BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Rendang Ayam wif Nasi Impit Kuah Kacang


Ini lah menu raya pertama Aidil Adha. Malam tadi, gagahkan jugak diri dengan dibantu anak2 buat juadah raya sebab memikirkan kalu tak buat, aperrr pulak anak2 dan suamiku nak makan di pagi raya. Penat tu memang lah penat sebab sehari suntuk semalam bizi di dapur siapkan tempahan Choc. cake dan Ambong (apam) dari kengkawan dan jiran.


Buat Rendang Ayam! Hahaha.... akceli ini bukan lah menu kelate.... tapi bila dah duk bertahun2 di luar kelate, terkenalah tempias masakan faveret kawan2 kat sini. Malam tadi buat sekor ayam je rendangnya sebab simpan bekalan ayam sekor setengah lagi untuk menu raya ke 2... InsyaAllah.... :)


Lagi pun ada kuah kacang sekali untuk makan dengan nasi impit tu. Nasi Impit pun beli sebungkus je hari tu, yang memakai nama Ketupat Mini Adabi...heheh


InsyaAllah cukuplah tu...sebab tengahari tunggu papa wat balik daging dari surau.... tak sabar nak goreng buku daging kurban. Lepas siap goreng masukkan rempah ketumbar(rempah biji) nak bagi wangi.... adus bestnya.... Malam pulak nak buat sup gear-box..........perghhh.....alamat naik mendadak la tahap kolestrol kami seisi keluarga... hihi


Resepi Rendang Ayam Fzi *sendiri punya resipi, boh apa yang terlintas di fikiran :)*

Bahan2:

  • Kerisik setengah cawan
  • santan dari 2 biji kelapa
  • # cili kering segenggam penuh
  • # bawang merah besar 4 labu
  • # bawang puteh 5 ulas
  • # halia 2 inci
  • # lengkuas 1 inci
  • # sedikit kunyit hidup
  • # serai sebatang
  • serai 4 batang diketuk
  • asam keping
  • garam
  • gula
  • daun kunyit *saya tak letak kali ni, lupa beli*
Cara membuatnya:
  1. Blend semua bahan yang bertanda #, kemudian tumis.
  2. Bila dah tumisan masak dan naik minyak, masukkan ayam dan serai yang diketuk.
  3. Gaul-gaulkan biar serata dan biarkan masak dengan api yang sederhana. *saya buat stail 'mmati hawah' macam nak bergulai sebab tak suka cara yang bump semua benda sekali ngan santan awal2 memasak*
  4. Tambah asam keping.
  5. Biarkan lama dan betul2 mesra baru dibubuh santan sampai paras2 hampir tenggelam semua ayam. Santan jangan cair sebab any masakan kalau boh santan cair, isi ayam/dagingnya akan jadi lembik dan mudah hancur..... kurang umph hasilnya nanti.
  6. Masak guna api yang kecil - sederhana sahaja.
  7. Perasakan garam dan gula.
  8. Akhir sekali masukkan kerisik dan daun kunyit yang dimayang halus.
  9. Biarkan sekejap dan tutup api.

Kuah kacang pula resepi nya di SINI...........
Sekian.... Salam Aidil Adha :D


11 comments:

sot said...

Selamat Hari Raya Korban. TQ buat isteriku kerana menyediakan juadah nasi impit, kuah kacang dan rendang ayam ini. Dan dibantu oleh anak2 yg bertiga tu. Sedap rasanya.

E-na said...

slamat ari raya kak...sedap rendang tu...dok blik kelate ko?

amir acap said...

pergh..asik makan je balik umah ni...hehehe..
bese la..raye la kate kan..hehehe..
selamat ari raye..

Cikgu_Anie said...

salam kak, selamat hari raya
anie hari ni gagahkan diri jugak buat nasi beriani dan kari ayam, tu pun sempat shopping kat giant mlm td..ramainya org..semuanya pakai dlm kotak..santan kotak..x sempat ke pasar kak..ketupat pun beli jugak..tp x masak2 lg..penatnyer..kalo x buat kesian pulak suami dh potong 4 ekor ayam nak masak kari...sedapnyer akak masak rendang..nanti saya ambik resepi akak yer..hehe thanks kak..

blogresipi said...

Salam kak Fzi,
Akak apa khabar? kat kelate mesti meriah raya korban nie.. jenuh makan daging la...hehe.. yg naik kolesrol tue perkara biasa time raya korban. jangan risau. ehehe.. makan daging jgn lupe kami ye kak :)

zalieda said...

Itu dia resipi raya dah datang.. Kalu kuah kacang tu makan ngan satey sodap gak tu.. Kak, kalu ore muar plak pagi raye ni suke buat rendang make ngan kuah lodeh, rendang kelapa, nasi himpit dan kuah kacang.. Campur semua.. Dulu masa mula-mula pindah sini, tak reti nak makan cam mana, banyak sangat.. Tapi dah lama, kena gak ngan selera..

fzi said...

Bang...
hehe...takpe bang, makan la apa yang ada tu...petang esok dah nak balik mahallah dah... :)


Pa,
Sama2.... hari ni mama prepare juadah lain pulak ya.... penat pun kena masak kesian ananknda yang dua tu dah nak balik hostel esok.... :)

fzi said...

Wsalam ijan....
Alhamdulillah kabar baik ijan... itu la jenuh makan daging kurban la ijan saghi dua ni...hehe
Harap2 tahap kesihatan stabil, isau jugak ijan tentang bahayanya...

Kami kat sini kuat makan daging, ijan kat sana pun best juga selalu dapat wat menu daging kambing...
Best tu :)

fzi said...

Wsalam anie....
Waaa...bestnya anie masak beriani... heheh...akak selama hari ni lom penah try masak guna beras basmati...tak jadi2 nak beli...hehe
Mesti sedap tuh...
Akak kat sini pun selalu stand-by santan kotak kat umah...senang sesak2 ada je benda tu dalam kabinet dapur...hihi
Resipi rendang tu, sila la anie...tapi caranya akak transfer ikut stail nak buat gulai...hahaha

fzi said...

E-na...
Selamat hari raya juga buat e-na ya... sure e-na masak best tu buat makan di pagi raya.... :)
Raya haji selalunya kami beraya kat umah sendiri, lagipun anak no.2 tengah spm...sudilah e-na tolong doakan ya, monday ni peksa account...moga Allah permudahkan anak akak dalam exam...aminnn

fzi said...

Zalieda...
Tu la pasal...kalu dah duk dalam lingkungan kengkawan dari cam2 negeri, kita yang berkawan ni sure terikut2 sama dengan stail masakan diaorang. Sume rasa cam sedap je bila orang masak, tu yang saling bertukar resepi...heheh
Ohh masak lodeh tu pun akak minat...best.. ada kawan tu buat makan ngan sambal sotong...mmmm

Menu A - Z