BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Kerabu Kacang Panjang (2)



Kerabu ni kalau buat 2 ikat kacang panjang pun, Insyaallah akan terus habis 'sekali turun'. Saya selalunya buat lebih, hajat tu boleh la simpan untuk dihidangkan buat makan malam pula. Tapi biasa lah.... tak sempat nak tunggu malam, semua 'dah selamattt' waktu hidangan makan tengahari lagi.... hehe

Resepi untuk kerabu ini saya dah post kan di awal2 kemunculan 'MENU' hari tu. Kiranya entri yang mula-mula sekali lah. Teruja untuk mulakan blog baru ini sampaikan buat posting pun tanpa gambar..... :)

Bagi yang ingin mencuba, silalah klik resepinya di sini k. Resipi kerabu memang merata banyaknya, semuanya sedap dan punya kelebihan tersendiri. Namun dalam banyak2 pilihan kerabu, kerabu kacang panjang ini tetap jadi 'pilihan no.1' bagi kami seisi keluarga.... Selamat mencuba... :))


11 comments:

blogresipi said...

Kerabu kacang panjang neh memang best la kak Fzi.. kat umah pun kalau buat memang tak sempat nak buat second round.. masing2 sukeratah cenggitu jer... hehe.. lg satu yg kerabu guna resipi sama pakai daun selom kan kak... pong sedap jugak... huhu. kite yg baru lepas breakpes ni dah rasa lapor balik dah.hehee

fzi said...

Tul tu Ijan... memang takdan nak simpan untuk 2nd round...hehe
Resepi yang sama tapi buh sayur lain pun tetap sedap tak kira daun selom ke, jantung pisang ke... kan Ijan...

Tqvm Ijan for your recent comment! :))

ain said...

all this while cuma kerabu mangga je yg pernah sy cuba. nmpak gaya kena try mkn kerabu kcg ni pulak lah. ijan pun kata sedap!!!

::::LAdY FAFA:::: said...

sedap betol!!!!
warghhh wa ckap lu arh my mama masak mende alah ni mang gile gempaq punye arh..heheheh...

lapar..lapar..lapar... ;D

fzi said...

Ain, kalau kebetulan beli kacang panjang tu, try le buat kerabu ni k... akak boleh gerenti ain mesti suka punya... Ijan mesti sokong saranan akak ni...hehe



kakak,
..hehe...nanti mama buat lagi a.s.a.p.....rite!

cikmanggis said...

lama btol cikmanggis tak makan kerabu style pantai timur ni..sedapnya...fzi..nnt buat kerabu pucuk mengkudu ya!..resepi sama kan?

fzi said...

cikmaggis,
memang le kadang bila terserempak lauk2 kegemaran kita kat mana2 blog kawan2, baru teringat nak buat...
tentang pucuk mengkudu tu saya lom penah try la lagi buatnya cikmanggis... bila dengar orang kata daunnya pahit, risau pula nak cuba... Ok ke kalu buat agak2..

amir acap said...

bez owh kerabu...lame gle x mkn...sape mkn ni kompem nak agi r..ma nnti wat ek sblum abg blik ni..heheh..

fzi said...

Oh.. kesian anakku...nnt mama buat k ... InsyaAllah sempat sebelum abg balik hostel nx week... :p

cikmanggis said...

salam..fzi,masa balik kb ari tu beli kerabu pucuk mengkudu kat pasar ..sedapnya..pahit2 lemak.

fzi said...

Wsalam..
Oooo...gitu, cik manggis ada beli hari tu rupanya... elok le tu cikmanggis kalau suka makan pucuk tu sebab ia dengarnya amat bagus untuk kecantikan dalaman, ubat awet muda gitu... :)

Menu A - Z