BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday

Buat Satay





Alhamdulillah semalam selamat buat Satay aka Sate yang istimewa. Dapat daging kurban yang elok hari tu, daging musir yang amat sesuai kalu nak di-panggang atau di-goreng buku. Sehari sebelum raya dah siap2 beli isi ayam tanpa tulang khusus untuk tujuan buat satay ni. Jadi ada dua2, Satay Daging ada Satay Ayam ada... alhamdulillah.


en hsbd tolong cucuk satay


satay yang dah siap cucuk


kuah satay yang istimewa


dah siap untuk hidangan

Kali ni bakar satay versi dapur gas. Bab ni anak bujang yang tolong. Bakar satay atas dapur gas lagi senang, cepat siap, pressure pun kurang.. he he

Resepi dan cara buat satay pernah dulu citer kat SINI...
Sekian wassalam.


10 comments:

muna b said...

Sdpnya...baru cadang nak buat satay.Kakak yg syorkan.Maklumlah raya haji lepas, balik kg n banyak dpt daging qurban.Minggu nie bolehlah anak beranak buat satay.Tq tie sbb bagi resepi buat satay....

RynaHakimi said...

Thanks kak share resipi.. Kebetulan ahad ni plan nak wat makan2 sket ngan family..mau buat sate.. Minta izin cuba resipi ye.. Nanti kite link kan feedback ke sini =)

norlieharumaini said...

bestnya makan sate...gemuk sate ni cepat kenyang..hehehe
klu beli memang terasa rasa makannya...

School Of Tots said...

Sedap & lazat. Sempat makan 3 round. Kuahnya istimewa. Jadi kena cedok nasi impit dgn sudu beserta kuah. Satay pula disalutkan dgn kuah supaya mendapat liputan yg mampat. Kombinasi ini menjadikan juadah satay ini special dan mengancam. Hari ni nak merasa tak sempat sebab dah habis. Lain kali kena buat lagi. Nikmat satay ini masih bermain di memori...he he.

fzi said...

Mona..
Sama2.. kita pun dulu mula2 jadi konfiden nak wat sendiri lepas berguru dengan jiran di kelate. Alhamdulillah memang best!

fzi said...

Ryna..
Sama2.. Terai la, memang konfem puas hati wat sendiri Ryna..
Wah seronok tu wat ramai2, pakat2 buat cepat la siap.. akak pun sebab ramai assistant tu yang semangat sikit.. hehe

fzi said...

norlie..
Alhamdulillah sedap.. :)
..saiz memang extra large, makan 3 cucuk dan kenyang.. he he

fzi said...

SOT..
Abih sama saghi, tu yea takdok belen..InsyaAllah nnt bila2 buat lagi.. :))

ijan said...

Wah sampai ada permintaan mintak buat lagi tu kak... kena ulangtayang secepat mungkin. hehe... kat rumah pu mak selalu lah buat satay waktu hari raya. malam2 raya bakar satay sampai lewat malam. esoknya raya semua liat nak bangun. hehe

fzi said...

Ijan...
haha.. itu ler, nampak gaya kena wat lagi kalu bila2 jumpa daging musir fresh kat pasar..
best kan ijan wat sendiri, cukup hawah pastu puah makan.
Thanks Ijan :)

Menu A - Z