BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Best Ever Muffin

Orite, berMuffin lagi kita.... :))

Nampak dalam freezer ada lebih frosting yang buat muffin hari tu, jadi bersemangat le nak buat muffin lagi hari ni. Ok kita search lagi resepi omputeh yang main letak2 je tuh. Suka tengok cara diaorang buat kueh, tak de beriya macam saya buat... hehe.. diaorang kacau adunan pun kiranya pakai sudu je. Kacau gitu2 je... santai je cara tapi hasilnya....alahaiiii, sedapnyerr...

Alhamdulillah resepi yang jumpa hari ni...boleh kata... the best ever muffin.... err.. bagi saya laa... heheh


RESEPI CARROT MUFFIN
... best ever muffin...

Bahan2nya:
  • 1 cawan tepung
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 3/4 cawan gula perang *habis stok, jadi saya ganti guna gula castor 1/2 cawan*
  • 3/4 cawan susu pekat manis
  • 2 biji telor
  • 1/2 cawan minyak jagung
  • carrot yang diparut 1 cawan
  • almond kisar 1/2 cawan
  • walnut cincang kasar 1/2 cawan
  • mixfruit kering 1/2 cawan

Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 190'.
  2. Putar telor + gula, sekejap je.
  3. Masukkan susu pekat dan minyak jagung, putar lagi.
  4. Kemudian masukkan bahan2 lain, kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra semua.
  5. Sendukkan adunan ke dalam mangkuk kertas sebanyak 3/4 penuh.
  6. Bakarlah selama 15 - 18 minit.
  7. Hiaskan dengan cream cheese kalau suka... makan takde cheese kat atas pun, dah kira sedap dah... Alhamdulillah.... :))

Menu A - Z