BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Nasi Dagang, Gulai Ikan Aya dan Gulai Ayam


Inilah menu raya ke 2 Aidil Adha.... selamat buat dan selamat makan nasi dagang berlaukkan gulai ikan Aya(ikan tongkol) dan gulai ayam. Alhamdulillah nasib baik hari tu saya simpan belen 1 kilo beras nasi dagang, lebih buat open house raya Aidil Fitri tempohari. Jadi bolehlah buat nasi dagang cukup untuk dua tiga round makan kami sekeluarga.

Resepi nasi dagang di SINI

Resepi gulai ayam pula ada di SINI....


Resepi Gulai Ikan Aya
Bahan2nya:

  • ikan tongkol seekor sederhana besar direbus *resepi ikan rebus di SINI*
  • pati santan +- secawan dicampur dengan air masak biar kuahnya ngam dengan kuantiti ikan
  • bawang merah 1 labu besar - ditumbuk
  • bawang puteh 1 ulas - ditumbuk
  • lengkuas 4 @ 5 hiris - ditumbuk
  • kunyit hidup 1 inci kalu saiz kecil - ditumbuk
  • lada kering 2 @ 3 tangkai - direndam, dibasuh bersih dan ditumbuk
  • asam keping
  • garam
  • gula
Cara mmbuatnya:
  1. Renehkan santan sampai agak2 naik minyak. Sesekali dikacau untuk elakkan dari pecah minyak.
  2. Bila santan dah masak elok, masukkan bahan2 yang ditumbuk.
  3. Masak lagi biar kuah jadi cantik dan agak cair-cair likat.
  4. Masukkan asam keping kemudian diikuti dengan ikan aya rebus.
  5. Biarkan lagi di atas dapur dengan api yang kecil.
  6. Perasakan dengan garam dan gula.
  7. ....dah siap pun..... :)

Kalau buat nasi dagang, saya mesti buat sambal nasi dagang nya sekali. Kalu takde sambal ni, kurang umph rasa makan nasik dagang....heheh

Resepi Sambal Nasi Dagang
Bahan2nya:
  • Ikan kembong besar 1 ekor - dipanggang/direbus dengan sedikit air
  • nyior goreng/kelapa parut setengah biji - digoreng tanpa minyak hingga garing
  • bawang merah besar 1 labu (saiz kecil)
  • halia muda 1 - 1 setengah inci
  • serai 1 batang di ricik halus
  • lada hitam 7 - 8 biji
  • garam
  • manisan +- 1 keret
Cara:
  1. Tumbuk lada hitam, diikuti dengan serai, halia dan bawang merah.
  2. Keluarkan dari lesung, kemudian tumbuk pula nyior goreng diikuti isi ikan bakar tawar.
  3. Kemudian tumbuk pula manisan dan garam kemudian lecek2kan semua bahan bagi serata semua rasa.... mmmm...wangiiii bau sambal nih... :)


*******************

Sampai ke hari ini ibadah kurban masih berlangsung di sekitar kawasan rumah kami. Sepertimana yang kita tahu ibadah kurban boleh dilakukan sepanjang 3 hari Tasyriq. Macam kami kat sini, hari yang pertama tu buat di surau berdekatan sebanyak 2 ekor lembu, semalam di Masjid As-Salam sebanyak 10 ekor lembu *suami dan abang tak available hadir* dan hari ini pula buat di salah satu rumah yang merupakan pusat jagaan anak2 bermasalah yang dengarnya melibatkan 3 ekor lembu *Pak nor, n'bour kami pagi2 lagi panggil kat tepi pagar rumah mintak papa dan abang pegi tolong*

Alhamdulillah semoga ibadah kurban yang dilakukan mampu memberikan seribu manfaat yang sama2 dapat dihayati bersama. Allahhu Akbar!!


Menu A - Z