BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Ketupat Sotong @ Tupak Sutong


"Mama nanti nak buat 'tupak sutong', beli sutong kecik2 eh, baru senang sekali ngap je satu suap", itulah antara pesanan penaja cik suami setiapkali teringin dan sebut nak makan ketupat sotong.... :D

Bila difikir2, betul juga....selain dari senang nak makan, sotongnya juga nanti lebih lembut berbanding sotong yang besar. Tapi kalau guna sotong kecil, bab nak menyudahkan kerja2 menyumbat pulut dalam sotong lah yang mencabar perasaan sikit...lama jugak le ambik masa... hehehe


Ok, bagi sesapa yang belum pernah try buat, jom cari sotong fresh kat pasar esok.... :))


Resepi Tupak Sutong
Bahan-bahannya:

  • sotong setengah kg
  • santan RM1
  • pulut setengah cawan
  • manisan siam 3 karet/gula melaka ketul
  • daun pandan 3 helai disimpul
  • sedikit garam
  • lidi daun kelapa
Cara membuatnya:
  1. Basuh beras pulut bersih2 dan rendamkan dalam sedikit santan yang sudah dicampur garam.
  2. Potong lidi pendek2*saya gunakan 4 batang lidi yang diambil dari pokok kelapa depan rumah. Selepas diraup bersih, dipotong sepanjang lebih kurang 2 inci setiap satu *
  3. Sementara pulut masih terendam dalam santan, basuh sotong bersih2. Buang kulitnya dan keluarkan matanya...ouhhh...
  4. Sumbatkan pulut dalam sotong. Masukkan hanya 1/3 pulut memenuhi sotong. Jangan terlebih kerana dikhuatiri sotong akan pecah takkala sedang dimasak.
  5. Masukkan kembali kepala sotong di tempatnya *Jangan sampai ada kepala sotong yang hilang sebab ianya penting untuk menutup sotong agar pulut tak keluar semasa memasaknya...hehe*.
  6. Cocokkan lidi secara menyilang untuk memastikan pulut selamat di dalam sotong.
  7. Susun di dalam periuk dan masukkan santan yang direndam pulut tadi.
  8. Bila dah menggelegak, masukkan santan selebihnya, manisan dan daun pandan. Masaklah sampai kuahnya likat.
  9. Sedia untuk dihidangkan....*berhati-hati dengan lidinya, kena pesan siap2 kat anak2 suh buang dulu... kang tak pasal2.. :)"

14 comments:

blogresipi said...

Tuupak sutong nie sangat la sedap... kalau bulan pose harus melimpah ruah dlm talam diorang susun2... kite suka pasal rasa manis2 lemak gitew... terliurnye kak Fzi... sini takde sotong fresh. Sotong kerat 18 ade la.. tu pun frozen. :D

Peminat Ketupat Sotong said...

Memang lazat ketupat sotong bikinan isteriku ini. Peberet saya, sedapnya hingga menjilat jari. Kelebihan sotong kecik ni, satunya boleh di ngap sekali gus, keduanya rasanya sebati antara kuah, sotong & pulutnya...memang best.

Awas: ketupat sotong bukan untuk di buat lauk, tapi sesuai di buat makanan petang atau pembasuh mulut.

fzi said...

Ijan... sabar la ya... takpe takde sotong yang fresh, yang frozen pun jalannn... asal yang bernama sotong...he he....


Pa, nnt mama wat lagi ya...InsyaAllah... tapi bahaya takley kerap sangat sebab ttupak sutong ni teramatlah 'good' for GOUT!..:))

d'Armo Cottage said...

bestnye...mesti u pandai masak

d'Armo Cottage said...

hi. nice blog

fzi said...

d'Armo Cottage...

...takde la pandai sangat...saya tau yang senang2 je...

Tqvm, jemput singgah lagi...

sweets said...

fzi mak sy buat ketupat sotong kuah dia lemak putih...tu...coz mak asl t'gganu...
yg cam fzi buat belom penah rasa..

fzi said...

Sweets...
Akak penah dengar jugak orang tenganu buat ketupat sotong kuah kaler putih...mmmm...mesti sedap tu...

Bila2 sweets boley le try yang kelate punya pulak k...kalau taknak buat sendiri, boleh cari atas Pasar Siti Khadijah tu...InsyaAllah jumpa.. :)

MaMa MuNiRa said...

ketupat sotong sedap..... hingga menjilat jari yammi....akak suka sotong yg sederhana besar kalau la sotong tu ada telur alangkah bestnya.b.pulut bubuh jgn buncit sangat tak terasa sedap tapi memang best lah...

fzi said...

Mama Munira,
...betul tu kak...memang sedap...kalau buat sikit2 memang tak cukup...budak2 sume suka...hehehe
Tapi nak buat banyak sangat kita la pula tak larat bab sumbat pulutnya... :)

cikgu said...

Salam.bestnye ttupak sutong...hehehe.bezanya kat trganu warna putih berlemak sebab x guna nisan@gula melaka tp guna santan.
hari ni kat kelas masakan kami nak goreng sutong celup tepung...murid2 dh tak sabar2 nak mkn..

fzi said...

Wsalam cikgu...
Itulaa... akak ada dengar sebelum ni ttupak sutong kat tenganu kaler putih.. teringin nak rasa... ok lah one day try buat..

Waoahh...macam2 menu kat kelas masakan ya cikgu... seronok la semua anak murid cikgu...sure diaorang looking forward hari kelas masakan ...hehe

geraugebang said...

kita pernah makan.Mak mertua kawan kita buat. Sedap. Sotongnya kecik-kecik. Lepas tu dia buat tak manis sangat. Tu yang sedap tu.

fzi said...

Gerau....
Ohh gerau pun penah makan ttupak sutong ni ya...
Memang sedap kalu buat pakai sotong kecik2... kulit dia pun tak tebal sangat...rasa ngam n just nice dengan pulut kat dalam tu...hehe
Kalau suka makan, terai la buat ya gerau... mudah dan cepat membuatnya... kalu taknak pressure buat sikit je... dalam setengah kilo sotong.. :)

Menu A - Z