BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Sagupal




Sagupal ni menu faveret waktu petang. Sedap dan tak jemu makan bila buat stail pengat2 camni... Kalau ada sagu, boleh la cuba buat Sagupal ya.. Sagupal ni nak lebih sedap kena boh inti tapi yang tunjuk gambar kali ni takde boh inti. Stok kacang habis sudaa.. :)

Bahan:
1 cawan sagu
RM1 @ 3/4 cawan pati santan + air masak
gula secukup rasa
secubit garam
2 helai daun pandan

Inti:
1/2 cawan kacang hijau
1 cawan gula
air secukupnya
**rebus sampai empuk kacang kemudian kepal2kan.


Cara buatnya:

Campurkan sagu dengan air panas menggelegak. Kacau2 dan bentukkan bulat2. Kalau ada inti masukkan inti ke dalamnya kemudian rebus sampai masak(didihkan dulu air dalam periuk sebelum dimasukkan sagupal *sama cam rebus onde-onde*). Angkat, toskan sebentar sebelum dimasukkan ke dalam santan yang telah dimasak dengan gula, secubit garam dan daun pandan.


Menu A - Z