BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Bubur Pulut Hitam Versi 2




Salam di hari Jumaat yang mulia...

Sekali dengan masak untuk lunch tadi, sempat rebus pulut hitam sama. Rendam pulutnya dari pagi lagi. Siap2 buat Bubur Pulut Hitam untuk hidangan minum petang sebab InsyaAllah anak bujang kami akan balik dari kolej S17, PJ petang ni. Kalau abang sampai lambat alamatnya bukan jadi minum petang, jadi menu untuk supper la jawabnya... makan bubur lepas dinner je la nanti... :)

Pernah sekali post pasal bubur pulut hitam tapi dalam versi buh santan time nak makan. Kali ini post bubur yang masak macam bubur biasa... masak masuk santan sekali arung. Rasa sedapnya lain macam...hehe...mungkin sebab dapat bekalan beras pulut hitam yang cantik bangat.. yang di datangkan khas dari Siam...hehe...Alhamdulillah, dapat beli stoknya dari brader yang regular meniaga depan pasar kami tu... :)

Resepi Bubur Pulut Hitam
Bahan:
1/2(setengah) cawan beras pulut hitam
1/2 karet nise kampung(nise kampung besar dan tebal jadi kalau guna nise siam 1 ++ karet)
secubit dua garam
santan 3/4 cawan
air secukupnya
daun pandan 2 helai

Cara buat bubur pulut hitam:
Rebus beras pulut hitam sampai empuk, tapi jangan sampai pecah beras dan jangan sampai kering air. Bila dah empuk masukkan nise kampung dan daun pandan. Bila nise dah hancur baru masukkan santan dan garam.


Orite, Selamat berhujung minggu sume... jom pakat2 kita ramai2 ke Pesta Buku Antarabangsa esok di PWTC! Saya dan suami dah berkira2 nak cukupkan koleksi majalah SOLUSI kami *mana2 yang tertinggal dari isu 1 - 17*. Semenjak dua menjak ni kami suami-isteri begitu teruja dengan majalah Islamik yang begitu sarat dengan ilmu dan infomasi ini.... :)

Rite.. jumpa di sana!

Menu A - Z