BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Upgrade resepi Plain Muffin

Muffin yang buat pada raya ke 3 hari tu, akceli resepi asalnya dari Plain Muffin yang di n3 kan baru2 ini. Nak kasi rasa dia lain sikit saya upgrade kan resepinya dengan mencampurkan dua bahan tambahan yang ternyata hasilnya mendapat pujian ke tiga tiga anaknda...

"Takpe lah kalu macam tu, ley la mama kasik neighbour kita sama....hehe...",

.. kata saya bila anaknda pakat2 puji best. Bila rasa sendiri alhamdulillah, memang boley tahan best... :)

Dua bahan tambahan tersebut ialah:
  • 1/2 cawan choc. chip
  • 2 sudu besar frosting cream cheese *frosting untuk carrot cake ada berlebih*
    Frosting cream cheese hanya lah campuran cream cheese, sedikit butter dan sedikit gula... boleh tengok di SINI untuk detail.


    RESEPI PLAIN MUFFIN YANG ASAL
    *untuk upgrade resepi saya gandakan 2x*
    Bahan2nya:
    • 1 biji telor
    • 1 cawan tepong *ditapis*
    • 1 sudu kecil baking powder *ditapis*
    • butter/margerin 1/2 cawan
    • 1 scop vanilla
    • 1 - 2 sudu besar air
    • 3/4 cawan susu pekat (kalau takde susu pekat boleh ganti dengan 1/2 cawan gula)
    Cara membuatnya:
    1. Panaskan oven 180'
    2. Putar butter, telor, vanilla, susu pekat dan air.
    3. Campurkan tepong dan baking powder (di-ikuti dengan 2 bahan tambahan), kacau sebati.
    4. Bahagikan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh.
    5. Bakar lah selama 15 - 18 minit.

    Menu A - Z