BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Soto dan Bergedil


Mula2 sekali nak war2kan yang Soto dan Bergedil ni rasa2nya bukan lah termasuk dalam masakan Kelate. Tak sure saya masakan ni asalnya dari negeri mana. Tapi yang pasti, ia dah jadi salah-satu faveret pulak kat rumah kami.

Atas permintaan Anie dari Kota Kinabalu yang tanya dekat SINI, saya postkan juga citer pasal Soto dan Bergedil ni. Takpelah, lari sikit je dari konsep asal MENU yang asalnya hanya nak citer2 pasal masakan Kelantan only...heheh...


Resepi Soto

  • Nasi Impit segera direbus hingga masak
  • 1 ekor ayam *dipotong 4*
  • Rempah sup Adabi
  • Sup bonjot
  • rempah 4 sekawan *kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan bunga cengkih*
  • halia
  • bawang puteh
  • bawang merah
  • suku cawan santan *jika suka*
  • bawang goreng

Cara nak buatnya:
  1. Tumis rempah 4 sekawan. Kemudian tumiskan pula bawang merah, bawang puteh dan halia ditumbuk. Masukkan rempah sup, dikacau-kacau sebelum dimasukkan kepingan ayam. Balik2kan ayam, biar serasi dengan rempah yang ditumis.
  2. Masukkan air *mengikut sukatan yang dikehendaki*.
  3. Bila menggelegak, masukkan santan dan sup bonjot.
  4. Perasakan dengan garam.
  5. Keluarkan ayam, siat2kan isinya dengan menggunakan garfu untuk dijadikan bahan hiasan dan tabur semasa menghidang soto. Masukkan balik tulang ayam ke dalam sup. Masak untuk sekali lagi menggelegak. Taburkan bawang goreng, tutup periuk, tutup api.

Bahan hiasan dan tabur pada hidangan Soto:


  • so'un digoreng
  • bawang goreng
  • kacang tanah digoreng
  • daun sup/daun ketumbar dimayang
  • kicap pedas *cili api ditumbuk + kicap + garam + perahan limau nipis*
  • isi ayam rebusan yang disiat2
  • bergedil


Resepi Bergedil

  • daging lembu 1kg *di potong tebal kemudiannya direbus*
  • kentang 7 - 8 biji (saiz besar) *dikupas kulit, dihiris ala2 wedges kfc kemudiannya digoreng*
  • lada benar *lada hitam/lada sulah* ditumbuk
  • bawang merah 1 labu besar
  • bawang puteh seulas
  • halia 1 inci
  • garam secukup rasa
  • 2 biji telor
Cara nak buat bergedil:
  1. Daging yang direbus dimesin dalam pengisar kering/ditumbuk
  2. Bawang merah, bawang puteh dan halia dimesin kering, kemudiannya mesinkan pula kentang yang siap digoreng tadi.
  3. Tambahkan garam dan lada benar.
  4. Gaulkan dengan daging yang siap dimesin sebelum tu.
  5. Bila semua bahan dah sebati, kepal2kan bulat/leper mengikut citarasa sendiri.
  6. Celup dalam bancuhan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dalam minyak penuh *terendam*

Sekian.... :))

10 comments:

nurindah said...

Salam kak fidz,


Skali2 kita pung nak rasa masakan Jowo gak,kan?hihi.

Begedel ni saya lom penah buat.Mesti sedap homemade punyer...

ain said...

soto ni asal johor kot kak!!! rasanya lahh. pas tu klu x de begedil, mcm tak sempurna je soto! sy selalu buat begedil ikan bilis je. pas tu guna french fries klu mls nak rebus kentang.

fzi said...

Wsalam Nur...
Ohh masakan Jawo khupenya soto ni ya....hehe...patut la sedap sesangat bibik zainab *orang gaji jiran kat rumah lama* buat begedil ari tu. Sampaikan akak terus teruja nak berguru dengan bibik buat bergedil nih...heheh
Timakasih Nur...

fzi said...

Ain,
Betul la tu kot soto ni asal johor... sebab tadi nurindah sebut ianya masakan jawo... kiranya orang2 sana bawak datang johor la tu kot, kan ain...hehe

Pasal begedil ni, betul tu ain.... kalu buat soto rasanya mesti nak kena ada begedil. Kalu takde, kurang umph rasa....hehe
thx ain...

sweets said...

kak soto dr jhr...he..
x de hal nye..ok pandai kak buat..
air tangan org kelate ni...
siap begedil lagi...

fzi said...

Sweet...
Ohh konfem le kiranya soto dari Johor ya...sebab 2 orang anak jati Johor dah ngaku nih...heheh

Akak mula2 makan soto ni terus jatuh hati... sedappp bila kombain ngan begedil tu... :)
Thx sweet...

rin said...

eheh.yup yup.soto nie dri jawa.kalo gie open house umah family atuk rin,slalu gak la dpt mkn soto nie.hehe.tp rin lbh suke mkn bergedil ngan kuah soto tu je.x minat nasi impit.hehe.

KakAsma said...

salam fzi,
waaa rajin ye menyoto..kata orang jawa lerrr tu..saja bagi info nie..kuah soto ni nak lagi sedap kena buh serai ngan lengkuas..baru ade kelainan dari kuah sup...serai ngan lengkuas tu dikisar bersama sama dgn bwg sekali..

bergedil tu,selalu kita guna bwg goreng jer,kentang goreng dan daging kisar(goreng juga)daun sop hiris..

fzi said...

hi rinnn.....
Ohhh sure best soto family atuk rin tu ya...mesti resepi ori punya Soto...hehehe
Oooo rin makan begedil ngan kuah je? Kenyang ke rin?...patut la makcik tengok slim melim je rin ni...comel :)

fzi said...

Wsalam asma...
TQ, nnt kita buat lain kali try buh lengkuas ngan serai ni ya... kita tak reti sangat asma...buat soto tu kira masuk bahan yang basic je... hehe
Begedil tu pulak dulu masuk jugala daun sop hiris halus2...tapi anak yang no.3 tak suka ada daun-daun dalam begedil...hehe
thx k asma....

Menu A - Z