BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Cek Mek

Assalamualaikum...

Baru nak citer kueh yang buat weekend lalu padahal esok dah nak jumpa weekend lagi... keatapi lambat... hehe

Buat Cek Mek.... tentu sume kenal kueh ni kan.... :))

Kueh ni kira cam makanan asasi bagi kami sejak dulu...
huhu.... Selalu buat, kiranya stok ubi Stelo @ keledek sentiasa ada je lah kat rumah. Tak kira lah ubi stelo kuning boleh, ubi stelo merah pun jadik. Senang nak buat nya. Main tinggal2 je, time rebus ubi boleh buat keje lain. Bila dah ubi empuk, keluarkan air dan biarkan ubi di dalam periuk untuk jangkamasa yang agak lama sikit, biar betul2 kering air ubi.... senang nak buat keje.

Saya lari2 sikit buat hari tu sebab kejar masa cik abang nak ke masjid Sri Petaling petang Sabtu tu ikut Hj MU, jiran kami. Kali ni dah 2nd time papa ikut Hj MU untuk bersama2 dengan jemaah Tabligh di Sri Petaling tu. Jadi cepat2 buat cek mek buat alas perut papa sebelum Hj MU datang jemput.

Jom tengok resepi, tapi maaf lah resepi cek mek saya takde ikut sukatan....huuu


RESEPI CEK MEK

Bahan2nya:

  • ubi keledek 5 ketul + sesudu besar garam buku *ubi dibasuh bersih, direbus dengan kulitnya sekali sampai empuk*
  • tepung
  • gula setengah mangkuk
Cara buatnya:
  1. Ubi yang dah siap empuk dikupas kulit lalu dilecek2 sampai lumat @ le'it *kata oghe kelate*.
  2. Ratakan ubi dalam mangkuk adunan, masukkan tepung sebanyak 1/4 dari banyak mana ubi.... agak2 je... Satukan tepung dan ubi biar jadi doh yang tak berapa melekat di jari. Jika masih melekat2 di jari boleh tambah sikit lagi tepung tapi AWAS jangan terlebih...sebab cek mek memang kurang umphh kalu banyak pakai tepung. Macam saya, saya prefer buh sikit je tepung walaupun doh masih terlekat2 dekat jari. Dengan bantuan tepung yang boleh kita lumurkan kat jari masa membentuk cek mek, masalah tu mudah settle.... :)
  3. Bila dah jadi doh, ambil secubit adunan sebesar bola pimpong, leperkan dan letakkan sesudu teh gula di tengah2nya.
  4. Tutup balik dan bentukkan cek mek sebagaimana cek mek...
  5. Goreng dalam minyak yang penuh, dengan menggunakan api yang sederhana.
  6. Sedia untuk dihidangkan, tapi AWAS kena hati2 dengan air gula yang ada dalam cek mek... panas tu... :)
Sekian, Wassalam.


16 comments:

Datin El said...

salam fzi..
sedapnye cek mek..

Peri PiA said...

aboh saya pandai buat kueh ni :)

fzi said...

Wsalam datin...
Alhamdulillah, memang sedap cek mek.. :)

fzi said...

Peri PiA...
Woah terer aboh Pia ya.. :D

ima said...

salam kak fzi...dah lama tak buat cek mek...terliur pulak tengok akak punya cek mek tu...memang fav kami sekeluarga...

fzi said...

Wsalam ima..
Itu ler... cek mek ni memang fames dan ramai yang suka kan ima.. ianya sedap lagi mengenyangkan.. :)

ain said...

salam kak fzi...apa kabar. hopefully akak n family sihat2 je. nak kuih cek mek 2 3 ketulll!!!!!

fzi said...

Wsalam ain...
Alhamdulillah akak sihat ain... cuma sekarang selesema ngan batuk sikit... sakit tekak... kena banyakkan minum air limau nih.. :)
Meh le sini, ambik 4 5 ketul pun boley cek mek tu.. :)

sot said...

Molek2 dan sedap la pulak Cek Mek ni, padan la di gelar orang Cek Mek Molek.

fzi said...

Beto tuh...sedap sesedap nama, molek semolek Cek Mek Molek... hehe...kretip betul oghe kelate wi nama kueh ni kan pa... :)

cikgu aida said...

kueh cek mek...moleknya mano...ehehheh

muna b said...

balik keje nanti tak sabar nak buatlah....tentu sedapkan.

fzi said...

cikgu...
Akak duk beso panggil setakat 'cek mek' je kue tu... tu yang tok buboh gelaran tambahan kat belakang tu... gelaran yang nak jelighokan lagi namo..hihi

fzi said...

Mona...
Jemput buat sama Mona... kita gerenti awak mesti suka..hehe... adunan nya sama ngan nak buat keria.. ingat k mona pesan kita tu, jangan telebih tepung! Tak best jadinya nnt... :)

she-G said...

lame ilang balik kg..musim kenduri kan..sampai tgk dgg lembu pun nak muntah daa...
cik mek molek akak sgt lerrrr molek kak...aduhaiiiii..

fzi said...

She...
Ohh kenduri situ sini la musim cuti kan she.. jenuh makke gulai la jawabnya..hehe

..cek mek, akak suka wat saiz kecik camtu je she.. kalu besar sangat, tak terliur nak makan...huuu

Menu A - Z