BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Lompat Tikam


Ohhh... semua di rumah nampak hepi bila dua hari lepas saya buat lompat tikam...

Idea nak buatnya timbul masa saya tengah drive nak pegi ambik kakak balik rumah. Sepanjang menyusuri jalan BS - Rasa, mata sesekali menoleh pada kolam ikan dan dusun buah-buahan sepanjang perjalanan.

Tetiba teringat satu n3 di blog seseorang *beliau bukan dalam dunia masakan...hehe * yang memaparkan citer pasal lompat tikam. Ohhh tak boleh jadi nih.... mesti gak buat... tak kira... pendek kata, papa balik ofis petang tu, janji Lompat Tikam dah tersedia di meja hidangan berbuka puasa...hehehe



Resipi Lompat Tikam *update 13/9/08*

  1. Pulut - Secawan setengah beras pulut direndam dalam air yang dititik sedikit pewarna merah (saya masukkan banyak titik... nak kasi kaler dia ngancam sikit) - Rendam 10 minit pun OK lepas tu toskan dan kemudiannya dikukus dengan sehelai daun pandan yang disimpul - kukus selama 10 minit - keluarkan dan arung dengan santan kemancar(santan cair) yang dibubuh garam - kukus lagi selama 10 - 15 minit
  2. Tepung Hijau - Sementara pulut di atas dapur, bancuh secawan tepung beras dengan 2 cawan santan cair dan setengah cawan pati pandan + secubit kapur makan + sedikit garam - masak atas api - bila sudah masak dan pekat tutup api, tuang dalam loyang *kukus pulak dalam 10 minit*
  3. Santan pekat - Bancuh sesudu besar tepung beras + dua cawan santan + sedikit garam + sehelai daun pandan yang di simpul - masak sampai cair-cair likat - tutup api dan sejukkan
  4. air manisan - Cairkan manisan/gula melaka ketul + air + sehelai daun pandan yang disimpul - masak sampai likat - tutup api dan sejukkan

Menu A - Z