BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Lompat Tikam


Ohhh... semua di rumah nampak hepi bila dua hari lepas saya buat lompat tikam...

Idea nak buatnya timbul masa saya tengah drive nak pegi ambik kakak balik rumah. Sepanjang menyusuri jalan BS - Rasa, mata sesekali menoleh pada kolam ikan dan dusun buah-buahan sepanjang perjalanan.

Tetiba teringat satu n3 di blog seseorang *beliau bukan dalam dunia masakan...hehe * yang memaparkan citer pasal lompat tikam. Ohhh tak boleh jadi nih.... mesti gak buat... tak kira... pendek kata, papa balik ofis petang tu, janji Lompat Tikam dah tersedia di meja hidangan berbuka puasa...hehehe



Resipi Lompat Tikam *update 13/9/08*

  1. Pulut - Secawan setengah beras pulut direndam dalam air yang dititik sedikit pewarna merah (saya masukkan banyak titik... nak kasi kaler dia ngancam sikit) - Rendam 10 minit pun OK lepas tu toskan dan kemudiannya dikukus dengan sehelai daun pandan yang disimpul - kukus selama 10 minit - keluarkan dan arung dengan santan kemancar(santan cair) yang dibubuh garam - kukus lagi selama 10 - 15 minit
  2. Tepung Hijau - Sementara pulut di atas dapur, bancuh secawan tepung beras dengan 2 cawan santan cair dan setengah cawan pati pandan + secubit kapur makan + sedikit garam - masak atas api - bila sudah masak dan pekat tutup api, tuang dalam loyang *kukus pulak dalam 10 minit*
  3. Santan pekat - Bancuh sesudu besar tepung beras + dua cawan santan + sedikit garam + sehelai daun pandan yang di simpul - masak sampai cair-cair likat - tutup api dan sejukkan
  4. air manisan - Cairkan manisan/gula melaka ketul + air + sehelai daun pandan yang disimpul - masak sampai likat - tutup api dan sejukkan

24 comments:

sot said...

Agak pelik nama kueh ni, tapi sedapnya boleh tahan. Terer pulak FZ buat ye. Tugas saya makan je. TQ maam.

cikmanggis said...

salam fzi,
lepas terawih ni pekena lompat tikam sedap sungguh!cm suka pulut merah tu...entah bila nak buat lompat tikam ni

ain said...

hubby sy suka lompat tikam ni. tp sy tak pernah buat la. selalunya beli aje.

fzi said...

papa,
mama pun wonder cane boleh dapat nama lopak tikea ni...hehe... canggih sungguh orang dulu2 :)

fzi said...

cimanggis,
tu la pasal... kat umah ni pun, pulut merah tu yang pakat2 ambik lebih... maybe sebab kaler dia ngancam2 gitu...heheh

fzi said...

Ain,
buat jeh ain...dah hsbd suka... senang je buat nya...masak sekejapnya tepung beras tu atas api, terus sejukkan, dah keras boleh potong ...hehe

Suzi said...

dah lama nak buat lompat tikam...tak terbuat pun lagi. selalu sgt mak sy buat terutama bulan puasa...

kakak said...

sedappppp sgt ini kueh...
tp kakak xreti mkn yg ijau tu la...
keh3... ;p

fzi said...

kakak,
ingat papa kata: "cuba makan je apa yang orang lain makan" :p

Ingat shilah kata: "kakak, apa yang tak khetinya, buh je dalam mulut, telan" :D

pesan mama: belajar2 le makan kueh2 kelate ni kak... mana tau besok2 bertemu jodoh ngan orang kelantan...hehe

fzi said...

Suzi...
Buat je...kueh ni takde makan masa sangat...InsyaAllah bih-kurang setengah jam sume siap, sume yang tepung2 tu dah disejukkan... macam pulut tu akak rendam dalam 10 minit je... pastu terus kukus... dalam pada tu cairan manisan...kira kueh instant gak le...hehe

darmocottage said...

sedap nyer lopak tike nih.....

fzi said...

darmacottage,
memang ya... kesedapannya meme tok terkato..pendek kato meme first class ..hehe
Thanks :)

Datin El said...

fzi..alahai lompat tikam..bilalah nak dapat..kena gi klate baru dapat yg ori..

fzi said...

Ala wat sendiri je datin takyah tunggu nak gi kelate, InsyaAllah still boley dapat yang ori...hehe...

masa publish hari tu kita sempat citer lebih kurang sekali ngan upload gambar je.. nnt InsyaAllah dah lepas time bizi ni kita update kan resipinya... tapi resepi yang sukat pakai cawan je lah datin...kita tak reti yang pakai gram2 nih...hehe

Achu Tra said...

alhamdulillah..seghemo ahli keluargo dpt make lopat tike..biso kak massok...jgn wak tok ingat laa utk kongsi resepi buleh ambo TRA-TRA buat..

* asbab utk kak fzi buat lopat tike..banggo jugok weh..

fzi said...

Achu Tra,
hehe...timakasih singgoh deh..
Nati kak update sekhemo n3 hok takdok resepi lagi tuh...lo ni tok de lagi :)

cute gurl said...

ha'ah mama sedap betol lompat tikam nie....

fzi said...

Ok shilah nnt mama buat lagi...tapi next time kena buat lebih sikit yang merah tu... hehe... yang tu cepat habis dulu :)

blogresipi said...

Salam Kak Fzi...akak apa kabor? Lompat tikam kite suke makan tak letak pulut..tp letak gula melaka banyak banyak banyak..sedap!!! heheh

fzi said...

Wsalam...
Hi Ijan.. woahh...mama Mikael kembali ke udara... hehe...
Selamat berblogging balik ijan.. sure takleh lama sangat tuh...masa dah kena banyak bagi2..kan ijan.. :)

Oooo ijan meme tok beghehi pulok ek?
Ijan makke lopak tike without pulot, anak akak no.2 pulok makke toksay hok ijau...mache mache...hehe

amir acap said...

pergh...!!!!!!!! bez gle lompat tikam... ari nmpak lompat tikam kat bazar stesen U, tp xbli owh..saving bajet..hehe..

fzi said...

Ohh kesian anakku...save bajet lee kat sana.. yalah sume kueh2 tu mama tau takde nak jual singgit dah...sume dah naik ghega.. nnt mama buat k...

HaSue said...

salam kak fzi..
macam tak pernah buat lagi lompat tikam nih.tapi dari segi bhn campur imaginasi memang sedap ler kan..hehe..

fzi said...

Wsalam...
Memang ya sue...kombinasi 4 bahan tu memang agak unik...respek betul orang dulu2 yang cipta resepi lompat tikam nih...hehe
Thanks sue.. :)

Menu A - Z