BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Best Ever Muffin

Orite, berMuffin lagi kita.... :))

Nampak dalam freezer ada lebih frosting yang buat muffin hari tu, jadi bersemangat le nak buat muffin lagi hari ni. Ok kita search lagi resepi omputeh yang main letak2 je tuh. Suka tengok cara diaorang buat kueh, tak de beriya macam saya buat... hehe.. diaorang kacau adunan pun kiranya pakai sudu je. Kacau gitu2 je... santai je cara tapi hasilnya....alahaiiii, sedapnyerr...

Alhamdulillah resepi yang jumpa hari ni...boleh kata... the best ever muffin.... err.. bagi saya laa... heheh


RESEPI CARROT MUFFIN
... best ever muffin...

Bahan2nya:
  • 1 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan gula perang *habis stok, jadi saya ganti guna gula castor 1/2 cawan*
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 2 biji telor
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • carrot yang diparut 1 cawan
  • almond kisar 1/2 cawan
  • walnut cincang kasar 1/2 cawan
  • mixfruit kering 1/2 cawan

Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 190'.
  2. Putar telor + gula, sekejap je.
  3. Masukkan susu pekat dan minyak jagung, putar lagi.
  4. Kemudian masukkan bahan2 lain, kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra semua.
  5. Sendukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sebanyak 3/4 penuh.
  6. Bakarlah selama 15 - 18 minit.
  7. Hiaskan dengan cream cheese kalau suka... makan takde cheese kat atas pun, dah kira sedap dah... Alhamdulillah.... :))

12 comments:

Suzi said...

salam kak...comel muffin tu, mcm gunung diliputi salji...

dah lama sy tak baking...

moklong said...

wow mgodanya muffin tuh... rs nk cuba tp klu x letak mixfruit blh x...

ima said...

salam kak fzi...lama tak jenguk sini..akak apa kabar..wahhh muffin mengunung tu mestilah sihatkan...geram betullah tengok muffin akak ni...hihi

sot said...

Delicious. Rich & Padat. Kenyang den..

mummyseri said...

Kak, best lah muffin ni ..cantek naiknyer tu :)

fzi said...

Wsalam suzi...
hehe... tapi salji sikit je tu suzi, cam dah nak abih musim sejuk...hihi...

Jom mem'baking' balik suzi... kalu ada muffin for breakfast pun best, dah jemu makan roti.. :)

fzi said...

moklong...
haha...memang agak menggoda..makan satu tak ddan2 nak capai ambik satu lagi...hihi
Boleh kot tak masuk mixfruit tu, akak follow resepi je.. kebetulan ada mixfruit yang belen raya.. :)

fzi said...

Wsalam ima...
..itu ler, lama kita tak hihi byebye dekat sini...alhmamdulillah akak ok, sihat...harap ima kat sana pun sama ya... :)

haha...sume pakat2 naik menggunung ima...rasa pulak, yummyyy.... alhamdulillah :)

fzi said...

Pa...
Alhamdulillah...nnt mama wat lagi, boleh papa bawak bekal ke ofis.., kenyang le kalu dapat makan sebijik time kul2 3 tuh.. :)

fzi said...

Mummyseri...
Alhamdulillah memang best sangat rasanya... :) Lembut je sume bahagian masa akak tekan2 lepas kuar oven. Dah ada plan nak buat lagi weekend ni...InsyaAllah :)

LENDANUAR said...

salam ziarah dari melaka..nice blog laling..lenda pun suka mufin..jom pekena laksam my style kat umah lenda...

fzi said...

Wsalam lenda...
..muffin ramai yang suka kan... cam akak selain dari sebab suka makan, suka muffin tuh sebab senang nak simpan masuk freezer.. time nak makan/ada tetamu, just panaskan sekejap dalam microwave pastu dah boleh terus hidang.. :)

Thx lenda singgah sini, nnt akak ke sana tengok laksam... :)

Menu A - Z