BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Ketupat Sotong (2)




Weekend.... macam biasa kalau anak2 semua balik, ada lah menu yang best sikit berbanding hari2 lain.

Buat Tupak Sutong lagi......

.....perghh....semua suka bila tiba2 perasan mama diam2 rupanya tengah duk perisi sotong. Bila tengok ada beras pulut duk terendam dalam santan, lagi la semua kompem mama nak buat Ttupak Sutong.... hehehe


"Mama, nanti bila2 mama ajar cara nak buat ni ya....", kata Shilah masa bawak piring yang dah licin ke sinki.

"Sume ada dalam MENU..... mama ada citer....", balas saya sambil duk mengemas dapur.

"Memang la...tapi Shilah nak tau caranya yang betul2...."

"mmmm....tadi masa mama buat tak datang tengok..... OK, nanti bila kita nak buat lepas ni, sila datang ke dapur awal2 sikit...nanti mama ajar shilah buat praktikal dari A sampai Z..... mama nanti tolong supervise je......"


Gitulah diolag antara saya dengan Shilah lepas semua dah selamat makan ttupak sutong.... bagi yang belum pernah rasa tentu takleh bayangkan camne rasanya.... kalau nak tau boleh lah try buat salah-satu kueh manisan oghe kelate ni.... tak cuba tak tau, dah cuba baru tau..... :))

Jemput klik resepinya di SINI....


29 comments:

ain said...

saya suka makan sotong. tp yg lain x suka pulak. nak buat utk sorang2, adusss...mmg le maleh sbb nk kena msk benda lain gak. mintak akak punya je lah. boleh...??hihi

Kamsiah said...

sedapnyaa...sungguh...terliur tgk..
bkn apa...nak buat..takde sapa yg makan,saya sorg ja..tak berbaloi..nak tunggu balk kelantan..tak tau bila...

zalieda said...

Dah jadi favourite dah tupat sotong kelantan nie.. First time makan masa kawan praktikal kat Pasir Mas dulu yang masak. memang best le.. Berbeza ngan tupat sotong orang ghanu..

fzi said...

Betul tu ain.... kalu kita aje yang nak makan sorang2 memang maleh la nak buat... kalu buat makanan yang satu rumah suka memang berbaloi...dengan penatnya, dengan berkecah dapur...hehehe
Kalu ain dekat2 boleh ambik sepiring... :)

fzi said...

Kamsiah... memang ya, tak berbaloi buat kalu yang minat nya sorang je....hehe
Tapi kalu teringat nak makan bila2 tu boleh je buat, tak payah buat banyak... sekejap je ambik masa... senang macam nak buat pengat... :D

fzi said...

Zalieda...
ohh jadi faveret zalieda juga rupanya ya... Alhamdulillah memang sedap ttupak sutong nih... kalau takat buat sikit2 memang tak puas makan... :p

sot said...

Sedap dan lazat. Sebenarnya terlebih nikmat sotong yg kecik2, yg terus boleh nggap sekali gus tanpa terlebih dulu di potong dgn sudu. Muat ngam sotong kecik tu satu sudu (table spoon) including kepalanya,complete dgn kuahnya yg pekat tu banyak2, dan nggap. Adus best nye !! Jeligho nye..

Selalu yg jual kat kedai2 or pasar malam di kelantan tu sotong besar2 atau sederhana besar. Bagi saya kurang Ummp. Yang tak gheti buat akan rasa hanyir atau sotongnya keras. Rujuklah menu fzi untuk cara2 membuat yg afdal.

Nota: untuk pengidap ghout jgn makan lebih dari 4 ekor je (yg kecik2). Manisnya yg amat memang tak sesuai untuk pengidap diabeties, tapi kalau mengidam 3 bulan sekali tu, bantai je la kot dan boleh dimaafkan oleh saya he he..

ummufarhan said...

salam, memang sedap, ibu saya selalu gak buat tapi saya x reti...boleh la saya cuba nnati...best la blog akak ni ada menu dari kelate...saya pun kelate gok, lidah pun nok make masoke kelate...hehek..

cute gurl said...

huih ketupat sutun!!!
memang sedap giler...
my feberet tuh..!!!
nnt wat lagi key mama...!!!
hiiihihiihihihi

blogresipi said...

Ini memang sedap.... suke sangat ttupakk sotong ni kak Fzi.. weekend ade ramai kat rumah best ye kak.. nanti dah nk cuti sekolah lagi meriah kot kat rumah ye :)

fzi said...

Papa...
komen papa tu...buat mama tergelak sorang2...hehe...
dapat digambarkan betapa sukeeee nya suamiku ngan ttpupak sutong nih...hihi..
bawak2 bersabar ya...nnt mama buat lagi.. :D

fzi said...

Shilah...
sume sound kat mama suh buat lagi...tak puas makan hari tu...nnt tunggu kakak ngan abang balik,mama beli sotong fresh lagi buat ttupak sutong.... :)

fzi said...

Wsalam ummufarhan...
Ohhh oghe kelate jugok rupanya ya ummufarhan... sekapal la kita...hehe
Alhamdulillah akak dari mula2 create blog ni niatnya untuk fofulerkan menu dari kelate...tapi tahu buat yang mudah2 je... yang biasa2...
harap2 ada manafaatnya buat yang berkunjung...thx ummufarhan :)

fzi said...

Ijan....
ijan suka, akak suka dan rasa2nya sume oghe kelate suka denge ttupak sutong ni.... hehe..
Cuti sekolah bermula hari ini bagi anak akak yang no.3 tapi yang lain2 tak.. abang bizi dengan 2nd sem nya, kakak pula berhadapan dengan SPM esok...harap Ijan dan kengkawan dapat turut doakan kejayaan kakak...aminnn

Anie said...

salam kak, wah byknye peminat ttupat sotong, sedapnyer kak,Insya_Allah nanti saya nk buat la kak , kalo larat, sekrg ni dah 7 bulan lebih..tp x leh berdiri lama2..kalo balik keje tu kena baring dulu baru boleh masak...nk masak special2 pun kena order gula melaka dulu dari kelantan(nise oghe klate panggil) anie x biasa gula melaka kat sini..akak ni rajin memasak..semuanya makanan kegemaran saya hehe...nanti la saya balik kg berpantang 2 bulan...boleh mkn makanan kelantan

fzi said...

Wsalam anie...
Ohh anie dah 7 bulan rupanya...baik2 ya anie, kena extra hati2 dalam semua pergerakan... Akak doakan anie n baby sihat..aminn
Ttupak sotong ni memang best...betul kata anie, kalu nak sedap kena pakai nise kampung atau kurang2 nise siam... kalu pakai gula melaka yang ketul tu 'kurang umph' sikit rasa... hehe

E-na Zarina said...

ado lg ko? nok tra 2 butir jah...hehe

fzi said...

haha....habih doh la e-na...bakpo tok pesse awa-awa...hehe...nati semulaa lah deh... :)

zarin said...

kak,
zarin pun oghe kelate gok tp tok pernah make ttupat sotong nih...
aduh keno caghi nih...
tkdok lebih ko kak?
not tera sebutir jah :D

fzi said...

Zarin...
Aduss... zarin...rugi tuh tok rajing ghaso ttupak sutong nih....sedappp sangak ghaso dia... abih sekilo kak buat...nati semulaa la deh olo ko zarin...hehe

Tera la buat deh... :)

cikmanggis said...

mak oii..sedapnya fzi..terliur kita..ni mmg fvrt cm ni...laparnya perut!

ima said...

salam kak fzi,alahai terlewat lagi...maknanya dah habislah ni...huhu

kat umah ni pun sama,kalau buat ketupat sotong...lepas makan siap minta buatkan lagi...hihihi.suka betul!!!

fzi said...

kakmanggis...
hehe... sama la kita... ttupak sutong ni memang jadi faveret seisi keluarga... nyum nyum nyum... :)

fzi said...

Wsalam ima....
ehem...dah kompem abis...hehe

betul ima, kalu lepas makan gerenti sume tunjuk wajah macam tak puas hati je... tak genak oghe kelate kato...hihi

y@tiezaini @ KEMAMAN said...

aaaaaahhhh kak .. x leh tahan doh nih ...lamo doh x make tupat ssutun nih ..adeih dah neleh air liur ..

fzi said...

Yatie...
hahaha....meme kalu tengok ttupak sutun ni seghemo tak tahan....hehe
Keno wat la tu ti... tapi kalu nok puah ati keno wat lebih2 sikit...kak ari tu wat sekilo jah.... :)

indahhouse said...

Salam kak fzi,
saya suka! saya suka ketupat sotong! hihi. nak blaja jugak...

fzi said...

Wsalam nur...
ehem...nur pun suka ttupak sotong ni ya...boley la buat nur...tapi kalu boleh cari sotong yang betul2 fresh, baru sedap dan ada umphh! hehe

School Of Tots said...

Sudah lama tak jumpa....ketupat sotong. Rindu hati padamu.

Menu A - Z