BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

BeKe Roti


Dah lama tak makan BeKe Roti ni..... tiba-tiba je rasa teringat2 di fikiran dan terbayang-bayang di mata kueh yang sedap lagi mengenyangkan ni....hehe

Jadi semalam bila teringat roti kat rumah dah habis, singgah la kejap ke Seven 11 beli roti gardenia. Singgah beli roti je.... semata2 sebab nak buat beke..... :)

Selalu tu, selama ni saya hanya gunakan roti yang lebih2 kat rumah tu je....fikir daripada membazir, elok dibuat kueh....dapat satu loyang besar...... kenyang 2 hari...... :)

Jom tengok resepinya cane......


Resepi Beke Roti @ Bingka Roti
Bahan2nya:

  • 7 keping roti dicarik2
  • satu cawan tepung gandum
  • satu cawan setengah gula
  • 4 biji telor (kalu kecik) Kalau guna telor gred double A atau A pakai 3 je
  • pati santan RM2 campur air masak biar jadi 3 cawan
  • air daun pandan secawan
  • 1 scoop vanila
Cara:
  1. Panaskan loyang yang telah disapu margerin dalam kepanasan oven 180'
  2. Campur semua bahan, dimesin dalam pengisar jus.....*jangan tersilap blender, nanti kueh rasa bawang/cili pula...hehehe*
  3. Tuang dalam loyang, bakar selama 1 - 1 jam suku
  4. Bila dah masak, tunggu keras selama dua tiga jam baru boleh dipotong.

Sedap, beke roti ni....jom pakat try :))


23 comments:

indahhouse said...

Salam kak fzi,
Wah wah... tak sangka beke boleh guna roti. sedap sungguh ni. lamo tok make beke...

ain said...

kita pernah try gak buat versi pakai santan ni, adusss kakkkk...terlembik pulakkk!!! tensennnnn!!!!

psst...beke tu apa kakkk..??binga ke??hehe

Chik Mi said...

salam kak,
beke ni sama ngan bengkang ke?nmpk cam sedap

fzi said...

Wsalam nur...
Alhamdulillah macam2 kueh boleh buat pakai roti ni nur.... pendekkata tak membazir kalau terlebih roti kat rumah...hehe

fzi said...

Ain....
Beke tu sebutan dalam pelat kelate....dalam bahasa suratnya Bengkang... Kuih Bengkang.... :)
Ohh ain penah try buat dulu ya...takpe try lagi...InsyaAllah jadi kali ni.... hehe

fzi said...

Wsalam chik mi...
Kebetulan di waktu yang bih-kurang sama ain pun tanya pasal nama BeKe ni...hehe....
Betul chik mi, macam kueh Bengkang la ni... tapi Bengkang Roti... hehe

ima said...

salam kak fzi...kuih beke biasa tu pernahlah makan...tapi beke roti ni belum pernah lagi rasa...tentu sedapkan akak??...

cikmanggis said...

lama dah tak buat beke ni,blom ada angin lagi hehe.cm suko makan kerak beke yang hangus tu!!

fzi said...

Wsalam ima...
Alhamdulillah sedap ima, beke roti ni...cuba la try buat...tentu anak2 suka nanti...tapi beke ni takyah taruk garam sebab dalam roti dah cukup rasa garam... macam beke biasa tu kita kena boh garam sikit kan ima.. :)

fzi said...

kakmanggis....
Adus...bese la tu kena tunggu dtg angin baru pantas je kita kat dapur kan kak....hihi
Dah lama akak tak buat tu, bila2 ada roti lebih2 tu boley la buat...banyak dapat 2 hari tak habis :)

blogresipi said...

Salam Kak Fzi... akak ape kabar? Sedap tu nampak beke roti ni Tok Ma... lembut je nampak tuh. Buat kat Mikael la nanti nanti dia besyar.heheh

fzi said...

Wsalam ijan....
haha... boleh je InsyaAllah... :))
Kueh mula2 Mikael boley makan yang pastinya KOSU....So tak lama lagi,
boley la suh mama Mikael semak resepi tok ma Fzi dekat label KOSU ya...hehehe

fzi said...

Ijan...
lupa nak cakap... Kabar baik....alhamdulillah...timakasih ijan.... :))

E-na Zarina said...

Ado lagi ko? nok getek...napok sedakk jah.....

fzi said...

Ena...
Ado lagi...baghu jah takdi anok hok dok hostel kuala kubu balik raso ....hehe...nok wi ko ena raso, jauh la pulok... hehe

zalieda said...

oo...baru tahu roti buleh buat beke.. first time dengar. nie kena cuba ni..

fzi said...

Zalieda...
Sila la terai buat....InsyaAllah anak2 nnt suka.... Kalu ada roti yang belen2 kat umah, akak prefer buat beke roti berbanding puding roti... tak jemu nak ulang2 makan... :)

Suzi said...

salam kak fzi, kat rumah sy memang laku sgt kuih bingka2 ni...sedapnya...lg2 part yg hangus tu...

fzi said...

Wsalam suzi....
Betul tu suzi...kueh2 camni bukan saja sedap malah mengenyangkan...
sesuai buat minum petang, nak raikan tetamu atau nak bawak bekal ke mana2.... :)

geraugebang said...

Bingka ya? kita dok pikir tadi masa mula-mula baca. Beke? bengkek? ke? he he he

fzi said...

Gerau...
kita sengaja letak nama BeKe sebagai post title sebab nak memfofulerkan pelat kelate...hehe...
Jadi betul...BeKe tu boleh kata bingka @ bengkang @ kueh bakar... tapi bukan bengkek.. hihi

Jun said...

fzi..jun dah wat beke roti ni..sedapnyer..wat atas dia garing sket...hmmmmmm...mmg suka kue2 bakar ni..timakasih banyok!

fzi said...

Jun...
Tq try buat beke roti tu...hehe
Orite tu jun buat garing2 kat atas...mesti rasa dia lagi umph... hehe
Kueh2 bakar ni memang best lagi mengenyangkan..kan jun... :))

Menu A - Z