BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Wednesday

Lawar... Menu ulam-ulaman

Assalamualaikum...

Ada yang pernah makan LAWAR? Rasa-rasa...tentu ada yang pernah.... :)

Menu yang sempoi2 je LAWAR tu tapi tersangatlah best, sihat dan bermutu. Terdiri dari ulam-ulaman, sesuai sangat buat mereka yang vegetarian... :)
Kalu kena hari tak makan ulam cicah budu tu boley la kalu nak terai test buat LAWAR ni... sedap sebagai side-kick lauk2 lain... lebih-kurang fungsi cam sambal putik pauh la, kalu ada dia jadi agak terangsang selera makan..

Resepi asal, LAWAR pakai ikan mentah... kira cam shushi gitu... tapi kalu pakai ikan mentah, komfem saya tak dapat lah nak menelannya..hehe...jadi ubahsuai resepi, rebus ikan sepertimana nak buat kerabu.



Bahan:
5 - 6 ekor ikan tamban (direbus)
1 bawang merah besar tapi saiz kecil *dicincang halus*
4 - 5 biji cili api *dicincang halus*
kacang panjang *dihiris halus*
bunga kantan *dihiris halus*
daun kesum *dihiris halus*
timun batang *takde stok, tak taruk kali ni*
2 biji limau nipis (ambil jusnya)
sedikit belacan
garam
1 sudu besar budu *jika suka*

Cara:
  1. Ikan yang direbus direndam dalam jus limau nipis.
  2. Sementara itu gaulkan semua bahan lain diikuti dengan ikan rebus.
  3. Perasakan dengan garam.
  4. LAWAR nak kena ada rasa masam, masin dan pedas.
  5. Sedia untuk dihidangkan... :)

12 comments:

Peri PiA said...

salam acik

mcm penah mkn,umi dah lame xbuat kot hehe...ala2 jepon ek versi asal ikan mentah

hmm,bunga kantan wangi sgt suke bau dan rasenya

fzi said...

Wsalam pia..
Ha'ah...ala2 jepong gitu...hehe
Bau bunga kantan memang wangi, dah tu banyak khasiat lagi. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salam..

pernah buat sekali dulu.. guna resepi kak jie jie yg dok kat melaka tu.. pakai ikan mentah yg fresh.. & ada gak letak buah cermai sikit.. hehe.. alhamdulillah.. masih boleh telan lagi.. sedap & menyelerakan bila mkn...

Jun said...

kak..mcm sedap jek ni. walau dah mcm2 makanan pantai timur dh masuk perut..yg ni lom pernah rasa..nnti2 kena buat kot..kalau x, jun mintak alamat rumah akak ler..ekeke

zalieda said...

salam kak fzi,

lawar nie Mr Hubby selalu buat tp guna ikan mentah.. bab masak lawar nie mmg serah kat Mr Hubby..

Kak, makan lawar nie mmg sedap kalu makan nasi mesti tak cukup 1 pinggan kak..

UmmuFarhan said...

salam,

kak tak pernah lagi saya makan lawar..namanya pun first time dengar nih..nampak pun sedap..

fzi said...

Wsalam Madihaa..
Ohh tentu best tu tambah masuk buah cermai... sebut buah cermai, kenangan mengusik jiwa... akak ada terai tanam ri tu, tapi pokok tak brape nak subur...dah selamat tebang daa.. huu

Ok le tu, madihaa ley masuk pakai ikan mentah... akak prefer rebus jap sebagai langkah berhati2...hehe

fzi said...

Jun...
Alhamdulillah memang best...baik jun terai buat... tapi make sure masak nasik lebih2 sikit ek..sebab gerenti makan nasik menambah.
Kalu tak terbuat gak, hah meh umah akak kita buat lawar sama2...ulam2 tu petik kat laman je jun, yang kena belinya kacang panjang je.. :)

muna b said...

Nampak macam sedap tapi tulah suami saya sebarang masakan yang ade bunga kantan dia tak mkn. Boleh ke tak payah bubuh bunga kantan.

fzi said...

Wsalam zalieda...
Betul tu... jadi lalu makan nasik kalu ada lawar...hehe
Ohh boleh tahan terer hsbd zalieda buat lawar... sure sedap tu... nak-nak kalu pakai banyak ikan, lagi ada umph!

pstt... harap mum & baby sihat.. :))

fzi said...

Wsalam ummufarhan...
Alhamdulillah memang best lawar... boley la terai buat ummufarhan... tak jemu makan ulam2 tu sebab rasa dia complete... masam, masin dan pedas.. sedap macam sambal putik pauh :))

fzi said...

mona...
Ishk...boley je kalu takmo masuk bunga kantan tu... Kalu suka boley kot awak ganti boh serai, nak kasi wangi lawar tu.. tapi rasa boh daun kesum tu pun dah cukup wangi..
Terai le mona, kita gerenti awak nanti suka.. :))

Menu A - Z