BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Jeruk Kedondong


Sebenarnya teringin nak makan jeruk pauh. Tiba-tiba je... Tapi yang problem, pauhnya la pulak takde. Kebetulan nampak ada kedondong kat pokok depan rumah tu, jadi menjeruk kedondong je lah jawabnya... heheh


Ingat lagi, semasa kami di rumah lama dulu, saya sering la jugak buat jeruk pauh dan jugak jeruk kedondong ni. Sebabnya pokok kat rumah sana, sekali berbuah memang lebattt sangat buahnya. Bukan takat boleh dibuat jeruk untuk makan sendiri je, tapi boleh bagi2 lagi sikit sebanyak dekat jiran keliling taman.


Sekali menjeruk, dapat satu besen besar. Alhamdulillah...banyakkk.... Anak2 excited tiapkali ada projek jeruk, itu yang timbul idea diaorang nak jual kat kawan2 sekolah. Saya pun segera sampaikan hajat diaorang yang baru2 terai nak belajar meniaga tu. Pack kan jeruk tu dalam plastik kecik sesuai untuk harga 50 sen sepaket. Ok jugak la, sambutan amat menggalakkan...tiap-hari balik sekolah, anak2 tunjuk senarai panjang nama kawan2 yang tempah jeruk....hehe... Tiga empat round jugak le sempat buat, sementara nak habiskan buah-buah kat atas pokok tuh... :)


Jom kita tengok langkah demi langkah camane nak menjeruk ni... sure ramai yang dah tau buat ni... so akak kasitau pada yang belum pernah terai lagi lah ya.... :)


...mula-mula kupas licin kulit kedondong tu... ricih kedondong kecil-kecil...ada juga yang suka buat secara sebijik2, tak diricih..



....siap semua tu, rendam dalam air garam, biarkan selama 3 - 4 jam sebelum ditoskan kedondong.... lepas ditos, biar betul2 kering airnya baru gaulkan kedondong dengan gula *tak perlu tambah air, cukup dengan air kedondongnya yang nanti keluar sendiri*



Last sekali... hiaskan jeruk dengan cili merah yang dimayang nipis. Bila tengok butir2 gula yang digaul tu hilang dari pandangan, bermakna jeruk dah ready untuk di serve kan... mmmmmmm :)

Menu A - Z