BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Sup Gear-Box

Maka selamat lah sudah buat dan seterusnya makan sup gear-box untuk dinner malam tadi. Nikmat benar rasanya sebab dah lama teringin nak makan sup gear-box ni. Dah lama tak makan....Ada di jual di pasar tulang besar tu tapi tak sampai hati pulak nak beli...hehe...tak tau kenapa.... takut tengok saiz dia yang besar sangat tu kot :)

Nak makan yang dah siap masak kat kedai tu....hishk mau nya diaorang caj berapa tuh.... kalau tak berapa mahal sekalipun, pk pk rasanya lebih sedap dan terjamin mutu nya kalu buat sendiri je kat rumah... jadi tunggu je la kalu ada peluang boleh buat bila-bila.....

Tak sangka....akhirnya sampai lah hajat malam tadi....kebetulan bersekali dengan dapat daging kurban dapat pula tulang untuk buat sup gear-box ini....Alahai sukanya saya......Shilah sampai sediakan 5 straw untuk tiap sorang sedut sum-sum dalam tulang gear-box tu. Sum-sum yang adanya takde la banyak mana.... tak padan dengan banyaknya straw tuh.....heheh


Dah dapat banyak daging tu, goreng sekali Daging Goreng Buku sebagai pasangan makan ngan sup gear-box ini. Alhamdulillah....berselera nampak suami dan anaknda makan.... :))



Resepi Sup Gear-Box


Bahan2:

  • Tulang Gear-Box *atau tulang bahagian lain lembu*
  • halia 2 inci diketuk
  • bawang puteh 3 ulas diketuk
  • sup bunjut
  • rempah sup 1 sudu kecil
  • rempah 4 sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
  • bawang goreng
  • sehiris perahan limau nipis
  • cili api 5 - 6 biji
  • daun sup *jika ada*
Cara:
  1. Rebus tulang sampai empuk *saya rebus guna rice-cooker yang besar +- 2 jam, alhamdulillah sempurna empuknya*
  2. Alihkan periuk dari rice-cooker berpindah ke atas gas-stove.
  3. Masukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. Teruskan memasak menggunakan api yang kecil.
  4. Sementara itu buat bawang goreng, angkat.
  5. Keluarkan minyak biar tinggal sedikit sahaja, kemudian goreng rempah 4 sekawan. Tutup api.
  6. Masukkan rempah 4 sekawan yang digoreng bersekali dengan minyak yang melekat di kuali itu ke dalam periuk rebusan tulang di dapur satu lagi.
  7. Perasakan dengan garam dan tambah cili api yang di potong dadu
  8. Masukkan sedikit bawang goreng, tutup periuk dan tutup api dapur.
  9. Panaskan balik sup sebelum mula menghidang.
  10. Dalam mangkuk besar, perahkan air asam limau nipis dan taburkan daun sup serta bawang goreng selebihnya di atas sup gear box tu....nyum nyum nyum....

Sekian....
Salam Aidil Adha
:D


16 comments:

E-na Zarina said...

alamak aiiii kak meleleh tgk sup gear box tu! hu huuuu sedapnya...nway salam aidiladha...

fzi said...

E-na...
memang...kalu dapat hirup sup gear-box ni sekali sekala...rasa best sangat...hehe
Tapi kalu tak jumpa gear-box, dapat tulang rusuk lembu pun ok gak.. :)

kakak said...

woishhh sedap gilerrrrrrrr!!!!
kakak org last habeh semalam coz duk meratah gear box!
huhuhuuh~

AnAk iBu said...

wah bestnye!!
bole la org x panday masak cm nanay blja buat!!
ahaha

zalieda said...

seronok tgk anak akak menghirup sum-sum tu..saya dah cuba dah daging goreng buku akak tu pagi tadi,memang sedap.. Kebetulan dapat daging korban semlm, terus teringatkan resipi akak tu..Simple tapi sedap.. TQ kak..

fzi said...

haha...kakak...
patut la...mama dari tempat tengok tv berapa kali duk berpaling tengok kakak, tak sudah sudah lagi makan... heheh

fzi said...

Anak ibu...
Eh eh mesti pandai tu..saja nanay tak nak ngaku ya...
Resepi sup gear box ini makcik guna-pakai untuk sume jenis sup tak kira sup daging ke, sup tulang rusuk ke...sup ayam pun sama gak.. :)
Thx ya nanay singgah MENU makcik ni.. jemput dtg lagi :)

fzi said...

Zalieda...
Tu la pasal...ghalik akak tengok telatah diaorang tu, nak tergelak pun ada sebab sum-sumnya dapat sikit je..hahaha
Thanx zalieda try wat daging goreng buku tuh...best kan...bagi akak kalu time time tak lalu makan nasik tu, dapat makan ngan daging goreng buku je pun dah cukup...heheh

Cikgu_Anie said...

salam kak,
wah sedapnyer...terliurnye kak...balik kg nanti mesti cuba ni resepi ni......anie besok pg baru g pasar beli daging..2 hari ni asyik mkn ayam jer..boring gak...kalo kat kg ni byk dpt daging korban...second day masak bihun sup je kak yg simple2...x larat dh sgt..hari ni x habis2 kemas umah lg..masih lg susun buku..streamyx n astro lak lambat tul dorang pasang kak..dh masuk 2 minggu dh kami pindah..tensen tul kak..dah la lekrik bole katakan hari2 x de kak..sabo je la..x pe la ada hikmah disebalik semuanya ni kan kak..

fzi said...

Wsalam anie...
haha...itula... seronok betul akak dapat makan sup gear-box malam tadi...
Tapi kesian pulak dekat anie yang duk kat Sabah tu...takpe pegi pasar esok, beli daging ya anie...hehe
Waaa...raya ke 2 bihun sup..orite la tu anie..simple tapi sedap dan cepat sikit siap kalu nak banding ngan buat menu2 yang berat2... anie kena pelan2 dah wat keje tu, dah dekat ngan due tu... bek2 ya... :)

sot said...

Sup gear box ni memang power, tapi hati2 bagi yg dah berumur tu, takut2 terlebih power, takut kena penangan high kolestrol, high blood pressure, atau ghout le pulak...he he.

amoymelayu said...

Pergh.. meme' tok leh lawan, selera sungguh tengok siap sedit dgn straw... yummie....

kak fzi ni sure power mask ni..

blogresipi said...

Wah makan dengan straw yg tak tahan tue... ayah kite suke sangat la sup gear box ni.hehe..

fzi said...

Pa...
Betul tu...so kena cover cover la ya makan.... sup gear b0x ke, daging goreng ke, hati, limpa..sume tu menambah kredit untuk menjayakan penyakit2 tuh...hahaha

fzi said...

Amoymelayu....
hehe...tu la...makke sapaa guno straw...hihi
Ohh dok la power sangat...buleh mmasok hok senne senne jah hok buleh wat makke aghi aghi...
Timokasih deh maghi blog MENU kak ni, jemput maghi semulaa :))

fzi said...

Ijan...
hehe..budak2 tu memang la bukan main lagi duk try sedut sum-sum tu... berpusing2 mangkuk sup sume pakat try sedut...hahaha
Ohh ayah ijan pun beghehi sup gear-box ni ya... ramai yang beghehi, bih2 lagi time raya kurban ni sume pakat rebus tulang2 buat sup masa gotong-royong tu.. :)

Menu A - Z