BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Upgrade resepi Plain Muffin

Muffin yang buat pada raya ke 3 hari tu, akceli resepi asalnya dari Plain Muffin yang di n3 kan baru2 ini. Nak kasi rasa dia lain sikit saya upgrade kan resepinya dengan mencampurkan dua bahan tambahan yang ternyata hasilnya mendapat pujian ke tiga tiga anaknda...

"Takpe lah kalu macam tu, ley la mama kasik neighbour kita sama....hehe...",

.. kata saya bila anaknda pakat2 puji best. Bila rasa sendiri alhamdulillah, memang boley tahan best... :)

Dua bahan tambahan tersebut ialah:
  • 1/2 cawan choc. chip
  • 2 sudu besar frosting cream cheese *frosting untuk carrot cake ada berlebih*
    Frosting cream cheese hanya lah campuran cream cheese, sedikit butter dan sedikit gula... boleh tengok di SINI untuk detail.


    RESEPI PLAIN MUFFIN YANG ASAL
    *untuk upgrade resepi saya gandakan 2x*
    Bahan2nya:
    • 1 biji telor
    • 1 cawan tepong 
    • 1 sudu kecil baking powder
    • butter/margerin 1/2 cawan
    • 1 scop vanilla
    • 1 - 2 sudu besar air
    • 3/4 cawan susu pekat

    Cara membuatnya:
    1. Panaskan oven 180'
    2. Putar butter, telor, vanilla, susu pekat dan air.
    3. Campurkan tepong dan baking powder (di-ikuti dengan 2 bahan tambahan), kacau sebati.
    4. Bahagikan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh.
    5. Bakar lah selama 15 - 18 minit.

    6 comments:

    Chempaqa said...

    salam k.fzi
    Chemp suka sgt muffin kat kenny rogers..bila tgk resepi muffin akak nieh..blhlah cuba...sedap tuh...

    she-G said...

    alahai...kena tunggu abes pantang la dulu...dan kena beli oven la...bla la nak jual oven murah2....(nak y elok dgn murah saje....hehehe)

    fzi said...

    Wsalam chemp...
    Oo muffin kenny rogers.. akak lom penah terai lg.. :)
    Yang ni boley tahan la chemp, jemput terai. Selalu kalu taruk choc.chip mesti dalam muffin choc je.. kali ni rasa ada kelainan...hehe

    fzi said...

    she...
    hehe..pas pantang ley mintak cik abang kasik hadiah oven... :)
    time belum abih lagi ni, leklok jaga kesihatan ya she... hrp baby n mum sihat selalu.. :))

    Peri PiA said...

    salam cik

    caya la cik,upgrade bagus la acik ni..mutu sentiasa ditingkatkan

    fzi said...

    Wsalam pia...
    InsyaAllah tak rugi mencuba... oter2 je memana resepi asas tu.. :)

    Menu A - Z