BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Nasi Dagang, Gulai Ikan Aya dan Gulai Ayam


Inilah menu raya ke 2 Aidil Adha.... selamat buat dan selamat makan nasi dagang berlaukkan gulai ikan Aya(ikan tongkol) dan gulai ayam. Alhamdulillah nasib baik hari tu saya simpan belen 1 kilo beras nasi dagang, lebih buat open house raya Aidil Fitri tempohari. Jadi bolehlah buat nasi dagang cukup untuk dua tiga round makan kami sekeluarga.

Resepi nasi dagang di SINI

Resepi gulai ayam pula ada di SINI....


Resepi Gulai Ikan Aya
Bahan2nya:

  • ikan tongkol seekor sederhana besar direbus *resepi ikan rebus di SINI*
  • pati santan +- secawan dicampur dengan air masak biar kuahnya ngam dengan kuantiti ikan
  • bawang merah 1 labu besar - ditumbuk
  • bawang puteh 1 ulas - ditumbuk
  • lengkuas 4 @ 5 hiris - ditumbuk
  • kunyit hidup 1 inci kalu saiz kecil - ditumbuk
  • lada kering 2 @ 3 tangkai - direndam, dibasuh bersih dan ditumbuk
  • asam keping
  • garam
  • gula
Cara mmbuatnya:
  1. Renehkan santan sampai agak2 naik minyak. Sesekali dikacau untuk elakkan dari pecah minyak.
  2. Bila santan dah masak elok, masukkan bahan2 yang ditumbuk.
  3. Masak lagi biar kuah jadi cantik dan agak cair-cair likat.
  4. Masukkan asam keping kemudian diikuti dengan ikan aya rebus.
  5. Biarkan lagi di atas dapur dengan api yang kecil.
  6. Perasakan dengan garam dan gula.
  7. ....dah siap pun..... :)

Kalau buat nasi dagang, saya mesti buat sambal nasi dagang nya sekali. Kalu takde sambal ni, kurang umph rasa makan nasik dagang....heheh

Resepi Sambal Nasi Dagang
Bahan2nya:
  • Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
  • nyior goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing
  • bawang merah besar 1 labu (saiz kecil)
  • halia muda 1 - 1 setengah inci
  • serai 1 batang di ricik halus
  • lada hitam 7 - 8 biji
  • garam
  • manisan +- 1 keret
Cara:
  1. Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah.
  2. Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar.
  3. Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata semua rasa.... mmmm...wangiiii bau sambal nih... :)


*******************

Sampai ke hari ini ibadah kurban masih berlangsung di sekitar kawasan rumah kami. Sepertimana yang kita tahu ibadah kurban boleh dilakukan sepanjang 3 hari Tasyriq. Macam kami kat sini, hari yang pertama tu buat di surau berdekatan sebanyak 2 ekor lembu, semalam di Masjid As-Salam sebanyak 10 ekor lembu *suami dan abang tak available hadir* dan hari ini pula buat di salah satu rumah yang merupakan pusat jagaan anak2 bermasalah yang dengarnya melibatkan 3 ekor lembu *Pak nor, n'bour kami pagi2 lagi panggil kat tepi pagar rumah mintak papa dan abang pegi tolong*

Alhamdulillah semoga ibadah kurban yang dilakukan mampu memberikan seribu manfaat yang sama2 dapat dihayati bersama. Allahhu Akbar!!


22 comments:

zarin said...

adusss sedapnya nasi dagang...raya haji hari tu tk dapat makan pun..nampok gayonye keno wat jugok nih...:)

Chik Mi said...

salam aidil adha buat akak sekeluarga ,ermmmm nasik dagang sukenya tapi kat Penang ni susah nak dapat yg sedap

blogresipi said...

Esh terliur benar tengok nasi dagang kak Fzi nie.. bile la nak buat lagi. Last makan pon lama sangat dah... ada ikan aya tu memang best la. :)

fzi said...

zarin...
nampak gaya kena buat la tu...hehe.. akak mula tu nak buat gulai ikke aya versi trengganu, tapi pk pk dah buat gulai ayam tu, taknak la gulai satu lagi pun masuk rempah lagi... :)

fzi said...

Selamat hari raya aidil adha juga buat chik mi sekeluarga...
Kalau ada beras nasik dagang boleh buat sendiri je chik mi, puas hati boleh tambah2...hehe
kalu susah cari beras tu, boley buat stail tenganu nasi dagang kaler putih... :)

fzi said...

Buat je ijan, akak rasa sedap gak tu kalu buat pakai ikan salmon yang selalu ijan masak tu...
Akak pun beghehi makan nasik dagang dengan ikan aya tu je, sajer wat gulai ayam skali wat tambah lauk... :)

sot said...

Nasi dagang ni gak ambo kena ada sambal tu, kalu takdok gak raso mace tak sempurna ibarat sup tanpa tulang...he he. TQ fzi kerana sudi masak nasi dage untuk keluarga tercinta. Semoga fzi dikurniakan Allah kesihatan yang baik dan kebahagian dlm segala urusan.

fzi said...

aminnn...aminnnn
Thx pa, mudah-mudahan camtu lah.. :)

Kamsiah said...

sedapnya...saya kat sini kalau nak makan nasi dagang...tunggu beras nasi dagang dari kelantan dulu...tak pandai nak buat guna beras wangi/biasa campur pulut tu..

fzi said...

kamsiah...
Sama la kita...saya pun tak penah try buat guna beras puteh + pulut tuh.. kalu yang tu versi tenganu...
rasanya awak senang dapat beras nasik dagang tu kan kamsiah sebab umah dah dekat ngan bukit kayu hitam... best tuh boleh selalu gi shopping... :)

Cikgu_Anie said...

salam akak,
alalalla...terliurnye kak..kene buat jugak ni..apa yg akak buat anie mesti nak buat jugak...nanti nk minta mak kirim beras nasi dagang...sini susah nk dpt kak...smlm anie buat kueh ketayap n beli lemang kat pasar(lemangya aduss lemak jer..x de rasa langsung)memang sedap kalo nasi dagang mkn ngan ikan aya(sini panggil ikan kayu)byknya kat sabah ni kak, rm3 sekilo besar2 pulak tu..kdg2 rm2.50 jer...akk pasal komen akak di blog anie tu, anie nak minta maaf sebenarnya anie x tahu pulak mcm mana boleh masuk inbox nasib baik akk kasitau..ntah mcm mana boleh jd mcm tu...x reti sgt kak...hehehe..akk ni boleh jd chef la..semo sedap2 masakan akak..memang ori dari kelate la..cayang akak ..

fzi said...

Wsalam anie...
hehe.. anie...takde la sapaa boleh jadi chef...Akak sume masak yang biasa2 je tuh...tok gheti hok payoh2... hehe
Ohh susah dapat beras nasik dagang kat sana ya, ikan aya banyak pula...murah pulak tu...seronoknya anie...boleh selalu wat gulai nasi belauk lah kalu gittu...hehe
Pasal komen masuk inbox tu, anie boleh tukar setting ...yang tulis comment moderation tu instead of anie pilih 'always' tukar jadi 'never'. Pastu tempat kena tulis email address tu, kosongkan...cuba tera test tengok ghano... :)

zarin said...

ha ah gulai ikan ayo versi t'ganu kena masuk rempah. sedap sangat...saya suka :)
slalu kalau balik kemaman saya beli rempah gulai nasi dagang kat sana if not saya pakai je rempah bunga ros..tp tk sesedap rempah nasi dagang la..

fzi said...

Zarin...
Sama la kita...akak pun suka...masa raya aidil fitri ari tu wat gulai udang ikut versi tenganu tuh...best, variety kan lauk kat meja... :)

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

sedapnya kak nasi dagang tuh ... cik abe x suka mkn sbb tuh mek dia x brp pandai nok buat ..rasa2nya ingat lagi camaner nok buat tuh sbb arwah mok ti dulu wat jual nasi dagang nih ..tp rasa tu belum tentu sedap la kak .. ;D

E-na Zarina said...

sedapnya kak nasi dagang! E-na kt sini guna beras jasmin je...bole la wat lepas rindu.

fzi said...

yatie...
nasik dagge ni anok2 denge pok anok2 beghehi, tu ya tokleh miss buat kalu ghayo...hehe
Ohh mok ti rupanya tokey nasik dagge mulo... tettu la anok dia terer tuh buat...InsyaAllah gerenti sedap... hehe

fzi said...

E-na...
takpe...sedap gak tu buat pakai beras jasmin tu...kena campur2kan ngan pulut kan E-na?...dengar citer boleh gak campur ngan beras basmati sikit...akak kureng pandai wat nasik dagang pakai beras puteh ni E-na...nak try buat gak satu hari nanti...hehe

cikgu aida said...

kak fzi..
minggu lepas saya cuba buat nasi dagang pakai beras nasi dagang, tapi jadi lembik laaa..biasa buat pakai beras wangi..jadi cantik je. first time buat 1 kg , abis lembik lepas masuk air, lembik tahap dok leh nak selamatkan lagi..terpaksa tolak tepi . nasib baik rendam 2 kg. pastu kukus lagi 1 kg, masih lagi lembik walaupun dah hati2 masa nak masuk air tu. nape ye..kiciwa juga sebab siap ajak tetamu lagi...ehehhe..

fzi said...

Cikgu...
Ohh sayangnya.... beras nasik dagang dah la mahal kan...dua hari lepas akak ada beli 2kg RM13... boley la 2 kali buat untuk makan sekeluarga...

Beras nasik dagang ni kalu time beli tu kena siasat sikit cikgu, sebab kadang diaorang campur ngan beras biasa...pernah berlaku depan suami akak sendiri, diaorang bagi alasan memang beras ni kena campur...
Sebab tu akak lebih suka beli paket 5kg yang siap2 dah disealkan dari siam.... takde la rasa tertipu sangat...

Mungkin cikgu terbeli beras yang diaorang dah campur2 ni...

alternatifnya kalu dah terbeli tu, kena pandai2 ejas sukatan santan cair dan santan pekat lah. (1) Kukus kali pertama memang kukus kosong (beras je tanpa santan)(2)keluarkan dari pengukus, arung dengan santan cair sampai sebati dengan beras, pastu kukus lagi (3) keluarkan dari pengukus, arung dengan santan pekat yang dah dicampur garam dan gula, bawang merah, halia dan halba...dah, biarkan saja takyah dikukus lagi...

cikgu aida said...

tq untuk info tu...beras tu pun kirim dgn orang , bukan beli sendiri.tapi kalu beli sendiri pun dok reti gak...ehehh..lain kali saya cuba lagi la..masa mula2 masuk santan cair tu banyak mano utk 1 kg beras..

fzi said...

cikgu...
Oh gitu... takpe la, harap jangan serik nak buat nasik dagang nx time...hehe
pasal sukatan santan cair tu cikgu boley refer dekat resepi Nasi Dagang akak tu ya...kat situ ada citer step by step...selamat mencuba... :)

Menu A - Z