BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Red Velvet Cupcake

Salam semua....

Semalam sebelum nak mula masak untuk lunch, merayau2 jap tengok video klip masak2 oleh akak2 minah salleh tu. Nak cari resepi cupcakes yang simple je sesuai dengan bahan2 yang ada kat rumah. Akhirnya jumpa lah dengan video sorang akak korea tu yang buat Red Velvet Cupcake... nampak maveles, fokus tengok cara2 dia pastu terus bangun...gerak ke dapur, nak try buat sama... Alhamdulillah, ternyata sedap dan dah selamat terhidang pun sebagai menu minum petang kami semalam.... :))


RESEPI RED VELVET CUPCAKE


Bahan 1:
  • 2 biji telor
  • 1 cawan buttermilk
  • 1/2 cawan (113g)butter
  • 1 sudu teh vanilla
  • 5 - 6 titik pewarna merah *food colouring*(saya tak titik banyak, hanya dapatkan warm red/brown colour)

Bahan 2:

  • 2 1/4 cawan tepung
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan 3:

  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu teh cuka
Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 190'.
  2. Campur kesemua bahan 1, putar sekejap je.
  3. Dalam mangkuk lain, tapiskan kesemua bahan 2.
  4. Satukan bahan 1 dan 2. Kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra kedua2nya.
  5. Campurkan bahan 3, kacau sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh. Bakarkan selama 15 - 18 minit.
  7. Sementara itu boleh lah diputar cheese cream untuk frosting.
  8. Tunggu sejuk cc baru diletak frosting.

Bahan untuk frosting:
  • 250g cream cheese
  • 100g butter
  • 1 cawan gula *blend halus biar jadi macam tepung*
Putar semua bahan biar jadi gebu dan putih melepak.


***nota fzi: ...untuk pelbagaikan rasa, boleh ganti bubuh coklat ganache, butter icing atau whipping cream atas cc... sume sume tu menambah kredit untuk beratkan timbangan badan kita... hehe

9 comments:

mummyseri said...

Salam kak..
wah akak dah buat kek velvet ni..mmg sedap ye kak, kite dok simpan je resepinya..nk try jugek nnt..

fzi said...

Wsalam mummyseri...
Alhamdulillah memang best... betol2 sesuai ngan nama dia, finishing jadi teramat le velvet...hehe..
thx mummyseri.. :)

rin said...

comel nye cupcake makcik :) msti sedap..

fzi said...

Hi rinnn...
hehe... itu ler, makcik pakai papercup saiz kecik sikit kali ni..tu pasal nampak syumil kot... :))
Rasa.. boley tahan rin, gebus je kek tu, maybe sebab tapis sume bahan kering..
thx rin... :)

Jun said...

kakkkk, hehhhe...sedap kan red velvet tu..mmg sesuai ngan cream cheese tu...

fzi said...

Jun...
Memang best jun... kena sangat ngan cream cheese atas dia tuh.. tapi jadi masalah pulak bagi akak jun... sebab hari2 makan muffin tu yang berat takmo turun2...hihi

amir acap said...

pergh lazat...terbaeekkkk..sedap giler..heee.. makan 1 nak lagi owh..hehehe..

Peri PiA said...

sungguh menawan ni :)

fzi said...

.. menawan lagi mengenyangkan Pia...hehe

Menu A - Z