Sudah dua malam berturut-turut buat ayam bakar. Tapi bakar dalam oven je. Tak kuasa nak peringat api dapur arang memandangkan 'kaki bakar' kami tak balik minggu ni....heheh... Abang ada kursus pepimpinan dekat kolej... tu yang miss balik rumah.
Saya suka bakar ayam guna rencah asli kat dapur tu je... tak campur dengan macam2 perisa yang dijual di pasaran tu. Best pakai rencah asli ni...tak muak rasanya.... :)
Bahan perapan yang saya tumbuk lumat/blend untuk Ayam Bakar ni hanyalah berupa:
- bawang merah
- bawang puteh
- halia
- serai
- sedikit kelapa parut
- garam
- kunyit
- sedikit gula
**Nota: Perapan ayam tu boleh juga dibuat untuk versi ayam goreng tapi kalau nak digoreng tak payah boh kunyit... Kalau letak kunyit, ayamnya cepat nak jadi hitam sedangkan isinya belum masak sepenuhnya. Untuk versi goreng sedap ditambah sedikit cili padi.
20 comments:
Ayam bakar ni satu makanan yg sihat kerana tidak menggunakan minyak.Tambahan lagi senang je, tinggal kat dlm oven tu, dah pun masak.
sedap2 la menu kak fzi ni... len kali bleh x org amik menu kat cni je kalo nak masak? minta kebenaran ni... hihhiiiii...
pa..
memang pun...satu diet yang baik mama rasa.... :)
10...
jemputlah ambik memana resepi yang berkenan tu... :)
Ada yang simple resepinya... akak sengaja khususkan buat anak2 akak time diaorang kelam-kabut nak masak nanti...hehe
salam kak ni sama ke ngan ayam percik yg sokmo jual kat kelantan tu?ade sos kacang tu?
sedapnya ayam bakar!!!mlm ni pun we all ada bbq kat our neborhood. ni lah peluang nak gader ramai2. mesti best!!
Wsalam chik mi....
Ohh ayam percik lain chik mi.... ni menu ayam bakar/panggang yg akak selalu buat untuk berBBQ.
Kalu chik mi nak tengok ayam percik sila klik kat label Ayam Percik atau
http://fzmenu.blogspot.com/2009/10/ayam-percik.html
mmmm.....memang sedap ain...tak memerlukan any air penyicah....dah sedia sedap dah....heheh
Waaa...bestnya ada bbq ngan nbour2 sume tu... *psssttt..daging kambing pun ada ke ain...dah lama terliur nak ber-bbq kambing* :)
Salam ziarah. Blog anda sgt menarik. Jemputlah dtg ke blog saya pula. Jom kita saling jadi follower? Buat MOU, OK? Thanks. Sedapnya ayam bakar...minta sikit?
Zuki (zukidin.blogspot.com)
Wsalam juk...
Timakasih singgah Menu....moga ada menu di sini yang menarik minat juk seisi keluarga...nnt saya singgah ke blog juk... thx
tp bekas2 pembakaran tu ade karsinogen..so beter makan dengan sayur2 antikarsinogen...lau tak org2 kata la...penyebab barah lak
kak : mohon minta mane2 resepi yang berkenan...cik abg lau datang manja die tu nak makan masakan kelantan jer la...akak kat kuala kubu bharu ke???sori...org baru
She-G...
Thx she....betul tu, akak pun ada dengar pasal karsinogen tu... jadi kena cover makan banyak sayur2an...contoh timun, orang kata satu anti-karsinogen yang baik...
Silalah ambik memana resepi yang berkenan tu she... no hal.... :)
Akak tinggal kat bukit beruntung 30km dari kuala kubu bharu... :)
Salam kak fzi,
hihik, kak fzi, kat Bukit beruntung? kami pun sama kak, MK.
Suka tengok ayam bakar ni. mesti menjilat jari... ;)
Wsalam nur....
Oh iya ke nur? Iskh...kalu camtu boley la jumpa nanti ya... ohhh duk dekat umah akak rupanya nur...alhamdulillah....
salam..berapa suhu oven dan berapa lama masa diambil utk bakar ayam ni? tk
Wsalam waliz...
Akak bakar ayam tu dalam kepanasan 200', guna api atas bawah tapi bukan guna kaedah grill.. yang tu panas sangat akak sayang takut oven nanti jadi hitam...heheh
tempoh masa bergantung pada banyak mana ayam, kalau ayam 2 keping macam akak buat tu sekejap je selepas 20 minit boleh balikkan ayam, biarkan masak another 20 minit....dah siap...
Salam kak fzi, hihi.
saya masih shy shy. biarla rahsia dulu. hihi
Wsalam nur....
betul tu...kena ambik masa bertenang dulu....hihi
cadang memang esok nak buat ayam bakar. tu yang cari resepi tie. alhamdulillah ade. tkasih.
mona...
Ohh bestnyerr... sedap makan nasik tuh kalu ada ayam bakar.. hehe
..kita biasa perap pakai bahan ori je mona...bawang bawang gitu je takde perap ngan sos2/ perisa yang biasa orang lain letak tuh... tapi kadang bila teringin, lumur gak 'sos lada hitam' tapi time bila ayam dah betul2 masak. Lepas lumur, bakar kejap je terus keluarkan dari oven/alihkan dari dapur arang... Thx mona... :)
Post a Comment