BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Nasi Goreng


M
ula2 nak ucap Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua kengkawan blogger tak kira lah yang saya kenal atau belum kenal. Moga ikatan ukhwah sentiasa berpanjangan hendaknya...aminnn


Sekolah pun dah mula cuti. Sayangnya sekolah cuti, dapur tak boleh ikut sama cuti...hehehe...Nak nak esok lusa nak raya pulak, jadi fikiran tu asyik fikir pasal nak siapkan makan je lah....anak ada kat umah sepanjang hari.

Kesian jugak kalu asyik breakfast roti je. Itu yang kerap jugaklah buat nasi goreng ni supaya takde lah perut anakku berkeroncong nak tunggu makan tengahari....heheh


Nasi goreng ni anak2 saya panggil nasi goreng kuning..... kalu diberi pilihan anak2 biasanya lebih suka nasi goreng versi kuning ni dari nasi goreng yang masuk kicap.

Untuk resepinya, jemput lihat di SINI..... :D

...terkenang...nasi goreng kuning ni faveret anak saya yang sulung. Itu yang kalu tiba time buat nasi goreng ni hati tu sedikit terusik, terus teringat kat abang di kolej PJ.... makan apa lah agaknya anakku kat sana....huuuuu


14 comments:

indahhouse said...

Salam kak fzi,
tima kacih, hidang nasi goreng kak. hm...sedap!hihi
Selamat Hari Raya AidilAdha buat kak fzi sekeluarga.

zalieda said...

Selamat Hari Raya Aidiladha buat kak fzi juga.. Semoga Bertambah Keberkatan sempena hari raya qurban yang mulia ini..

she-G said...

salam aiduladha untuk kak fzi..tak balik kg ke?balik kg abg raya neh..tp suka..raya hj la beshhhh..hahaha...
p/s:mak pun salu masak nasi gorg kuning ni(mgkin resepi berbeza nama sama)faveret kami adik bradik(y mmg 10 org kaki bedal)suami pun suka..bila masak sure igt kat mak..ape la mak masak kat umah..dah kawen tak leh dah makan mak masak selalu..huuuu

she-G said...

kak...kalau akak buat list guna label2 resepi leh tak?senang sket nak carik resepi akak..hehehe...cam lau nasi semua nasi..ke dah ade saya y tak prasan?hehehe

fzi said...

Wsalam nur....
Sama2... muga sume gembira di hari raya nanti...psstt nur, takleh banyak sangat makan daging raya nanti...kang tahap kolestrol naik mendadak...hihi

fzi said...

Timakasih zalieda...moga kita sume sama2 beroleh keberkatan...aminnn
Tqvm zalieda coz try buat resepi kerabu kacang panjang ari tu...suka akak bila zalieda suka... :)

Menu raya...dah pk lom?...hehe

ain said...

Selamat Hari Raya Aidil Adha utk kak fzi sekeluarga juga!!!!

fzi said...

Wsalam she-G....
Timakasih....anak akak no.2 tengah peksa SPM, tu yang beraya kat umah saja lah kitaorang. Harap she dapat tolong doakan ek...hari ni paper Add Maths...moga Allah permudahkan...aminnn

Ohhh she pun suka nasik goreng kuning ya...sure resepi mak she tu lagi special...hehe

Oya, pasal label tu akak dah susunkan ikut abjad...senang nak cari dekat "Menu sehingga kini..."

Rite she...thx :D

fzi said...

Sama2 ain... moga ain pun hepi di Aidil Adha nanti...sure seronok tuh dapat sambut hari raya bersama insan tersayang... :D

indahhouse said...

Salam kak Fzi,
saya copy paste resipi sira labu. Izinkan ya kak... :)

indahhouse said...

Sira labu tu amatlah sedap, ni first time buat. Izinkan saya copy resipi ya...:)

fzi said...

Wsalam nur...
Sila lah nur...
...sira labu tu memang popular kat kelate, sampai ada yang buat sebagai pembasuh mulut semasa kenduri-kendara... :D

Nur jangan lupa rendam dalam air kapur dulu ya, baru labu tu nampak cantik dan kental masa disira... :)

Cikgu_Anie said...

salam kak,
besok dh nk raya..ari ni anie masih keje lagi.....biasa la byk nk kene bereskan sblm raya..kolej pun ade gak buat korban, insitut perguruan pun ade gak buat korban..meriah jugakla kat sini...kat kg la..mak tgh buat ketupat bucu tiga tu ...sedapnyer...anie lak husband beli ayam 4 ekor x tahu la nk masak ape..rendang kot..nk bli je ketupat nona tu rebus mkn ngan rendang....heheh..ptg ni baru nk g shopping bli ketupat tu kak...akk masak ape rayer ni..kak anie pun pernah buat nasi goreng camni..kdg2 ani ganti bilis tu ngan ikan rebus..sedap sgt...tp x leh letak cili kesian c ain...kena letak last2 bila dh angkat separuh utk si ain hehhe...k kak selamat menyambut hari raya aidiladha...maaf zahir batin

fzi said...

Wsalam anie....
Salam Aidil Adha buat anie sama... waaaa sedap tuh nak wat rendang... akak takde plan lagi nak buat apa, hari ni duk bizi buat kek coklat ngan Ambong yang kawan ngan jiran tempah.
Cili api untuk nasik goreng tu kalau cili api besar akak kurangkan sikit bilangannya...tapi kalu guna cili api kampung yang kecik2 tu ok, just nice rasa...takde lah pedas sangat tapi betul tu anie kalu ada anak kecik kena la kita pada pada je letak cili...hihi

Rite anie, hepi hari raya esok k... :D

Menu A - Z