BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Percik Ikan Kelantan


Assalamualaikum...
Amboi...siap buboh nama negeri pulak dekat tajuk... :)
...kasik tajuk Percik Ike Kelate tuh sebab pernah beberapa kali tengok percik di internet tapi nampak cam tak sama je ngan stail kelate.  Lain bahan2 dia, jadi saya agak rasa dia pun cam lain la sikit kot.... makanya nak highlight kan sekali lagi resepi percik ike kelate saya nih... hehe

Sepanjang bulan Ramadhan yang dah pun sampai ke pertengahan ini, sempat le tiga empat kali saya buat percik.  Tapi percik ikan je sebab saya bakar ikan pakai dapur gas.  Tak sempat nak duduk peringat api, bakar ikan pakai dapur arang.  

Time bizi2 memang senang, bakar/panggang ikan atas dapur gas je. Finishing, alhamdulillah boleh kata sempurna jugak le sebab saya guna 'peghaghe  ike'(alat pengepit ikan) yang khusus untuk buat pakai atas dapur gas. Ada pelapik hitam yang boleh control api dari sampai direct pada ikan. 
Alhamdulillah, rasa tetap maintain sedap dan jeligho ike percik versi dapur gas tu.... :))


RESEPI IKAN PERCIK 
*pernah publish citer sebelum ini di SINI*

  • 6 ekor ikan kembong di perap dengan garam + halia + bawang puteh
  • 2 labu bawang merah besar *
  • seulas bawang puteh *
  • seinci halia *
  • 3 tangkai cili kering *
  • santan untuk kuah percik
  • manisan *
  • garam
  • sedikit tepung beras untuk pekatkan kuah
  • 1 asam keping

Caranya:


  1. Masak santan + bahan2 yang bertanda * (yang sudah siap ditumbuk) + asam keping + tepung beras
  2. Tambahkan garam. Kalau kurang manis dari rasa manisan tadi, tambahkan sedikit gula (kuah percik harus ada rasa manis)
  3. Kuah dikacau-kacau supaya tidak pecah minyak. Bila sekali gelegak, terus tutup api.
  4. Mulalah memanggang ikan sampai masak sempurna. Setelah masak ikan, salutkan ia dengan kuah percik. Di panggang sekejap kemudian lumurkan pula kuah percik pada sebelah ikan yang satu lagi. Ulangi proses menyalut kuah percik pada ikan bakar dua tiga kali.
  5. Simpan lebihan kuah percik untuk dimakan cicah2 ikan percik dengan nasi nanti atau boleh curahkan terus lebihan kuah semasa menghidang.
 Selamat berbuka puasa ya petang nanti.... :))

10 comments:

sot said...

Sedap tu. Memang sesuai sebagai lauk untuk juadah berbuka atau bersahur. Eloknya kuah/sos die tu kasi lebih sikit.

amir acap said...

pergh..sdap gle..!!! aduh, blik cuti nnti mama wat ye..lapaq plak rase tgk ikan percik ni..hehehe..

ain said...

salam kak fzi..ikan percik ni antara menu yg nak sgt sy buat,tp tak terbuat2.hehe

mummyseri said...

Salam kak fzi..
kite suke ikan percik ni..jiran sbelah uma org klate, so dia slalu kasi kite :)..dah dua tige kali kite mkn..

Peri PiA said...

sedapnya

:)

fzi said...

Pa..
Lalu kan makan nasik ada percik... :)

fzi said...

bang...
...siann anakku... takpe nnt mama wat lagi time abang ngan kakak balik... :)

fzi said...

Wsalam ain...
Isk tak leh jadi tu ain...kena terai buat mana2 yang teringin tapi lom terbuat tu... InsyaAllah bila ain buat sekali terus nak buat lagi... :)

fzi said...

Wsalam mummyseri...
Woah...orite le tu mummyseri berjiran ngan oghe kelate... InsyaAllah dpt rasa sokmo kueh dan lauk Kelate... :)

fzi said...

Peri Pia..
...mmm....memang best! :)

Menu A - Z