BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Sup Ayam

"Malam ni mama masak sup ek.."

...tu permintaan anak saya yang paling kecik semalam.  Kecik tak kecik mana pun dah form 3 dah...  hehe... 

Badan Shilah agak panas petang semalam.  Bermula dari sakit tekak, pastu terus jadi selesema.  Nasib baik takde tambah dengan batuk.  Tapi badan dah hangat2 sikit la... 
Itu yang barangkali mintak dibuat sup tu.  Sup ayam memang jadi faveret Shilah.  Dalam seminggu, mesti kurang2 sekali buat sup ayam untuknya.

Saya gorengkan sekali sotong garam kunyit untuk digandingkan dengan sup ayam semalam...

**info fzi: Bila berpeluang sesekali balik Kelantan tuh, saya tak lupa untuk beli 'satu papan' terus rempah sup bunjut dari sana   Senang bila nak buat sup, benda dah ada.  Kalau nak beli satu...satu...dekat sini memang agak terlebih mahal lah...hehe...satu uncang sup bunjut pun rega sampai seringgit lebih...uish!


Jom kita tengok resepi sup ayam.... mudah je buat sup ni.... semua tentu tahu kan... Tapi takpe lah saya n3 kan jugak khusus buat anakku dan memana adik2 yang baru belajar masuk dapur tu.. moga ada manafaatnya ya... :)


RESEPI SUP AYAM
Bahan2:
  • Isi ayam 2 keping besar *boleh campur2 dengan bahagian tekak & kaki ayam*
  • ubi kentang 1 @ 2 biji
  • halia 2 inci diketuk
  • bawang puteh 3 ulas diketuk
  • sup bunjut
  • rempah sup 1 sudu kecil
  • rempah 4 sekawan: buah pelaga, kulit kayu manis, bunga cengkih dan bunga lawang
  • bawang goreng
  • sehiris perahan limau nipis
  • cili api 5 - 6 biji
  • daun sup *jika ada*
Cara:
  1. Isi ayam dipotong kecil2 kemudian direbus dalam sedikit air.  Sampai agak2 hampir kering air, baru dimasukkan air masak dalam kuantiti yang banyak. *tujuannya agar isi ayam kental dan tidak lembik*
  2. Masak sampai menggelegak baru dimasukkan sup bunjut, rempah sup, halia dan bawang puteh. 
  3. Masukkan kentang yang dipotong 4. Teruskan memasak menggunakan api yang kecil.
  4. Sementara itu buat bawang goreng, angkat.
  5. Keluarkan minyak biar tinggal sedikit sahaja, kemudian goreng rempah 4 sekawan. Tutup api.
  6. Masukkan rempah 4 sekawan yang digoreng bersekali dengan minyak yang melekat di kuali itu ke dalam periuk sup.
  7. Perasakan dengan garam dan tambah cili api yang di potong dadu
  8. Masukkan sedikit bawang goreng, tutup periuk dan tutup api dapur.
  9. Panaskan balik sup sebelum mula menghidang.
  10. Dalam mangkuk besar, perahkan air asam limau nipis dan taburkan daun sup serta bawang goreng yang selebihnya.

Sekian, Wassalam.

7 comments:

Melor said...

sedap tu kebetulan melor pun nak masak sup malam ni tapi sup daging. selamat hari raya

Melor said...

akak tang labels tu kenapa tukar kecik sangat susah nak tgk la. kekadang mau jugak tukar2 masakan

fzi said...

Melor...
Memang best makan nasik dengan sup.. hirup masa tengah2 panas tu, sekejap je boleh abih nasik dua pinggan... hihi

Ohh kecik ke pulak nampak label tuu melor.. takpe lah kalu camtu, takde hal..nnt akak tukar balik.. thx :))

Peri PiA said...

wah,rempah dari kelate mesti sedap ni :)

acik,saya masak sotong goreng kunyit selalu xjadi keing mcm ni,walaupon saya dah masak kurkan air sotong tu dulu...kenapa ek?

sweets said...

rempah sup bunjot tu sy selalu beli.....he..

fzi said...

Pia... itu ler, makcik guna sup bunjut yang dibawa khas dari klate... alhamdulillah ada umphh!

Sotong tu Pia goreng pakai minyak sikit je.. guna api yang kecik sikit baru dapat kerak2 dia yang best sangat bila makan ngan nasik panas2. Anak makcik sampai dengan minyak2 dia sekali gaul ngan nasik...hehe

fzi said...

Sweet...
..Itu ler, akak beli dan bawak balik kL coz kat sini tak sanggup nak beli, rasa mahal sangat sekali nak masak, rempah bunjutnya sampai singgit lebih satu. Senang beli satu papan baru berapa ghega... :)
Orite gak kan cap Nik Soh tu.. hehe

Menu A - Z