"Satu potong 20, sekor lagi tu potong 4...ya dik....."
Siap2 bagi arahan hitam putih kat adik jual ayam tu sebelum sempat dipotong2 ayam yang baru lepas ditimbang tu.... :)
Dalam fikiran dah terbayang elok stand-by yang belum dipotong kecik2, senang kalu terlintas dalam dua tiga hari ni nak buat percik, ayamnya dah ada...
Tup-tup, dalam perjalanan balik umah dari pasar, papa suarakan keinginan nak makan gulai ayam tapi nak yang gulai mama buat isi ayamnya besar2 tuh.... yang bila makan sekeluarga, ramai2 boleh pakat "cobek" lauknya....
"Ok boleh je....tadi mama ada suh adik tu potong 4, sekor..... ingat nak simpan untuk buat percik.... ok lah boley la kita buat gulai je ayam tu hari ni......"
Gitu lah ceritanya sebelum terhasilnya gulai ayam yang jadi salah-satu lauk faveret kat umah kami.... jemput tengok resepinya di SINI..... jom try bergulai stail kelate, mana lah tau serasi.... :))
Saturday
Gulai Ayam (2)
Posted by fzi at 19:49
Labels: Gulai Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
10 comments:
Ya memang sedap gulai ayam ini hingga ke tulang2 nye. Kuahnya cicah roti pun sodap.
Papa thanx... suka tengok papa n shilah makan nasik semalam... berselera... :)
Salam kak fzi,
sonok, bila suami dan anak-anak wat komen online, kan kak Fzi?
Wsalam nur...
mmmm...anak2 sume badan tengah naik, makan laju, tu yang rajin bagi komen dekat blog masak2 mama dia ni...hehe
akak, gulai ayam kelate..memang sedap...keluarga ima pun suka sesangat...memang hingga menjilat jarilah dibuatnya...hehehe
ima...
betul tu...kitaorang kalu tak de lauk lain, dapat gulai ayam satu ni pun dah jadi dah...lajuuu makan...kalu ada sambal tempoyak/sambal lada support...lagi lah laju...hehe
salam fzi,gulai tu nampak sedap cam kerutub!makan dgn nasi,curah budu sikit..oh sedap tu..cm xjd blk kg,tunda..tempat yg nak tuju tu banjir..
Wsalam kakCM...
ohh tak jadi... memang la kat sana dengarnya hujan tiap hari...dah ada tempat naik air... jadi rancangan tertunda la ya kak...
Gulai tu pekat memang stail kerutup sikit kak... buat ala-ala 'nasi belauk lauk ayam' yang makan pagi2 di kelate... :)
Selalu kalo ade kenduri kt umah diorang suke buat gulai ayam ketul besar2 gini ye kak... satu ketul je pakat2 cobek.hehehe
betul tu ijan... ayam percik pun sama kan...ramai2 pakat cobek sekeping besar tu...sama juga dengan daging yang buat gulai buku (potong kasa kasa) dan gulai nasi dagang... semua kena pakat2 kongsi bukan ambik seketul besar tiap sorang....akceli bagus kan ijan, kita diterapkan nilai2 murni suh kongsi-kongsi makanan... :)
Post a Comment