BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Red Velvet Cupcake

Salam semua....

Semalam sebelum nak mula masak untuk lunch, merayau2 jap tengok video klip masak2 oleh akak2 minah salleh tu. Nak cari resepi cupcakes yang simple je sesuai dengan bahan2 yang ada kat rumah. Akhirnya jumpa lah dengan video sorang akak korea tu yang buat Red Velvet Cupcake... nampak maveles, fokus tengok cara2 dia pastu terus bangun...gerak ke dapur, nak try buat sama... Alhamdulillah, ternyata sedap dan dah selamat terhidang pun sebagai menu minum petang kami semalam.... :))


RESEPI RED VELVET CUPCAKE


Bahan 1:
  • 2 biji telor
  • 1 cawan buttermilk
  • 1/2 cawan (113g)butter
  • 1 sudu teh vanilla
  • 5 - 6 titik pewarna merah *food colouring*(saya tak titik banyak, hanya dapatkan warm red/brown colour)

Bahan 2:

  • 2 1/4 cawan tepung
  • 1 1/2 cawan gula
  • 2 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam

Bahan 3:

  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu teh cuka
Cara membuatnya:
  1. Panaskan oven 190'.
  2. Campur kesemua bahan 1, putar sekejap je.
  3. Dalam mangkuk lain, tapiskan kesemua bahan 2.
  4. Satukan bahan 1 dan 2. Kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra kedua2nya.
  5. Campurkan bahan 3, kacau sebati.
  6. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk kertas sehingga 3/4 penuh. Bakarkan selama 15 - 18 minit.
  7. Sementara itu boleh lah diputar cheese cream untuk frosting.
  8. Tunggu sejuk cc baru diletak frosting.

Bahan untuk frosting:
  • 250g cream cheese
  • 100g butter
  • 1 cawan gula *blend halus biar jadi macam tepung*
Putar semua bahan biar jadi gebu dan putih melepak.


***nota fzi: ...untuk pelbagaikan rasa, boleh ganti bubuh coklat ganache, butter icing atau whipping cream atas cc... sume sume tu menambah kredit untuk beratkan timbangan badan kita... hehe

Menu A - Z