BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Daging Goreng Buku


Semalam masak simple je tapi alhamdulillah dalam simple2 pun kami tiga beranak pakat laju tambah nasik. Ohhh bersenam-robik nya boleh tahan, tapi bila tiba time makan nasik dah lupa niat nak amalkan diet dengan bersenam tuh....alahai.... hajat tak kesampaian la kalu camni....

Semalam tu masak Daging Goreng Buku. Faveret papa tuh. Best kalu dapat cari kat pasar daging bahagian filet/daging ros yang popular untuk buat steak tu. Bahagian daging yang lembut tu oghe kelate panggil 'daging musir'..... Fuhhh..... kalu kebetulan jumpa yang tu, baik beli banyak terus. Sebab biasanya bahagian2 tersebut susah nak dapat, pagi2 lagi orang dah rebut. Daging filet tu sedappp sangat untuk dipanggang atau dibuat daging goreng buku ni.

Tidak ada yang istimewa sebenarnya bahan2 untuk resepinya.... biasa2 je tapi hasilnya, berbeza rasa dengan goreng stail nipis2....

  • Daging yang dipotong kasa(besar-besar) diperap dengan garam buku yang ditumbuk dengan kunyit hidup.
  • Perap lama2 sampailah tiba time masuk dapur nak masak.
  • Masak daging tanpa minyak sampai hampir kering airnya
  • Tambahkan sedikit air masak untuk empukkan lagi daging
  • Kemudian gorenglah dalam minyak sedikit sahaja

Kitaorang semalam makan nasi berlaukkan daging goreng buku + sayur lemak campur + ikan kembung bakar tawar + budu durian......mmmmmmm :D


Menu A - Z