BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Nasi Dagang



Masa wat makan2 untuk raikan kawan2 anak2 baru-baru ni, saya buat Nasi Dagang. Sebenarnya takde plan pun nak buat, ingat nak buat kalu tak nasi minyak, nasi tomato je...tidakpun abih2 ikhtiar nasi berlauk je...kira sajer nak ketengahkan Nasi Berlauk yang fames di kalangan orang-orang Kelantan.... :)

Tapi mengenangkan banyak permintaan dari kengkawan anaknda yang mintak buat nasi dagang, nampak gaya kena ikhtiarkan juga biar jadik menu nasi dagang kelate hari tu....

So, alhamdulillah.... papa berhasil cari 6kg beras nasi dagang kat Pasar Borong Selayang. Saya dah peta-kan siap2 gerai mana yang papa kena tuju... satu2nya gerai orang kelantan yang terletak di salah-satu lot kedai di deretan kedai, betul2 berhadapan dengan pasar borong.


Saya estimate tetamu dalam 75 orang je *berdasarkan senarai nama tetamu yang bakal dijemput*, jadi hanya guna 5kg je beras tersebut....1kg lagi simpan untuk masak buat kami sekeluarga sekali lagi next time.... :)

Supaya nasi masak serata dan selesa *tidak terlalu padat* saya muatkan 5kg beras nasi dagang itu dalam 2 periuk kukusan yang besar. Satu guna kukusan besar yang selama ini digunakan untuk mengukus kueh pau dan satu lagi kukusan tinggi yang memang khusus untuk buat nasi dagang.

Sebagai lauk nasi dagang, beli ikan tongkol 15 ekor suruh Mie adik ustaz sobri tolong siap2 siang dan potong dalam ukuran sederhana tebal. Untuk pelbagaikan lauk, saya buat gulai udang sekali *beli udang 2kg* tetapi masak ikut versi Gulai Nasi Dagang Terengganu. Gulai Ikan tongkol masak ikut versi Kelantan, nak bagi ada 2 rasa....heheh

Seorang rakan blogger dari Kota Kinabalu iaitu Anie via blog saya (pandangan kasih), ada bertanya mengenai cara bagaimana saya buat nasi dagang untuk kuantiti yang banyak tu. Saya hanya bajetkan 1kg beras untuk lebih-kurang 15 orang. Jadi 5kg just nice untuk 75 orang. Tapi realitinya lebih 100 orang pulak yang datang.... kengkawan anaknda yang terlupa dijemput pun ada yang turut hadir bila dapat info sesama diaorang....hehe..

Walaubagaimanapun, Alhamdulillah cukup pulak juadah yang disediakan....*campur2 dengan hidangan raya yang lain*

Jom tengok resepi saya berNasi Dagang....


Resepi Nasi Dagang Kelate

  • 1kg beras nasi dagang *dibasuh dan direndam semalaman*
  • santan kemancar(santan cair) 1 mangkuk
  • santan pekat 1 mangkuk
  • bawang merah 5 - 6 ulas
  • halia 1 inci
  • sedikit halba
  • garam
  • gula
Caranya:
  1. Beras yang direndam dibasuh bersih kemudian ditoskan.
  2. Sementara itu mayang halus bawang serta halia.
  3. Kukus nasi dagang selama 15 minit.
  4. Angkat dan alihkan dalam besen besar kemudian di arung dengan santan kemancar. Arung biar sebati santan dengan nasi yang separuh masak itu.
  5. Kukus lagi selama 20 minit.
  6. Angkat dan akhirnya arung dengan santan pekat yang dah dicampur garam dan gula + bawang merah + halia + halba.
  7. Biarkan selama beberapa ketika baru boleh dihidangkan.
Saya dan suami berpandangan sama sendiri sambil senyum2
bila tengok gelagat kawan2 Shilah (anak yang form 2)
yang siap beratur panjang masa nak ambik nasi dagang.
Bagus betul disiplin!
Diaorang buat stail beratur macam kat kantin pulak... :))


...duk fokus kupas kulit udang... :)


13 comments:

School Of Tots said...

Nasi dagang yg dapat pujian para tetamu termasuklah Ust Amran & Pak Nor. Memang sedap, papa kalau tak silap pekena 3 round hari tu..he he. Tahniah isteriku kerana berjaya memartabatkan nasi dagang Kelate ke persada dunia.

ain said...

dulu sy gi tgganu umah besan abg ipar. buat ns dagang, alahai kakk, sedap sungguh. 1st time tu mkn dh tergoda! tp sekali je lah tu, sampai la ni, tak pernah jumpa ns dagang lagi.huhu

fzi said...

Papa, thanx :)


Ain,
Rupanya nasi dagang bukan orang pantai timur je minat...ain pun suka juga ya... yang datang umah akak hari tu kebanyakan bukan orang kelantan tapi nampak enjoy sangat makan nasi dagang tuh..heheh
Thx ain...

nurindah said...

Salam kak fzi,

Sonoknya kalu dapat buat nasi dage ori ni. Mama saya, raya tiap taun buat nasi dage aka nasi dagang ni, tapi main masuk jer. Takder sukatan khas.

Resipi dalam buku alwiz lain dr yang original klate. Saya mitak izin copy resipi ya?

fzi said...

Nurindah,
Sila lah nur kopipes mana2 resepi yang nur suka....
Akak pun macam mak nur, senanya tak ikut sangat sukatan...tapi agak2 lebihkurang camtu lah anggarannya. Tapi kalu rasa terkeras boleh tambah santan pekat lagi untuk 2nd time arung tuh.
Thx k nur :)

Suzi said...

salam kak fzi,
sy suka nasi dagang...hubby pun suka tapi baru beberapa kali je masak sendiri hihihi...sejak duk sini jelah sbb kat m'sia selalu mak atau nenek yg masak hihihi..rindunya nasi dagang trg.

fzi said...

Wsalam suzi,
betul tu bila dah duk jauh baru kita jadi nak masak sendiri apa2 yang teringin...
Akak pun suka juga nasi dagang terengganu... gulainya tu yang tak boleh tinggal...best!..hehe

Chik Mimi said...

salam kak alamak ade nasi dagang ler pulak pebret kite ni,dedulu mase duk belajar kat Ganu tak makan sekarang dah jadi pujaan hati ler pulak hihihihi,ruginyakan kak.nnti nak try ler buat sendiri ,sekarang ni sokmo beli je

fzi said...

Wsalam chik mi,
Ohh chik mi belajar kat tenganu dulu... rugi tu di tahun-tahun tu tak pekena nasi dagang...hehe

Takpe, le ni resepi di hujung jari...tekan je..dah boleh tengok cam2 cara...tinggal pilih je nak wat cara mana...hihi... thx chik mi

rin said...

wah wah,nampak mcm sedap je ouh nasi dagang tu.aishhh rugi nie x dtg open house ari tu.telepas da rase nasi dagang makcik.hehe.bkn senang ouh nak cari nasi dagang kat area umah rin.nasi kerabu ade la..hehe.so,lepas nie leh tgk2 recipe makcik.ahah.belajar wat nsi dagang :)

fzi said...

Rin...
Tu la pasal...rugi tuh rin tak datang ari tu...takpe nnt datang nx time ya...
Thx rin singgah jengok blog masak2 makcik nih...hehe

Anonymous said...

Heheh.kelakar pulak beratur. Skema sungguh budak2 form 2.hehehe... ramai tue 75 org akak masak.. blh wat katering dah tue :D

fzi said...

hehe...memang ijan...budak2 form 2 ni suka akak tengok cara mereka...sopan dan memang skema sikit...hehe... nilai2 murni banyak yang masih terpelihara...alhamdulillah :)

Menu A - Z