Semalam teringat nak buat nasi kerabu. Sempena papa diaorang balik setelah 3 hari ke Ijtimak Malaysia 2009 di Sepang, elok juga dihidangkan dengan menu nasi kerabu nih. Ntah camane papa makan kat sana. So, semak2 bahan asas nak buat nasi kerabu, kebetulan pulak ada. Ulam2 macam daun kesum, bunga kantan dan serai tu alhamdulillah, ambik kat laman je. Yang lain2 tu nasib baik ada beli weekend hari tu.
At-last terhidang lah nasi kerabu semalam yang dimasak khas buat orang yang baru balik dari bermusafir... hehe
Bahan-bahannya:
1) Sambal kelapa
- setengah biji kelapa untuk digoreng tanpa minyak
- 1 sudu teh lada hitam/sulah
- bawah merah
- 3 ekor ikan tawar(ikan sardin/selayang) *kalau kembung memadai seekor je yang besar*
- gula
- garam
*** kesemua bahan ditumbuk
2) Tumis nasi kerabu
- setengah biji kelapa diperah santan
- setengah inci halia ditumbuk
- 1 labu besar bawang merah ditumbuk
- 2 batang serai diketuk
- belacan
- cili kering ditumbuk
- manisan
- garam
- asam keping
- 2 sudu besar budu *jika suka*
- Tambahkan bancuhan sesudu kecil tepung jagung + sedikit air( kalau nak pekatkan sikit tumis)
*** santan dijerang atas api., kemudian masukkan bahan-bahan lain. Masak sampai likat.
3) ulam-ulaman
- kacang panjang
- timun batang
- daun kesum
- bunga kantan
- serai
- bawang besar
- hirisan limau nipis
**** semua bahan dimayang halus. Jika ada ulam-ulam lain seperti daun gajus, ulam raja, kobis dll boleh je di tambah dalam hidangan.
4) Nasi
- Masak nasi dengan sehelai daun pandan dan sedikit kunyit untuk hidangan nasi yang ceria kekuningan *saya tak buat nasi kaler purple, takde bunga talang*
p/s: *Boleh stand-by sambal lada/sambal belacan buat yang suka pedas*
Nak buat sambal lada hanya tumbuk cili merah + cili api + seulas bawang puteh + gula + garam + cuka + sedikit air....
12 comments:
TQ my dear for cooking nasi kerabu utk papa yg balik dari Ijtimak.
Rasanya sedap dan jelira, especially di makan dgn ikan rebus goreng, telur masin & daging yg di slice nipis tu. Alhamdulillah.
bestnya nasi kerabu!!!kegemaran cikmanggis ni..lama tak dengar perkataan JELIRA..;)
Rite papa, sama2... sori tak cukup syarat, solok takde :)
cikmanggis...
dari cakap2 kengkawan, memang ramai yang minat dengan nasi kerabu ni... kalau diaorang ke pasar malam lain takde cari nasi kerabu je...pendek kata memang jelira...hehe
Akak, saya dah lama plan nak buat nasi kerabu tapi tak terbuat lg. sejal duk sini tak pernah buat lagi. dulu2 pun buat kalau mak dtg rumah...buat sama dgn mak.
kena rajinkan diri nak buat sbb dah lama sgt tak mkn.
suami akak pergi ijtimak, suami saya tak berkesempatan balik...
Suzi...
Akak pun bih kurang cam tu juga... kalau yang plan awal2 tu memang payah sikit nak jadi...tapi kalau yang datang idea tiba2 tu, itu yang selalunya terus ON ...hehe
Pasal ijtimak tu...dah beberapa sesi hsbd duk citer, terpegun akak dan anaknda yang mendengar.
Wah best nye nasik kerabu akak nie... nie baru ori kelate punye.. hehhe... ade telur masin, daging, ikan celup tepung tu memang la best... boleh pengsan2 dibuatkan lepas makan nasik kerabu neh. :D
hahaha... jangan le sampai pengsan Ijan...hehe
Ijan, akak ada petua... kalu nak buat nasi kerabu ni cuba buat lebih sikit sambal kelapa dan tumisnya. Sebab boleh asingkan terus simpan tempat beku. Kalau nak makan nx time *bila ada ayam bakar, solok etc* senang benda dah ada, tinggal mayang ulam-ulam je... :)
sedapnya nasi kerabu tu kak. mintak sikit boleh. suka tengok!!
kak...sy dh tukar blog ye kak. blog lama ada poblem.mcm biul2 gitu.hehe
http://ainismail.blogspot.com
sedapnyo nasik kerabu nih.. terliur tengok..
Ain...
Akak yang suka bila buat nasi kerabu ni, anak2 bukan main lagi makan sayur dan ulam2 mentah tu...tapi kalau hari2 yang biasa buat sayur cth sayur goreng ke, sayur lemak ke, nak kena remind baru ambik makan...ishk..
Kesiannyer ain, blog dah elok2 ari tu..mesti ada cara tu, keep trying InsyaAllah dapat balik tuh..
Zul...
Timakasih sudi singgah... Mungkin terliur tu sebab nasi kaler kuning kot, selalu maybe zul tengok kaler purple... :)
hehe.. dulu dekat Kelantan Delight pernah makan yang kuning punya.. lagi best drpd yang biru..
Nasi kerabu ni ada dua tiga cara buatnya... macam akak selalu buat yang macam ni je. Ada yang buat stail tumis budu, yang tu kena ada sambal lada. Yang tu pun best juga, terpulang masing2 punya citarasa... :)
Post a Comment