BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Gulai ayam


Kalau dekat Kelantan, biasanya kami tak panggil kari ayam sebaliknya gulai ayam. Kalau macam ikan tu adalah sebut kari ikan tapi bagi ayam dan daging biasanya semua panggil Gulai Ayam/Daging.

Teringat seorang kawan yang datang ke rumah satu ketika. Waktu itu saya sedang "bergulai". Jadi kerja dah jadi 2 in one lah, sambil layan kawan saya tu mata duk jeling2 sama dekat gulai atas dapur....hahaha.. Dah habih macam2 topic yang kami bualkan hinggakan kawan saya tadi tertanya2 langsung terus komen, "Hai lamanya kari tak masak2 lagi!" Hehe..... "Ohh memang nak masak ni makan masa sikit...", jawab saya sambil tergelak.

Bila gulai dah siap, terus saya cedukkan masuk dalam mangkuk nak bagi kawan tu rasa. Hidang dengan roti keping Gardenia yang baru dibeli malam sebelumnya. "Ohh...nyum nyum nyum sedap nya gulai orang kelantan ni....hehe".

Nak try buat? Ok , jom tengok resipinya, mana tau ada kawan2 yang dari luar Kelantan ingin cuba "bergulai".... :D

Bahan-bahannya:

  • Ayam setengah ekor dipotong dan dibersihkan
  • santan RM0.50 sen *memang nampak sikit santannya tapi kuahnya nanti akan cantik sebab masak guna api kecil*
  • rempah kari ayam 1 paket(kalau paket biasa brand Adabi) *macam saya, guna rempah kari dari Kelantan....tapi takpe, boleh je guna apa2 brand sekalipun....saya kalau terputus bekalan pun guna je rempah kari mana2*
  • ubi kentang 4 biji
  • # bawang merah besar(bawang India) 3 labu
  • # halia 1 setengah inci
  • # bawang putih 1 atau 2 ulas
  • # cili kering 5 tangkai direndam, dibersihkan
  • rempah 4 sekawan(kulit kayu manis +++)
  • 2 asam keping
  • garam secukup rasa
  • manisan/gula melaka secukup rasa
  • sedikit minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
  1. Mesin bahan yang bertanda # kemudian tumiskan kesemuanya. Kemudian masukkan rempah 4 sekawan. Dikacau-kacau sebentar sebelum diikuti dengan rempah kari yang telah dijadikan pes(campur sedikit air masak)
  2. Biarkan rempah betul2 masak.
  3. Kemudian masukkan ayam, balik2kan biar bersalut dengan rempah di dalam periuk. Masak guna api kecil kalau tidak dikhuatiri hangit pula jadinya.
  4. Biarkan ayam kecut dan masak sebati...*langkah ini orang Kelantan bagi gelaran "Matti Hawas .... ;p
  5. Masukkan asam keping.
  6. Ok, sampai time masukkan santan dan 'air masak'. Curahkan perlahan2 'air masak' di sekeliling bahan dalam periuk*bukan bump di tengah2*
    diikuti santan. Godek2kan santan dan air biar bercampur. Bahan2 ditengah biarkan saja tenggelam perlahan2, jangan dikacau*
  7. Bila santan dah mula menggelegak, masukkan kentang. Biarkan masak dengan menggunakan api kecil. Gulai bolehlah di kacau sekali-sekali.
  8. Bila kentang dah empuk, bolehlah dimasukkan garam dan manisan.
  9. Gulai dah sedia untuk dihidangkan. Gulai yang dimasak tengahari akan lebih terasa sedapnya bila nak makan untuk time dinner. Orang kata dah "berpalut"rasanya, berbeza dengan rasa baru2 masak...... hehe

Selamat bergulai.... :)

Menu A - Z