang abg pun balik sama.. :)

Menu A - Z