BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Aiskrim Malaysia Perisa Tebu


Alhamdulillah hari ni dapat ilmu pasal tebu. Masa duk borak sambil tunggu akak tu tolong mesin tebu yang saya bawak satu baldi tu, dapat satu ilmu yang bermanafaat untuk dikongsi bersama... Timakasih banyak2 kasik idea... :)

Rupa2nya air tebu ni bestttt sangat dibuat eskrim malaysia. Ohh tak terfikir la pulak saya selama ni, air tebu yang kitaorang selalu pegi upah mesin tu boleh buat eskrim. Selalu pack masuk freezer abih2 selamattt minum sebagai air tebu je lah....hehe

Satu lagi.... jika banyak berlebih air tebu tu dan takde tempat untuk storage, sebelum rosak elok terai buat jem. Hanya masak air tebu tu dengan api yang kecil biar sampai likat.... sedap dimakan dengan roti, kata akak tu... *nanti nak cuba buat..InsyaAllah...mesti sedap tu..*

Citer bergambar pegi mesin tebu tadi ada kat SINI... :)


19 comments:

Peri PiA said...

Salam

waaa bestnya air tebu :)

Sheila Shafea said...

Salam kling, kling, kling nak beli ais krim M'sia lima batang perasa tebu..ada lg ke m.cik hehehhe

Anonymous said...

salam..nisan siam 2 karet akak buat bubur tu sya nk tnya..karet tu apa..hi2...tQ

moklong said...

sukanya air tebu. x sangka leh jd ice cream malaysia yerk.

fzi said...

Wsalam pia...
Alhamdulillah memang best! :)

fzi said...

Sheila...
haha... eskrim banyak lagi tu...meh ambik free je empat lima batang.. :)

fzi said...

Wsalam cik anon...
Akak pun tak pasti apa makna sebenar karet tu, tu panggilan biasa oghe kelate kalu nak sebut nise.. kira gelung/keping kot... hehe
Nak tengok caner rupa nise tu jemput klik kat label Pulut Sekaya..tQ

fzi said...

ina...
haha... akak pun baru get the idea, tak terpikir pun sebelum ni...hihi

she-G said...

slalu gak mak buat...
tp letak dalam bekas kecik2 cam kiub gitu...stok air tebu tak abes

she-G said...

kak fzi...
ni nak bgtau ape kerek tu...bukan kerk poyo tau..
ayah saya kata..dipanggil kerek sebab dia bentuk kerek telaga tu..
kira bntuk y mengelilingi gitu...
ye ke tak tak tau laaa

fzi said...

she...
Oooo bekukan stail kiub2 gitu.. :) memang lama tahan stok air tebu kita kalu frozen kan, kan she.. pastu pulak, fresh sentiasa..hehe

Ohh tQvm she, tolong describe kan apa makna kerek tu... akak memang tak tahu menahu...hehe... so now dah dapat ilmu pasal ngapa diaorang panggil keret tu... thx she :)

**Untuk Perhatian Cik Anon: persoalan keret rasa2 dah terjawab ek... :)

she-G said...

hehehe kak..kalo ayah saya tipu..tipu lahs aya jugakk...
(ayah saya ni kuat auta sket dgn anak2...gurau2)

muna b said...

Air tebu ni memang sedap. Tapi saya tak tahan minum. Lepas minum tu badan rasa-rasa sakit. Ade petua ke nak hilangkan rasa sakit-sakit ni. Air Kelapa pun saya tak tahan.

amir acap said...

pergh ais krim tebu..!!! smpan cket utk abg ye ma..hee..

Kamsiah said...

dapat jamu mata pun dah ok...rindu pd masakan kelantan..

fzi said...

she...
hehe...takpe kalu tak betul sikit pun takpe, kurang2 info tu ada pembayangnya.. betul la kan linkungan tu ibarat cam telaga gitu...hihi

fzi said...

mona...
Kita pun ada dengar citer air tebu ngan air kelapa boleh wat sakit urat kalu terlebih minum... bih2 lagi air kelapa tuh yang seeloknya minum sikit2 jeh.
...beringat-ingat kata orang, kan mona... :)

fzi said...

bang...
Lepas baca komen abang tuh, mama terus ambik simpan, bungkus dalam paper...tinggal 2 untuk abang 2 untuk kakak.. hehe..
...nnt nx time kita upah mesin lagi tebu... :)

fzi said...

Kamsiah...
Timakasih sudi singgoh... menu kelate dua tiga menjok ni duk ule wat hok tulo jah..hehe
Datah tu tayenge aiskreng putong jah.. :)

Menu A - Z