BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday

Lepat Pisang


Lepat pisang memang boleh di anggap kueh segera.... mudah dan cepat.... kerja nak buatnya lebih sikit je dari nak buat cekodok pisang...hehehe

Lepat pisang lebih kurang sama kepekatan adunannya macam nak buat cekodok.... kalu nak lebih lembut, lembikkan sedikit je lagi dari adunan cekodok. Untuk lebih sedap elok jika dibubuh kelapa parut yang dicampur sedikit garam di tengah-tengahnya. Mula2 bubuh lapisan adunan pisang kemudian sudukan sesudu kelapa parut dan selepas itu dilapiskan sekali lagi dengan adunan pisang untuk menutup inti kelapa ditengah.


Dah siap bungkus semua lepat pisang tu, bolehlah mula mengukus... sekejap je masaknya, dalam 15 minit dah boleh diangkat :)


Jom melepat pisang! :D


4 comments:

sot said...

Lepat pisang, hmmm...dbuat dgn pisang mak ranum yg kulitnya dah naik hitam. Rich & good food.

fzi said...

Haha...papa...nak perabihkan pisang emas kita tuh... kalau tak guna yang duk dalam peti tu, alamatnya kena buang...kan membazir pulak :)

ain said...

hubby sy suka lepat pisang, tp oleh kerana sy pulak tak berapa jalan, maka x pernah le nak membuat..main beli aje.hihihi

fzi said...

Baik buat je ain... untung sesangat berbanding beli... kos nya murah tapi banyak dapat...puas anak2 makan... hehe

Menu A - Z