BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Satay

Sempena musim raya ni, nak kongsi resepi satay yang dah beberapa kali kami cuba buat sendiri.  Alhamdulillah boleh tahan juga la sedap.  Asalnya berguru dengan jiran di kelate yang memang pakar dalam buat satay nih.... Kak Moh dengan Cikgu Nor... TQVM....

Raya kali ini belom sempat buat lagi, tapi InsyaAllah plan tu ada.  Tunggu kaki bakar kami balik dari PJ...hehe... sekarang member tengah demam periksa.  Sama la dengan kakak dan Shilah, sume tengah demam periksa....mama doakan mudah segalanya anak2ku.... aminn

Gambar anaknda masa bakar satay hari tu.....

RESEPI SATAY
(maaf, sukatan saya cekegho2 je chemok2 mana)
Bahan2nya:

  • daging/isi ayam
  • serai
  • halia
  • sedikit lengkuas
  • kunyit hidup
  • bawang merah
  • bawang puteh
  • jintan manis **
  • jintan puteh (gandakan 2x dari jintan manis) **
  • ketumbar  (gandakan 2x dari jintan puteh) **
Cara membuatnya:
  1. Bahan bertanda ** disangai terlebih dulu sebelum dimesin kering
  2. Blend bahan2 lainnya.
  3. potong daging/ayam secara kiub kecil
  4. perapkan bersama bahan2 blend 1 dan 2
  5. perisakan garam dan banyakkan sukatan gula (kata kak moh, jika sekilo daging, sukatan gula dalam 3 cawan, tapi saya selalunya kurangkan sikit...selalu hanya dalam 2 cawan)
  6. bila sampai time membakar satay, renjiskan minyak yang diambil dari kuah satay.

RESEPI KUAH SATAY boleh tengok di SINI

Selamat mencuba, nanti kalu jadi kami buat dalam masa terdekat ini, InsyaAllah akan segera di up-date kan citer masuk blog... :))


Menu A - Z