BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Kueh Sagu

Kueh ini memang sedap di makan leih2 lagi dalam cuaca panas menjelang pertengahan Ramadhan ini. Lebih sedap lagi sejam dua sebelum masuk waktu berbuka, letak dalam peti sejuk kejap... Jadi bila dijamah sewaktu berbuka puasa...uishh.... nyum nyum nyum...... hehe

Anak-anak suka... balik terawih terus habiskan belen2 kuih sagu yang makan waktu berbuka tuh... Habis semua tak sempat simpan untuk makan sebagai pembasuh mulut waktu bersahur... :)


Alhamdulillah dalam Ramadhan ini, dah sempat buat 2 kali... sekali buat kaler hijau kemudian beralih selera tukar kaler kuning pulak... :)


Resepi Kueh Sagu
*update 25hb Oct, 9.10 mlm*

Bahan2:

  • biji sagu saiz kecil 1 cawan
  • gula tiga suku cawan
  • air 3 cawan
  • daun pandan 2 helai disimpul
  • beberapa titik pewarna hijau/merah/kuning
  • beberapa titik perisa Rose
Cara buatnya:
  1. Panaskan air..... bila menggelegak masukkan sagu yang telah disiram air sekali lalu.
  2. Masakkan sehingga agak likat dan warna sagu hampir jernih *hingga kurang bilangan biji sagu yang masih berwarna putih*
  3. Masukkan daun pandan + gula..... kacau lagi biar sampai likat
  4. Masukkan pewarna dan perisa Rose
  5. Buang daun pandan....tuangkan ke dalam loyang yang dibilas terlebih dahulu *perlu dibilas supaya kueh senang dikeluarkan dari loyang, tidak melekat*
  6. Kukus kueh sagu selama 10 minit untuk hasil yang lebih memuaskan... :)


Menu A - Z