BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Pengat Pise La Pulok...

Lepas post pasal pengat ubi stelo hari tu, kali ni nak tunjuk pengat pise la pulok...heheh

Saya semalam gi pasar ngan cik abang pagi-pagi lagi.... bukan apa, dah acap kali pegi kul 9 lebih, ikan pun tinggal yang belen-belen je....Tak boleh jadi nih! So lepas antar anak masuk kerja untuk shif pagi kul 8, terus masuk parking dalam pasar. Lepas selamat beli lauk-lauk sume baru ingat nak ke Restoran Salam Sentosa, breakfast... :)

Dah habih beli lauk, kami pun terus menuju ke keta. Masa melintas depan orang jual pisang, terpandang pisang abu cantik2 belaka. Hah apa lagi.... papa terus angkat kening bagi isyarat, suh beli pisang.

So makan pengat pise la kami kemaghing untuk menu petang......hehe



***resepi pengat pise seghupo dengan pengat ubi stelo tu deh... :))


24 comments:

zarin said...

sedap pengat pise nih...lamo doh tok makke..
napok gayo keno buat jugok nih :)

fzi said...

hehe..betul tu zarin.. hok wat drumoh tu semetar jah abih :)

cikmanggis said...

salam fzi..lama tak singgah..hmm ada sira pise..sedap tu

ain said...

sedapnya pengat pisang!!! nak semangkuk kak..ada lg tak..??

sot said...

Pengat pisang yg sedap sesuai untuk minum petang. Tapi kemanisannya yg terserlah mungkin merbahaya kpd perahu2 kecil. Kalau simpan dlm peti ais sat pun lazat gak. Makan depan TV, pastu bilas ngan air kosong sejuk...fuuh syok abis. Bak kata org kapong ambo, Nik Mat Bin Nik Leh.

fzi said...

Wsalam kak manggis...
itu la lama dah takde interaksi kita..hehe..moga ukhwah berpanjangan... :)
..buke sira pise tu, pengat kak.. :)

fzi said...

Ain...
hehe...yang ari ni punya ada lagi tuh...akceli akak buat lagi pengat ari ni sebab nak abiskan stok pisang yang beli tuh.. kalu duk dekat boley je pass kat ain.. :)

fzi said...

Papa kena makan sikit2 je pengat tuh ya... kontrol kontrol...hehe
takpe mama ngan anaknda boley habiskan...hihi

Achu Tra said...

kak fzi ni buleh bukok restorae doh...buat lah restorae makanae tradisional & klasik...lps tuh buleh franchise...huhu

fzi said...

Aminn...masin mulut Achu Tra bulih bukok sunggoh doh la...hehe
Kak meme teringin nok neggo makanea hok wat minum petea nih... mace mace ado rojok jawo, rojok ming, pengat, chacho dan mugo lain hok seangkatan denge dio...hihihi
kalu jadi, maghi belli deh Achu Tra... :)

she-G said...

kak..nak tny...buat pengat ni pisang ape paling besh guna???abg suka sgt..salu buat mase kat pertak(kuala kubu bharu) dulu...(thanx to en sophian..salu cilok daun pandan en pian..hahaha)

tp skrg kat raub bile buat jadik pisang tu rasa cam bergetah..nak kta pisang muda takkan la..dah try sblm masak tu..dah 5 kali buat(same cam uat kat kkb tu) tp tak jadi..nape ya kak??ke sebab tak letak daun pndan???eishhh...dah guna pisang berangan...pisang mas..pisang nangka..lima kali buat seme rasa kelat gitu..

she-G said...

kak fzi???ape benda nik mat bin nik leh tu???

fzi said...

She...
Kalu nak buat pengat akak sokmo guna pise nangka, abu atau tanduk je...rasa2nya tokleh buat pisang emas dan pisang berangan tuh she. Yang tu untuk buat makan saja je rasa.
Maybe pise nangka yang she guna muda sangat kot, tu yang jadi kelat. Biar rasa lembik sikit masa kita picit, kalu camtu dah boley wat pengat. Kalu terlebih lembik/masak, pengat akan jadi masam pulak sebab pise terlebih masak. Try buat lagi she, InsyaAllah menjadi tu nnt... :)

Nik Mat bin Nik Leh tu ada segelintir yang buat lawak untuk nak gambarkan betapa 'nikmatnya!" satu2 perkara tuh... hihihi

Atsauri said...

baru duk berangan2 nok make pengat pise kebatu, tgk2 dlm blog Kak fzi ni ado doh..uish..jeliro sungguh make nge pulut, lebih2 lagi beley bbual ramai2 atah gerai..

fzi said...

Atsauri...
hehe... ssiyea la oghe khijo llaut... :)
Takpo takpo balik drumoh bulih makke gappo hok segho nok makke tuh deh..hehe
Kak kalu nok wat pengat meme cari pise kebatu sokmo...tuan gerai pise kenaa doh...hehe

cikgu aida said...

alahaiii..dah lama dah kita plan nok buat pengat pise ni...nok gabung ngan pulut skali....tapi dok wat lagi sampai ari niii...ishkkk....ni rasa terliur jee nihh....susohnya nok jupo pise yg sesuai...ari tu silap gi beli pise mas plok...eheheh...

fzi said...

cikgu...
akak pun canggitu gak kengkadang...plan nak buat mana2 menu tu lama dah, nak buatnya yang tak jadi2...hehe...bese la tu...
Tapi miracle nya..yang takde dalam plan pulak yang terus jadi...hihi

indahhouse said...

salam kak fzi,
hihihi. saya dah lama tak cakap kelat nih. tiap hari speaking bahasa jr ngan suami. skali2 tubik, Hubby saya sengih.
betul, kak. manisan tu memang takleh calen. saya pun sanggup angkut dr besut nun. tapi dah lama abes. bila wat pengat, rasa tak puas jer makan. tapi, huhu. suami saya kurang makan manis. jadi jarang buat.
bila teringin sesangat. memang menghirup ngan kuah2nya skali!. hihihi.

Saya teringat ada sorang kakak ni, suaminya patient seblah katil My Hubby. kena denggi. orang Bkt sentosa gak. kesian suaminya, teruk batuk. tapi, saya segan nak berbual2. sbb isterinya ulang alik. cikgu kat skolah bkt sentosa. My Hubby plak masih tgah sakit dn demam. jd saya dah hilang mud dan berbual.huhu.

fzi said...

Salam...
Info pasal pisang yang sokmo akak guna dalam menu harian

1)untuk pengat pisang/sira:
pisang abu/kebatu, pisang tanduk, pisang nangka

2)untuk goreng pisang:
pisang abu/kebatu, pisang tanduk, pisang nangka, pisang raja

3)untuk wat cekodok:
pisang emas, pisang berangan, pisang kapas dan pisang abu/kebatu yang terlebih masak


*** pise mah, jelaa berange dan tanduk - Alhamdulillah ado papa dio tanne drumoh. Tapi sokmonya keno beli jugok. Sebab ada time segho nak makke tapi ita ita takdok ppokok...hehehe

fzi said...

Wsalam nur...
Kat umah akak pulak boleh kecek kelate ngan hsbd je lah... anak2 kalu try kecek bunyi macam slang siam...hahaha.. sume tak lulus...yang pandai sikit pun maybe anak akak yang sulong sebab dah dua sem sebilik ngan budak2 kelate n tenganu kat kolej. Tu pun akak dengar still cam slang siam lagi...hihi

Sebut pasal siam, meme tokleh celen manisan siam kan nur...tapi kalu dapat nisse kapong hok ori tu lagi la mabeles... :)

Nur, moga hsbd nur cepat pulih cam sediakala. Sabar dengan ujian ya nur...

tunbegia said...

sungguh sedap pengat,

salamm,

ijan said...

Sedap makan pengat pise manis2 nie..cicah roti pon sedap ni kak fzi :)

fzi said...

Wsalam tunbegia
memang sedap...tQ

fzi said...

Betul tu ijan.. sedap jugak kalu dapat cicah2 roti dengan pengat ni..kenyang :)

Menu A - Z