BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Jeruk Kedondong


Sebenarnya teringin nak makan jeruk pauh. Tiba-tiba je... Tapi yang problem, pauhnya la pulak takde. Kebetulan nampak ada kedondong kat pokok depan rumah tu, jadi menjeruk kedondong je lah jawabnya... heheh


Ingat lagi, semasa kami di rumah lama dulu, saya sering la jugak buat jeruk pauh dan jugak jeruk kedondong ni. Sebabnya pokok kat rumah sana, sekali berbuah memang lebattt sangat buahnya. Bukan takat boleh dibuat jeruk untuk makan sendiri je, tapi boleh bagi2 lagi sikit sebanyak dekat jiran keliling taman.


Sekali menjeruk, dapat satu besen besar. Alhamdulillah...banyakkk.... Anak2 excited tiapkali ada projek jeruk, itu yang timbul idea diaorang nak jual kat kawan2 sekolah. Saya pun segera sampaikan hajat diaorang yang baru2 terai nak belajar meniaga tu. Pack kan jeruk tu dalam plastik kecik sesuai untuk harga 50 sen sepaket. Ok jugak la, sambutan amat menggalakkan...tiap-hari balik sekolah, anak2 tunjuk senarai panjang nama kawan2 yang tempah jeruk....hehe... Tiga empat round jugak le sempat buat, sementara nak habiskan buah-buah kat atas pokok tuh... :)


Jom kita tengok langkah demi langkah camane nak menjeruk ni... sure ramai yang dah tau buat ni... so akak kasitau pada yang belum pernah terai lagi lah ya.... :)


...mula-mula kupas licin kulit kedondong tu... ricih kedondong kecil-kecil...ada juga yang suka buat secara sebijik2, tak diricih..



....siap semua tu, rendam dalam air garam, biarkan selama 3 - 4 jam sebelum ditoskan kedondong.... lepas ditos, biar betul2 kering airnya baru gaulkan kedondong dengan gula *tak perlu tambah air, cukup dengan air kedondongnya yang nanti keluar sendiri*



Last sekali... hiaskan jeruk dengan cili merah yang dimayang nipis. Bila tengok butir2 gula yang digaul tu hilang dari pandangan, bermakna jeruk dah ready untuk di serve kan... mmmmmmm :)

18 comments:

ain said...

alahai kak fzi....sedapnyaaa.. dh terliur dah ni. kalau ler boleh dpt sebalang...heaven nyaaaaaa!!!!

blogresipi said...

Salam Kak Fzi... tenkiu for birthday wishes... jeruk kedondong tue tolonglaa.... sedapnye!!! berair dah mulut nie..uwaa!!!!

sot said...

oooo delicious....my favourite !!

cikgu said...

Salam..akak, terliur la tgk jeruk kedondong tu...mesti sedapkan..sy kalo mkn biasa cicah ngan kicap jer..xpandai nk wat jeruk..jd pasni leh ambik resepi akak.leh try..

fzi said...

Ain,
hehehe.... memang sedap tuh ain... jeruk kedondong ni rangup sangat dan rasanya pulak takde lah masam sangat macam pauh... kalu dekat2 boleh hello2 ain suh dtg ambik...hehe



Ijan,
Sama-sama... moga ceria dan hepi2 sokmo deh... :)
Kesian ijan, akak dah agak dah kalu orang peknen tengok jeruk ni for sure teliur nih.. takpe takpe ijan boleh jeruk any buah kat sana yang rasa masam2 sikit tuh ya... nnt akan jadi bihkurang je rasa ngan jeruk kedondong ni...InsyaAllah.... :)



Papa,
mama tau sume tak puas makan sebab sikit je hari tu dapat...sila boh baja pokok kedondong tu ya, nnt kuar buahnya kita buat lagi...hihi



cikgu,
buah kedondong ni sure banyak kat tenganu... terai la buat ya cikgu...
Akak kalu buat banyak, simpan dalam tupperware boh dalam peti.. fuhh lagi sedap dan tahan lama..tapi yang tak tahan nya pintu petiais duk bukak katup ntah berapa kali sakhi...hehe

c-idah said...

kak....
sedapnye jeruk kedondong tuuu,,

lama xmakan tau..
alahai..
meleleh nengok tau..

x tahan ar...
nanti nk p belilah...
uwaaaaaa.....

fzi said...

hehe...idah... sori laa...
nampak gaya akak dah buat
ramai yang teliur dengan jeruk ni..
memang le kita kalu tengok jeruk pepe pun memang tak tahan..
mesti nakkk.... hehe

Baik idah cepat2 pi beli kedondong pastu buat... :)

Datin El said...

salam fzi..berair mulut tenguk jeruk ni..depan umah kite ni ade pokok mangga n lebat sangat buah nye bolehlah buat jeruk n sambal pauh cara fzi..tq ye..

::::LAdY FAFA:::: said...

sedap betol......
ma nati buat kat kaka taw...!!
;p

fzi said...

Wsalam datin...
hehe... memang tak leh tahan kalu tengok jeruk ni datin... ohhh depan umah ada pokok mangga tu, boley la datin buat banyak2... sedappp....

Sambal pauh tu pun... kalu la depan umah saya ada pokok pauh cam datin tuh, ari2 nak buat sambal pauh...heheh *dulu ada tapi dah kena tebang sebab diserang anai2*

fzi said...

kakak, sori ek mama tak sempat simpan kat kakak jeruk ari tu...sikit sangat.. habih kat papa ngan shilah je...nnt kita buat lagi :)

Suzi said...

jeruk pulak...sedapnya. tak pernah buat sendiri lagi...

nanti sudi2kanlah ambil kad kat blog ye kak...

fzi said...

Suzi... jeruk ni akak selalu buat sebab dari anak2 ke papa anak2 sukeee....
Terai la buat suzi... boleh buat any buah2 yang ada rasa masam2 tu..kalu kita buat sendiri InsyaAllah terjamin bermutu...hehe

Timakasih..kad tu suzi..

blogresipi said...

Nak jgk menyebok kat dapur akak. hehhe... dah sahur ke? kite tgh tunggu mase nak sahur nie :D

fzi said...

Kebetulan pulak akak on pc sementara tunggu Subuh...hehe... Baru pas bersahur.. ada singgang tulang tadi tu Ijan...hehe
k..selamat posa esok..leklok ya Ijan dah dekat2 due tu....berhati2 dalam sume pergerakan :)

10 said...

wehhhh.... sedapnyaaaa... aduhai dh la tgh posa2 ni... banyak sungguh makanan... sabar2... hantu jeruk ni...

cikmanggis said...

salam fzi,lama tak bertandang kat umah fzi ni..macam-macam adaa..selamat berpuasa semoga mendapat rahmat dariNya di bulan Ramadhan yang mulia ni.

fzi said...

10,
hehe... sama la kita....tapi anak akak yang no,2 ngan papa dia le kat umah yang palinggg tak tolak jeruk2 ni... memang duk bersila betul la kalu makan jeruk nih...hehe



cikmaggis,
Tq.... lama tak dengar khabar cikmanggis... harap cikmanggis seisi keluarga sihat dan gumbira selalu...
selamat berpuasa ya cikmanggis, moga puasa kita semua tahun ini lebih baik lagi...aminnn

Menu A - Z