BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Cek Mek

Assalamualaikum...

Baru nak citer kueh yang buat weekend lalu padahal esok dah nak jumpa weekend lagi... keatapi lambat... hehe

Buat Cek Mek.... tentu sume kenal kueh ni kan.... :))

Kueh ni kira cam makanan asasi bagi kami sejak dulu...
huhu.... Selalu buat, kiranya stok ubi Stelo @ keledek sentiasa ada je lah kat rumah. Tak kira lah ubi stelo kuning boleh, ubi stelo merah pun jadik. Senang nak buat nya. Main tinggal2 je, time rebus ubi boleh buat keje lain. Bila dah ubi empuk, keluarkan air dan biarkan ubi di dalam periuk untuk jangkamasa yang agak lama sikit, biar betul2 kering air ubi.... senang nak buat keje.

Saya lari2 sikit buat hari tu sebab kejar masa cik abang nak ke masjid Sri Petaling petang Sabtu tu ikut Hj MU, jiran kami. Kali ni dah 2nd time papa ikut Hj MU untuk bersama2 dengan jemaah Tabligh di Sri Petaling tu. Jadi cepat2 buat cek mek buat alas perut papa sebelum Hj MU datang jemput.

Jom tengok resepi, tapi maaf lah resepi cek mek saya takde ikut sukatan....huuu


RESEPI CEK MEK

Bahan2nya:

  • ubi keledek 5 ketul + sesudu besar garam buku *ubi dibasuh bersih, direbus dengan kulitnya sekali sampai empuk*
  • tepung
  • gula setengah mangkuk
Cara buatnya:
  1. Ubi yang dah siap empuk dikupas kulit lalu dilecek2 sampai lumat @ le'it *kata oghe kelate*.
  2. Ratakan ubi dalam mangkuk adunan, masukkan tepung sebanyak 1/4 dari banyak mana ubi.... agak2 je... Satukan tepung dan ubi biar jadi doh yang tak berapa melekat di jari. Jika masih melekat2 di jari boleh tambah sikit lagi tepung tapi AWAS jangan terlebih...sebab cek mek memang kurang umphh kalu banyak pakai tepung. Macam saya, saya prefer buh sikit je tepung walaupun doh masih terlekat2 dekat jari. Dengan bantuan tepung yang boleh kita lumurkan kat jari masa membentuk cek mek, masalah tu mudah settle.... :)
  3. Bila dah jadi doh, ambil secubit adunan sebesar bola pimpong, leperkan dan letakkan sesudu teh gula di tengah2nya.
  4. Tutup balik dan bentukkan cek mek sebagaimana cek mek...
  5. Goreng dalam minyak yang penuh, dengan menggunakan api yang sederhana.
  6. Sedia untuk dihidangkan, tapi AWAS kena hati2 dengan air gula yang ada dalam cek mek... panas tu... :)
Sekian, Wassalam.


Menu A - Z