BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Sira Labu


Sejak tak keluar dapur ni, tugas ke pasar beli lauk serah sepenuhnya kat suami untuk laksanakan. Main pesan2 je @ bagi senarai lauk yang nak kena beli @ sms papa kat pasar bila ada yang tiba2 teringat belum pesan.

Satu hari tu....


Ting!!


Teringat nak makan Sira Labu..... so takde main2 sms dah kat papa yang masa tu dah kat pasar. Terus
call suh beli labu.

"Labu Kuning tau pa, bukan labu yang orang buat sayur air tu...."
:)

Sira Labu ni memang sedap, mengalahkan sedapnya Sira Pisang atau Sira Ubi *bagi saya la...hehe*


Resipi Sira Labu

  • Setengah biji labu dikupas kulit, dibasuh dan direndam air kapur *saya rendam dari pagi, petang baru dimasak(fungsi air kapur untuk buat labu lebih kental dan cantik bila disira)*
  • Setelah dibasuh bersih, sejatkan.
  • Masak gula secawan + air + 2 helai daun pandan yang disimpul + tujuh lapan biji bunga cengkih + dua tiga titik pewarna kuning *untuk kasi ceria kaler*
  • Masukkan labu, taburkan sedikit lagi gula di atasnya.
  • Masak lah sampai air sira cair-cair likat.
  • Dah siap.....


*** Cari labu yang kulitnya kuning (labu tua)


Menu A - Z