Makan ikan goreng yang direbus terlebih dahulu rasanya berbeza kalau nak dibandingkan dengan yang tanpa direbus. Kalau yang belum pernah mencuba, makan sekali mesti hendak lagi... hehehe
Saya selalu beli ikan sardin/selayang untuk tujuan buat ikan rebus ini. Ikan kecik2 lagi sedap dari ikan saiz besar macam ikan kembung tu. Bila dah siap direbus, ikan ini boleh tahan disimpan untuk beberapa hari. Nak lama lagi kena bubuh dalam peti-ais lah. Banyak menu pilihan yang boleh dimasak guna ikan rebus ini. Ianya boleh samada digoreng biasa, digoreng celup tepung, dimasak gulai atau dimakan begitu saja cicah budu... :)
Ok bagi yang belum biasa merebus ikan ini jom kita tengok camane.....Ikan2 yang dah dibasuh bersih direbuskan dengan sedikit air dengan dimasukkan asam keping, garam buku dan sedikit lengkuas. Rebus hingga hampir kering air. Dahhh.... dah masak pun.
Jadi untuk menu kali ini, saya goreng ikan yang direbus itu dengan mencelupkannya pula ke dalam bancuhan tepung beras....maka jadi lah ia... "Ikan Celup Tepung" yang amat sedap jika dimakan dengan air penyicah/sos. Selain itu ia juga amat sesuai digoreng untuk melengkapkan hidangan Nasi kerabu.... :)
Sunday
Ikan Celup Tepung
Posted by fzi at 11:55
Labels: Ikan Celup Tepung
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
6 comments:
Rebus dulu ye kak...tak pernah try lagi.. macam best je neh... nanti ade ikan best2 boleh kite cube plak :D
Ada juga orang yang tak rebus, terus celup je ikan tu dalam tepung, goreng. Tapi akak suka rebus dulu. Lagi ada umphh ikan celup tepong tu....hahaha..
Kalu di bulan puasa sedap makan ikan ni dengan sos penyicah.
Ijan try la ye... :)
kak sedap nye...mlm tadi br beli kat,
tmn sini...akak pandai masak..
akak best nye...nasi kerabu...
pandai la akak masak..
Sweet...
Ikan celup tepung tu senang je buatnya...sweet try buat le ni, nnt bulan posa senang, balik terawih sedap makan collek ikan...
Nasi kerabu tu, memang nampak banyak keja sikit, tapi sebenarnya tak lah rumit mana... tak try buat tak tau... jom try sweet, kalau belum ada resepinya, jom cuba resepi akak ni!
saya dah masak ikan celup tepung beberapa kali..pagi tadi buat nasi kerabu dengan ikan penaling celup tepung, sedappp...
Post a Comment