BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Popia Goreng




Bila sebut popia goreng teringat masa moreh kat masjid di bulan puasa hari tu. Abang yang dapat balik time weekend je berpeluang ikut berterawih bersama2 di masjid. Seterusnya berpeluang le pula merasa juadah moreh yang disediakan. Saya tengok abang nampak suka sangat dengan popia nih... tu yang kadang saya ambik peluang tapau bawak balik lima enam keping lagi kalu nampak ada banyak berlebih tu....hehe

Dua hari lepas saya buatlah popia goreng ini sebagai juadah minum petang kami. Abang dah nak balik hostel, dah abih cuti dah setelah 3 minggu dapat temankan saya di rumah. 2 in one le kiranya buat popia ni, satu sempena abang yang nak balik skul untuk mulakan 2nd Semenster tu dan satu lagi untuk raikan befday kakak sekali lagi... :)



Resepi Popia Goreng

Bahan2nya:

  • kulit popia saiz besar
  • sengkuang
  • carrot
  • isi udang dipotong dadu
  • sedikit udang kering ditumbuk
  • bawang merah dicincang
  • bawang puteh dicincang
  • garam
Cara buatnya:
  1. Sengkuang dan carrot dikupas kulit dan di mayang nipis *saya mesin dalam food-processor je*
  2. Tumiskan bawang merah dan putih diikuti dengan udang kering.
  3. Kemudian masukkan isi udang hidup yang telah siap dipotong dadu.
  4. Masukkan sengkuang dan carrot. Perisakan dengan garam.
  5. Bila inti dan agak sejuk, sudukan ke atas kulit popia, gulung kemas.
  6. Oleskan sedikit hujungnya dengan air untuk tujuan sebagai pelekat.
  7. Dah siap semua, bolehlah digoreng dalam minyak yang penuh *terendam*

Bahan sos penyicah/air lada untuk dimakan cicah dengan popia:
  • cili merah 5 - 6 biji
  • bawang putih seulas
  • air masak setengah cawan
  • gula 1 cawan
  • sedikit garam
  • cuka 5 sudu besar
Cara buatnya:
Mesin semua bahan kemudian masaklah hingga sos menjadi cair-cair likat....


**p/s.....Inti untuk popia ni macam-macam boleh buat... kalu ada isi ayam, daging dan tauhu boleh dipotong dadu.... boleh juga dimasukkan taugeh dan kangkung ....pendekkata banyak pilihan bahan untuk dibuat inti popia. Tapi hari tu kebetulan saya ada carrot dan sengkuang je...jadi buat guna apa yang ada je lah.... :)


9 comments:

ima said...

wah!!!sedapnya popia goreng nih...kalau makan panas2 lagi sedap dibuatnya...tapi kak saya ni tak pernah lagi buat popia sendiri...

popia raya tu pernahlah..hehehe

fzi said...

Buat je ima, kalu buat sendiri puas hati tengok anak2 makan....sorang dapat banyak keping, kenyang...hehehe

Akak suka buat lebih sikit, pastu simpan tempat beku *tanpa digoreng*...jadi senang nak goreng bila2, time kebetulan takde kueh lain nak wat minum petang... :))

School Of Tots said...

Nak asingkan kulitnya pun kena ada seni dan teknik jugak, kalau tak koyak nanti he he...nasib i terer.

fzi said...

Ohh...soriii...mama lupa nak mention dalam posting, papa yang tolong tarik kulit popia tuh... terer papa leraikan kulit popia yang melekat bertindan2 tu satu....satu.... dengan penuh kesabaran....hehehe
TQ TQ :))

fzi said...

Tq jugak buat anakku Shilah yang tolong sambung keje mama gulung popia tu sampai habis...hehe
Pandai shilah buat, kemas je finishing nya...mama tengok sume popia tu jadi sama besar.. :))

ain said...

nasib ada anak dara yg terer tlg buat popia!!!! ada lg tak kak...nak sikit...laparlah!!!

fzi said...

Ain,
hehe...itulah... anak akak yang sorang ni ada bakat seni sikit ain...tu yang kalu dia tolong buat kueh, cantik je jadi kueh nya....kalu drawing pulak memang boleh kata tip-top lah lukisannya...*amboi mama puji lebih2 pulak Shilah* :))

Jom la dtg kL ain, boleh mai rasa popia goreng...hehe

indahhouse said...

Salam kak,
Hu...saya rindu nak cecah2 sos kopok lekor.
p/s: lenkali saya nak pinjam sos popiah kak fzi, tau :)

fzi said...

Wsalam Nur...

Sila lah nur ambik mana2 je yang berkenan tuh..hehe...takyah pinjam2 nanti kena kasi balik... :)
Air nyicah tuh akak suka wat banyak2 buh dalam peti...nak makan cicah2 kopok ke, jepput mmalah ke, senang dah ada air nyicah... :)

Menu A - Z