BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Singgang Daging


Hujan2 macam ni sedap juga kalau menyinggang. Kebetulan bekalan daging lembu tempatan yang beli hari tu masih ada lagi. Jadi kira ON lah buat singgang daging untuk dinner malam ni... :)

Bila sebut singgang ni, dua-dua nama boleh diguna-pakai....Singgang Daging pun boleh, Daging Singgang pun boleh. Pendek kata kalau sebut 'singgang', boleh buat hati ini rasa tak dan dan nak start menyinggang....heheh


Resepinya, saya hanya c&p dari n3 Singgang Tulang yang lalu.....
Bagi yang belum pernah try buat singgang, jom try :)


Bahan-bahannya:


  • daging lembu tempatan
  • bawang merah satu labu besar
  • bawang putih 3 ulas
  • halia 1 setengah inci
  • lengkuas 1 inci
  • 3/4 tangkai cili kering direndam dan dibasuh bersih
  • rempah biji/ketumbar 2 sudu besar
  • 10 biji lada hitam
  • asam keping
  • garam
  • secubit gula *berfungsi ganti ajinomoto*

Cara-caranya:
  1. Daging direbus hingga empuk
  2. Tumbuk ketumbar kasar2 kemudian masukkan cili kering. Tumbuk kasar2/pecah2 gitu je *bukan sampai lumat*. Ketepikan.
  3. Bawang merah, bawang puteh, halia dan lengkuas di mayang.
  4. Sesudah itu masukkan kesemua bahan tadi ke dalam periuk rebusan daging. Masak lah dengan api yang sederhana.
  5. Tambahkan lada hitam, asam keping, garam dan gula.
  6. Masak lagi hingga 'rasa pallut' *sebati rasa kesemuanya*, baru ditutup api.
  7. Sedia untuk dihidangkan.

***nota: Singgang ini lagi sedap rasanya bila yang dimasak tengahari dihidangkan masa dinner. Lagi lagi lah berpalut....:))


Menu A - Z