BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Nasik Kapit Kawin

Ouh... tajuk menu kali ni sikit sensasi....hehe....

Tapi itu lah gelaran bagi sejenis juadah kelate yang agak fames di beberapa kawasan. Mungkin ada sesetengah daerah tak begitu familiar dengan menu tersebut. Saya kata camtu sebab ada antara kengkawan kelate yang hadir di rumah kami Sabtu lalu tak tau sangat pasal Nasik Kapit Kawin ni. Tapi sebahagian besar saing kelate lain, sukeeee sangat, sampai ada yang kata... "Ohh makane warisan nih, payoh nok cari kat kL nih.... " :))

Kalu ada yang berhajat nak tau camane rasanya Nasik Kapit Kawin ni, jemput terai buat 4 combination bahan iaitu:
  • nasi impit (saya guna ketupat mini segera 'NONA')
  • pulut *macam wat pulut pagi* (resepi di SINI)
  • kuah kacang (resepi di SINI)
  • sambal nasi impit (resepi di SINI)


Gambar keempat2 bahan yang digabung/dikawinkan bersama dalam satu pinggan lupa pulak nak ambik hari tu. Sume pakat sibuk hari tu, tokde nak snap gambar.... :))


12 comments:

Achu Tra said...

salam..lamonyo tok singgoh...sehat ko kak fzi?...ambo berehi bena laa nasi kapit kawen nih...kalu nasi kapit dogol2 gitu ambo kure..tapi kalu hok jenih kawen nih laju jah...di Shah Alam ado so keda make jual nasi kapit kawen..

amir acap said...

sedap gile nasi impit mama..tp first time mkn ngan pulut...hehehehe..sedap gle....!!

terbaeeekkk..!!

fzi said...

Wsalam Achu Tra...
Selamat Hari Raya buat Achu Tra sekeluarga. Alhamdulillah kak sehat... tQ tanyo kabaa.. :)

Kak sajo buat nasi kapit kawen hari tuh, purposely nok peridup makane faveret kita oghe kelate. Alhamdulillah tok seko, sambutte bulih kigho...haha...

Bilo nok sapaa sinni ghatek nyo Achu Tra?

fzi said...

Bang...
hehe... tau.. faveret abang tuh nasik impit + kuah kacang + sambal. Mama tambah wat pulut pulak kali ni, nak bagi abang kenal ngan nasik kapit kawin...

sot said...

4 in 1 = nasiimpit + pulut manis + kuah kacang + sambal = nasi impit kawin. Ambo deh la jugak 4 round.

Melor said...

walaupun diri ini anak jati k'tan, x pulak ku dgr nasi kapit kawin, mkn lak gan pulut.betul ke melor ni asal k'tan. hehehe.....mesti cuba ni

fzi said...

Woaa...banyak round tu pa, mama sempat sekali je makan nasik kapit kawin tu... duk sibuk gi mari gi mari hari tu...hehe

fzi said...

haha..Melor...
Itu ler, ada dua tiga orang kawan akak yang tak biasa dengan nasik kapit kawin ni... tapi bila sume pakat ambik makan, alhamdulillah sume agak teruja...hihi

zalieda said...

Salam kak fzi,
Apa kabo?.. lama dok mari sini...Dok ghajin lagi duk dgr nasi kapit kawin nie.. leh cuba nie...

fzi said...

Wsalam zalieda...
Hehe... kalau tak biasa dengar boley terai tuh buat sendiri... bila buat bila rasa, InsyaAllah sukeee...hehe

Peri PiA said...

baru tau ni...memang sensasi

fzi said...

... orite, ada gambarnya ambik dari fon hsbd..nnt makcik publish, boley Pia tengok caner rupanya lepas kombain2 4 menu tuh...hehe

Menu A - Z