BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Jeput Pisang Emas


Pisang emas di bawa belayar
masak sebiji di atas peti
hutang emas boleh ku 'ejas' bayar
hutang budi dibawa mati....

Rangkap-rangkap pantun tu memang popular sejak dari saya anak-anak lagi sampai le ke anak2 zaman ciber ini....

Sajerrrr... buat intro 'Jeput Pisang' dengan pantun 4 kerat yang ever-green tu... hehe *maaf ya anak2.. makcik gi pandai2 tambah sendiri perkataan 'ejas' tu... :)*

Kalau semalam buat Jeput Durian, hari ni buat Jeput Pisang pula.... nak merasmikan pisang emas yang baru masak setandan tu.... Sedap, kalau buat jepput guna pisang emas ni, memang rasanya lemak-lemak manis gitu...

Jeput ni, kueh yang cepat siap, mudah serta sedap, hanya lecekkan pisang, tambahkan gula kemudian masukkan tepung, sedikit soda bicarbonat dan sedikit air masak. Nak tau kepekatannya yang tepat, hanya cuba jatuhkan adunan dari sudu...kalau jatuhnya lambat dan serentak bermakna adunannya..... just nice... :)


4 comments:

blogresipi said...

Banyok ari tok makey jepput pise neh... tp pise emas takdok.. pise gapo tok tahu besar2 jah ado sini..hehehe

fzi said...

ohh... ada hok besar2 jah... pise 'comel' la tu kot yang biasa jual kat supermarket..takpe la besar2 pun, lecek je Ijan.. jjadi jepput.....hehe

blogresipi said...

salam kak Fzi... sunyi dua tiga hari nie... sebok ker? :)

fzi said...

Wsalam... Hi...Ijan...

hehe... takde la sebok sangat tapi camgitu lah lebih kurang nya ijan...cam ari ni tak kuar dapur, ada tetamu mai dari Penang... then plus masak untuk anak nak balik hostel lagi...hehe

Menu A - Z