BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Kek Black Forest




Salam.... Masih lagi dengan citer black forest... :))

Lepas lunch tadi, teruskan projek kedua 'membaking.' Weekend kali ini, kakak balik...abang pun balik... jadi kena stand-by lebih2 sikit benda makan... :)

Buat kek black forest lagi..... Alhamdulillah lepas dah siap bakar kek span, dah siap putar fresh cream dan siap buat inti dari ceri hitam tu, saya dah boleh lepas tangan. Bahagian mendeco boleh serah dekat kakak dan Shilah... jadi apa lagi.... dua2 pakat make-up kan kek dengan kreativiti masing2... tapi aksesorinya terhad jadi persembahan pun tidak lah berapa ceria... hehe... ceri takde, choc rice habih, jadi make-up pun ala kadar je la... kira ambik syarat je...


Walau apapun.... kek tu tetap cantik pada pandangan mama, rasanya pulak tetap first class.... tenkiu anak2ku..
.. :)

RESEPI KEK BLACK FOREST

Bahan2nya:

Kek Span (A)

  • 4 biji telur(kalau telor saiz C, 5 biji)
  • 115 gm gula
  • 80gm tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar ovalette
  • 20 gm cocoa powder
  • sedikit choc emulco *untuk pekatkan sikit kaler*
  • suku cawan minyak jagung

Krim segar/Whipping Cream (B)

  • Whipping cream dalam kotak(brand RICH kotak biru)

Inti ceri hitam (C)
  • 1 tin ceri hitam
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

hiasan.. (D)
  • buah ceri/strawberry/kiwi *jika ada*
  • coklat rice/hirisan cooking coklat


Cara membuat
:
Mula2....
Panaskan oven.

[A]

  1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan ringan.
  2. Masukkan ovelette, putar lagi sampai kembang sebelum masukkan tepung dan cocoa powder serta choc emulco, kaup balikkan kesemuanya. Akhir sekali masukkan minyak jagung, kacau hingga sebati.
  3. Tuangkan dalam loyang dan bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 25 - 30 minit.

Cara untuk buat Cream: [B]

  1. Pukulkan fresh cream sehingga gebu dan ringan*bila diterbalikkan ..tak jatuh*

Cara untuk buat inti ceri hitam:

  1. Panaskan ceri hitam bersama2 dengan jusnya.
  2. Tambahkan air jika perlu.
  3. Masukkan bancuhan tepung jagung.
  4. Masak sehingga likat dan berupa seakan jem.

Cara menghias kek
:
  1. Potong kek biar jadi tiga lapis.
  2. Sapukan sedikit cream ni pada bahagian yg telah dipotong sebagai lapisan tengah.
  3. Lapiskan dengan inti ceri hitam.
  4. Ulangi proses bagi lapisan berikutnya.
  5. Sapukan lebihan cream disekeliling kek dan juga di atas kek.
  6. Susunkan potongan bahan hiasan mengikut kreativiti sendiri.

Sekian, Wassalam.

**************************




18 comments:

indahhouse said...

salam kak fzi,
huwa..kek black forest! cantik dah tu kak. Untung ada assistant, bole mengasah bakat anak2. sedap3x...

Peri PiA said...

terliur sungguh dah ni,hehe

kena belaja ni,saya tak pandai lagi bakery ni

sot said...

Sedap sungguh Kek ini. Boleh cuba kalau berani.

amir acap said...

pergh terbaaeekkk punye kek..hehehe..sedap gle wo...hehehe..

kakak said...

sedap.delicious.laziiizzzz...
marvelous!hihihihihi

fzi said...

Wsalam nur...
hehe.. itu ler, alhamdulillah assistant sume dah boleh harap... senang akak pasni main oder jer..hahaha

fzi said...

Peri PiA...
Boley le buat sama Pia...
Mudah je buat...sejukkan jap dah boleh makan, sejuk je tekak...hehe

p/s: nak senang lagi just buy kek span ready-made...tinggal hias je ngan ceri hitam dan krim, dah siap jadi kek black forest.. :)

fzi said...

Papa, abang n kakak...
Nanti pasni kita buat saiz lagi besar...dan lagi tebal...puas makan! :))

Peri PiA said...

ok Kak terima kasih siap bagi tips :)

kena cari oven lak....

Chik Mimi said...

salam kak sihat ke wow black forest sedap tu kak

fzi said...

Wsalam chik mimi...
Alhamdulillah sihat..tq
Memang sedap kek tu chik mi, makan sekali nak lagi...hihi :)

fzi said...

Sama-sama Peri PiA...
Hepi membaking pasni.... :))

zalieda said...

salam kak fzi,

wahhhhh......mengancamnya kek tu kak.. perut nie pun dah terancam kak.. nak jugakkkk...nampak sedap...

fzi said...

Wsalam zalieda...
hehe... memang mengancam perasaan kek black forest zalieda...itu yang kengkadang kena gak buat sebab sume rasa terancam bila melintas depan kek ni kat mana2 shopping complex tu...hihi

10 said...

salam kak fzi...
sedapnya tgk kek tu... ovellate tu utk apa kak fzi?

fzi said...

Wsalam 10...
Alhamdulillah memang best, elok buat instead of beli 10... puas hati makan ramai2.. :)
Ovelette tu setahu akak untuk lembutkan kek, senang cari kat memana pasaraya tempat jual bahan2 buat kek... thx 10

cikgu aida said...

salam kak fzi...
lain kali saya nak cuba resepi kek kak fzi pula...kek ni nampak sungguh sedap ...nak amek resepinya ye....tq

fzi said...

Wsalam cikgu...
Sila lah cikgu... jemput try.. akak pun sama ngan cikgu, suka try resepi yang berbeza tiap kali buat kek... cam kek span tu, ada banyak resepi...kita 'cuba try test tengok' at-last InsyaAllah dapat yang terbaik.. :)

Menu A - Z