Assalamualaikum....
Saya ni baru balik dari pasar..... :)
Teringat nak postkan N3 pasal kek lapis kukus yang buat semalam. Dah 2nd time buat masuk kali ni. Mula2 buat 2 hari lepas *hari khamis*... dek kerana terpesona tengok kek lapis kukus ni dekat blog Idah yang pamerkan kek lapis dengan kaler yang amat mengancam...cantik dan ceria...hehehe
Yang mula-mula tu ac-hoc buat, dah pukul 11.30 waktu tempatan baru nak mula bancuh kek, alhamdulillah niatnya untuk di bawak pegi kelas jam 3 petang.
Syukurlah percubaan pertama itu kira menjadi juga la walaupun kaler pucat sikit, nampak lembut dan ayu..... Maka dengan sukacitanya selamatlah bawak kek lapis saing dengan rambutan yang dah masak kat laman tu, pegi kelas kat Surau Al-Bayan.
Dah sume suka dan kata sedap, buat lah lagi 2nd round sebab semalam dua dua anak yang duk hostel balik umah. Tapi kali ni pekatkan sikit kaler, nak kasi lebih attractive dan ceria gitu..... :) So macam ni lah hasilnya..... :)
Jadi dengan berbesar hatinya saya rekemen lah kawan2, jemput try ramai2 buat resepi ni...memang sedap dan berbaloi. *saya dah pernah try buat kek lapis versi bakar dua tiga kali tapi yang bakar memang banyak pakai telor. So ya ng kukus ni jimat la sikit kosnya....hehe *
Resepi Kek Lapis Kukus Hawflakes
Bahan-bahan:
5 biji telur-grade A yang sejuk(dari peti ais)
Saturday
Kek Lapis Kukus Hawflakes
225 g gula /secawan(bagi saya elok 200g je rasanya)
220 g tepung gandum(2 cawan rata)
2 sk rata baking powder
1 sb ovalette
150 ml susu cair
1/2 sk garam
100 ml minyak jagung/masak
1 sk esen vanila
pewarna ikut suka
hawflakes secukupnya
Cara-caranya:
1- Ayak tepung dan baking powder kemudian campur kesemua bahan2 didalam mangkok mixer kecuali minyak,hawflakes dan pewarna.
2- Pukul adunan sehingga sebati dan gebu.Masukkan minyak jagung/masak dan gaul dengan hingga sebati.
3- Loyang di alas kertas dan sapu minyak.Ratakan adunan pertama dan susun secukupnya hawflakes dipermukaannye dan kukus selama 5-7 minit dalam kukusan yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
4- Buat hingga habis lapisan seterusnya dan susun hawflakes dan kukus.Untuk lapisan akhir susun hawflakes jika suka.kukusan yg akhir selama 20minit agar kek masak dengan sempurna.
5- Setelah kek masak biarkan di dalam loyang selama 10minit, kemudian balikkan diatas redai kek supaya sejuk.
Posted by fzi at 10:40
Labels: Kek Lapis Kukus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
28 comments:
First time rasa hari tu rasa sedap la pulak, tak rasa muak. Jadi sebijik kek tu nasibnya tak tahan lama, lesap semuanya. Adik2 kakok semua cuba la try ye. Memang sesuai untuk minum petang dengan teh tarik.
sdap mama.. lame da teringinnak mkn kek lapis ni..hehehe.. sdap gle r..hehehe..ala2 kek lapis sarawak r..hee..
balik2 skola je mama ulur kek ni...
perghhh rase sedap gile gikleee...
sejibik sarawak punye..
huuu~
Ohh anak beranak tinggalkan komen kat blog mama...tq tq :)
sy pun suka tengok kek2 yg colorful! meriah. nak gak buat...tak tau la bila!!
betul tu ain...kaler2 yang colourful ni memang memeriahkan suasana...bila dah suasana ceria hati pun turut jadi ceria..hehe
Jom buat sama ain... :)
Salam kenal. macam senang ek. kak gerau macam nak cuba la. Macam jeer. he he he.
Wsalam kak Gerau...
Selamat berkenalan juga dari saya...
Bukan nampak je senang..memang senang pun, cuma yang leceh sikit dia bukan masak sekali gus, kena buat selapis...selapis...hehe...
jom pakat buat..InsyaAllah tentu jadi punya :)
salam kak fzi .. dah byk kali sggah sini tp x leh nak tggal komen ..tks sbb singgah umah ti n jugak 4 de wish utk anak2 t .. sedap resipi ori kelate akak .. rindu mknan kelate ;D
Wsalam ti...
Komen ti alhamdulillah sume masuk tapi pegi dalam akak punya inbox tak appear terus dekat blog...
Ti try check dalam post akak yang lalu, akak dah siap publishkan komen ti dan akak dah reply skali..
Tq ya ti sudi singgah sini.. :)
tadi singgah blog idah ada kek kukus ni,singgah blog fzi pun ada kek kukus hmmm nak kena cuba ni..ambik resepi ya!t.kasih
kakCM,
Sila lah.... jom pakat buat ramai2...memang sedap dan InsyaAllah akak jadi salah-satu resepi faveret kat umah kami... :)
uih sedapp!!! bestt!!! lazatt!!!
i like!!!!!
rite shilah...nnt mama wat lagi ya... :)
waa kek lapis..sedap tu.pndai makcik wat eh.wat sndiri senang.mkn pon puas kan.kalo beli yg srwak nye..pergghh..mahal gile.tapi oke la.tahan 3 bulan kalo msuk peti ais.syok nie dpt mkn kek lapis..yum yum ;DD
Ya Allah..ni ke hawflakes nyer!!!!! punye lama dah kite tgk resipi kek kukus ni tak pernah terlintas hawflakes yg kite suke makan time keciiit keciit dulu nie. hehhee.mekacih kak Fzi kerana kurangkan kejakunan saya sebentar.hehe
Rin....
hehe...sebenarnya pandai tu dah jadi perkara no.2 rin...yang jadi boleh terhasil kek lapis makcik tu, sebab utamanya resepi le ni boleh dapat kat ujung jari...tekan je... dapat le resepi apa2 makanan yang teringin nak makan...hehe
Rin try le buat ya...memang sedap...tapi yang 2nd time buat tu makcik modify sikit resipi tambah telor sebijik lagi dan tambah susu pekat sikit...orang kelantan suka manis2...hihi
Ijan...
Akak dulu pun bila orang sebut hawflakes dalam memana resepi terfikir jugak...apa benda la hawflakes ni...hehe...
Tapi last2 tau jugak dua tiga tahun lepas dari jiran akak masa makan kek lapis umah dia, masa tu dia wat jamuan raya.
Baik n'bour akak tu siap bagi resepinya sekali.. asal2 akak buat kek lapis dulu guna resepi kakak tu la... :)
akakkkkkk1!
tahniahhhhhhhhh kerana berjaya!
wahhh,alhamdulullah menjadi ye kak..
tulah,kek ni telor tak banyakkan..
selalunya yang bakar guna telor banyakkan...
kuih ni semalam idah wat dua loyang..
wat kat kampung...
sekali jalan jek kak...
haha....tahniah kak kerana mencuba!
Idah....
haha...itula... berkat lepas tengok kek lapis dalam blog idah la ari tu, terus akak jadi buat... :)
Tq k idah.... budimu teramatlah dikenang....hehe
Pas ni try lagi buat kek lain pulak ya...lepas tengok idah buat akak jadi konfiden je nak buat sama...hihi
fuh... mmg sedap la kek tu... org pun suka tau...
salam..
nyum nyum...saya ni hantu kek...semua jenis kek,tibai ja...
10,
...betul tu 10...tak dapat disangkal lagi...memang sedap....hehe
Dari sumber2 yang soheh dan boleh dipercayai, akak dengar2 ramai yang dah cuba buat resepi kek lapis kukus nih...ohh 10 dah buat juga la ya.... elok la tu..hehe
Wsalam kamsiah...
Akak pun sama suka makan kek...tapi yang faveretnya kalu kek yang ada campur ngan benda2 asing sekali...hehe...contoh paling dekat kek lapis ni lah sebab buh hawflakes yang rasa masam2 manis nih... satu lagi akak suka Triffle .. sebab combine sekali ngan kastard + jelly ...mmmmm...best! :)
salam kak fzi,
huuuu musim kek lapis lak. :) tahniah.. mesti cedap tu..
salam akak..alahai terlepas baslah...saya pun dah pernah buat kek ni sekali, memang sedap...pada yang tak suka kek yang berlemak...kek ni memang sesuai...hehehe
Wsalam nur...
itula...musim la kot...ramai yang pakat buat kek lapis..hehehe
jom la nur join sama... :)
Wsalam ima...sama la kita akak banyak kali terlepas keatapi...hehe...
Ooo ima pun dah penah buat ya...memang sedap kan ima...itu yang buat boss kat rumah mintak buat lagi... :)
Post a Comment