BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Kek Black Forest




Salam.... Masih lagi dengan citer black forest... :))

Lepas lunch tadi, teruskan projek kedua 'membaking.' Weekend kali ini, kakak balik...abang pun balik... jadi kena stand-by lebih2 sikit benda makan... :)

Buat kek black forest lagi..... Alhamdulillah lepas dah siap bakar kek span, dah siap putar fresh cream dan siap buat inti dari ceri hitam tu, saya dah boleh lepas tangan. Bahagian mendeco boleh serah dekat kakak dan Shilah... jadi apa lagi.... dua2 pakat make-up kan kek dengan kreativiti masing2... tapi aksesorinya terhad jadi persembahan pun tidak lah berapa ceria... hehe... ceri takde, choc rice habih, jadi make-up pun ala kadar je la... kira ambik syarat je...


Walau apapun.... kek tu tetap cantik pada pandangan mama, rasanya pulak tetap first class.... tenkiu anak2ku..
.. :)

RESEPI KEK BLACK FOREST

Bahan2nya:

Kek Span (A)

  • 4 biji telur(kalau telor saiz C, 5 biji)
  • 115 gm gula
  • 80gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar ovalette
  • 20 gm cocoa powder
  • sedikit choc emulco *untuk pekatkan sikit kaler*
  • suku cawan minyak jagung

Krim segar/Whipping Cream (B)

  • Whipping cream dalam kotak(brand RICH kotak biru)

Inti ceri hitam (C)
  • 1 tin ceri hitam
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

hiasan.. (D)
  • buah ceri/strawberry/kiwi *jika ada*
  • coklat rice/hirisan cooking coklat


Cara membuat
:
Mula2....
Panaskan oven.

[A]

  1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan ringan.
  2. Masukkan ovelette, putar lagi sampai kembang sebelum masukkan tepung dan cocoa powder serta choc emulco, kaup balikkan kesemuanya. Akhir sekali masukkan minyak jagung, kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan dalam loyang dan bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 25 - 30 minit.

Cara untuk buat Cream: [B]

  1. Pukulkan fresh cream sehingga gebu dan ringan*bila diterbalikkan ..tak jatuh*

Cara untuk buat inti ceri hitam:

  1. Panaskan ceri hitam bersama2 dengan jusnya.
  2. Tambahkan air jika perlu.
  3. Masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. Masak sehingga likat dan berupa seakan jem.

Cara menghias kek
:
  1. Potong kek biar jadi tiga lapis.
  2. Sapukan sedikit cream ni pada bahagian yg telah dipotong sebagai lapisan tengah.
  3. Lapiskan dengan inti ceri hitam.
  4. Ulangi proses bagi lapisan berikutnya.
  5. Sapukan lebihan cream disekeliling kek dan juga di atas kek.
  6. Susunkan potongan bahan hiasan mengikut kreativiti sendiri.

Sekian, Wassalam.

**************************




Menu A - Z