BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Solok Ikan



Kali ini nak cerita pasal satu lagi menu lauk kegemaran seisi keluarga iaitu Solok Ikan.

Bila buat solok ikan ni, sebelum dihidangkan dengan nasi lagi, awal2 dah hilang dua tiga ketul dari bawah saji. Semua suka makan macam tu saja. Jadi bila tiba
time nak makan nasi, dapat satu sorang je la... kalau ada lebih satu dua pun pakat2 lah share...hehe
So kalau nak puas makan solok ikan ni, sila lah double kan bahan2 di bawah... :)
)

Nak buatnya senang, sama lebih kurang dengan nak buat Solok Lada. Bezanya yang ini kena goreng bukan merebus.

Bahan-bahannya:

  • Ikan kembung 2 ekor
  • kelapa parut setengah biji
  • bawang merah besar 1 labu
  • setengah inci halia
  • 1 ulas kecil bawang puteh
  • sesudu kecil lada hitam
  • sebiji telor
  • daun kesum dimayang halus
  • garam
  • gula
Cara membuatnya:
  1. Ikan di buang tulang dan di ambil isinya. Kikis isi dengan cermat dan tinggalkan kulitnya *kulit berfungsi sebagai hiasan*
  2. Tumbuk lada hitam, halia, bawang puteh dan bawang merah.
  3. Masukkan kelapa parut, tumbuk lagi.
  4. Masukkan isi ikan, terus ditumbuk.
  5. Sesuaikan rasa garam dan gula
  6. Campurkan telor dan hirisan daun kesum. Kacau-kacaukan biar sebati.
  7. Sumbat bahan tadi dalam kulit ikan. Bentuk2kan biar cantik.
  8. Jika ada lebih, kepal2kan saja macam buat begedil/fish cake.
  9. Udah siap pun... boleh lah digoreng dalam api yang sederhana. Goreng biar garing tapi awas jangan sampai hangit.... :))

Menu A - Z