BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Tuesday

Ikan Terubuk Bakar Cicah Air Asam

ikan dibakar kosong tanpa digaram-kunyit


anak bujang membakar sambil handfon di tangan,
tu yang ikan jadi terlebih hitam sikit... :))


air asam yang terdiri dari air asam jawa,
cili api, bawang merah, garam gula


Salam Ramadhan
I
kan terubuk ni saya suka beli yang Terubuk air.... terasa isinya lebih sedap dan manis berbanding terubuk biasa yang diimpot dari luar tu.

Semasa beli siap2 pesan kat pakcik gerai ikan tu mintak buang perut ngan tarik je ikan tu supaya tulang2nya semua ke tepi. Senang nak makan, takde duk sibuk nak sisihkan tulang dari berbagai penjuru tu. Sisik tak payah buang sebab beli ikan ni semata2 hanya nak buat ikan bakar je. Tak timbul idea menu lain selain dari Ikan Terubuk Bakar cicah dengan Air Asam... nyum nyum nyum...hehehe


Kat rumah ni kalau anak bujang saya ada baru semua jadi rajin dan semangat nak panggang2 ni. Sebab abang memang kaki bakar...hehe... kalau bab2 membakar/BBQ ni memang boleh serah kat abang... InsyaAllah gerenti beres...:))


11 comments:

Suzi said...

sedapnya ikan terubuk bakar...cicah pulak air asam...dulu2 selalu beli terubuk. sedapnya.

fzi said...

memang sedap suzi... ikan terubuk bakar ni memang jadi faveret kami orang even tulang dia bersesak-sesak...hehe

ima said...

wah sedapnye ikan terubuk bakar cicah air asam...dulu selalu buat...tapi dah lama tak jumpa ikan terubuk,lebih2 lagi yang segar.

fzi said...

Betul ima..payah nak jumpa yang segar... banyak yang jual kat pasar tu yang dah frozen lama.. alhamdulillah akak last week dapat terubuk air yang fresh dari kuala Selangor..

sweets said...

kak sedap nye,ikan terubuk bakar + air asam....

Datin El said...

fzi..tak tahanlah tenguk.. ada lg tak ikan terubuk n air asam tu fzi akak nak numpang buka ptg ni..dah terasa2 kat tekak ni..huhu

fzi said...

Sweet...
memang sedap sweet... kat umah, akak ngan anak bujang yang paling suka ikan terubuk ni... papa diaorang ngan anak2 pompuan pula lebih suka ikan pari bakar sbb isi rasa macam ayam bakar...pastu ikan pari takyah susah2 nak cabut tulang macam ikan terubuk ni..hihi

fzi said...

Datin...
...hehehe... jemput lah mai datin... senang sekarang ni semua destinasi pakai highway..terus je...hehe

Raya ni datin datang umah kita ya, ajak cikmanggis sama...nanti kita masak nasi dagang..hehe

Datin El said...

fzi..t.ksh diatas jemputan insyaAllah demi nasi dagang nanti kita paksa cikmanggis teman kita gi umah fzi ya.

Faarihin said...

wah.. nampak sedap walaupun hampir hangus ikan tu.. huhuhu.. owh yer.. betul ke nama saya sama ngan nama anak makcik? err..makcik ke? hehehe.. (^__^) tq yer sudi singgah blog sy..

fzi said...

Datin...
ingat tu temujanji kita...hehe



Faarihin
..hehe... memang dah kira tahap hangus dah...hehe...bese la anak muda yang memanggang :)

betul nama sama ngan anak makcik yg no.2 Nur Farihin.. sekarang ni form 5
Thx ya singgah Menu makcik :)

Menu A - Z