BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Muffin


P
agi ni teringat nak citer pasal rangkaian percubaan membuat muffin.... yang selamat dicuba dari beberapa resepi pilihan.... :)

Kiranya 'tayangan selingan' la ni dalam MENU, sajer nak war-warkan semangat ber'muffin' yang semakin menjadi2 pulak sekarang ni....hehehe


Masa saya buat makan2 sikit hari tu untuk raikan kengkawan anak2, buat la muffin ini untuk pelbagaikan menu di meja hidangan... alhamdulillah, sume nampak suka dengan muffin ni... maklumlah senang nak ambik, berbanding kek kena potong2.... :)

Banyak juga resepi muffin yang dicuba, tapi kali ni jom tengok 3 rangkaian muffin terpilih yang saya sukeeee.... sumenya alhamdulillah menjadik, padahal hari tu saya main pilih je nak buat pakai resepi yang mana satu....intai tengok resepi, check bahan ada tidak, kebetulan ada, OK jadik.....hehehe

Tq buat CMG, Rinnchan fotopages dan Noreen UK yang sudi berkongsi resepi.... akak c & p resepinya dekat sini ya....tqvm



Muffin Choc. Chip (CMG & Noreen)

Bahan Disatukan Dan Diayak:-
250 g tepung gandum
2 camca teh baking powder
1/2 camca teh soda bicarbonate
2 camca besar serbuk koko

Bahan Disatukan Dan Kacau Rata:-
250 ml susu segar
90 ml minyak sayur/jagung
1 biji telur gred A
1 camca teh esen vanilla

Bahan Lain:-
175 g gula halus
150 g chocolate chips
50 g chocolate chips, utk hiasan

Cara membuatnya:-
  1. Dalam satu bekas, satukan bahan2 diayak bersama gula halus dan 150 g chocolate chips, gaul rata. Tuang bahan2 yang dikacau rata dan gaul hingg semua sebati dan mesra.
  2. Sudukan bancuhan muffin tadi ke dalam muffin cup 3/4 penuh dan hias dgn taburan coklat chips, buat hingga siap
  3. Bakar dalam oven pada suhu 180Cm selama 18 - 20 minit. Sejukkan sebelum dihidangkan. Sesuai untuk minum petang bersama keluarga...


Muffin Pandan (Rinnchan Fotopages)

MUFFIN PANDAN
Sumber : -Cari.com

Bahan-bahan:
200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)

100ml minyak jagung
2 biji telur
*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 tsp pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc.

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya .

Cara-cara:
1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam
sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua
bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.


Carrot Muffin (Noreen)
*saya gantikan buah strawberry dengan carrot*

Bahan-bahan (12 biji bergantung pada size muffin cases):
2 cawan tepung naik sendiri
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu segar
125gm mentega - dicairkan dan dibiarkan sejuk pada suhu bilik
2 biji telur - dipukul sedikit
1 camt esen vanila
250gm strawberries - potong kecil dan chopped

cara:

1. panaskan oven pada suhu 200C dan susunkan muffin cases ke dalam muffin pan. ketepikan
2. satukan tepung dan gula ke dalam mixing bowl dan gaul rata. buatkan lubang ditengah2
3. sementara itu satukan susu, mentega cair, telur dan esen vanila ke dalam jug dan kacaukan sebati. setelah itu tuangkan ke dalam adunan tepung tadi dan masukkan strawberries. kacaukan adunan sehingga sebati tetapi jangan terlalu overmix nanti cupcakes menjadi keras
4. sudukan adunan ke dalam muffin cases dan bakar selama 12-15 min atau sehingga masak


Sekian....


Menu A - Z