BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Lopat Tike


4 pelakon utama lopat tike

"Wuhh!! Pink nyerr lompat tikam!"
, Shilah hampir menjerit tengok kaler pulut untuk lopat tike saya semalam.

"Ngape kaler pink, bukan merah ke Ma?"


"...hehe... takpe takpe....kita ceriakan sikit suasana...kasi pink pulak kali ni...", balas saya pada rasa kaget Shilah tu.

Ok la kot, kadang kita tukar sikit kebiasaan yang duk biasa buat tuh. Teringat kata2 hasben, "Kita perlu fikir di luar kotak (out of the box) kerana kekadang fikiran kita ini di blok oleh sesuatu kebiasaan atau rutin, dan takut untuk mencuba formula atau cara-cara yang baru dan mudah sebenarnya."

.... hehe... betul tu pa... kena street smart even dalam bab nak buat lopat tike sekali pun...hihi

Jemput tengok resepinya di SINI bagi kawan2 yang belum biasa buat dan ingin mencuba. Akceli takyah sukat2 pun bahannya cemmok2 mana. Sebab finishing product bergantung pada kesesuaian kita. Contoh untuk tepung hijau dan puteh, kalu nak keras lebihkan tepung beras. Kalu nak cair sikit boleh tambahkan air panas dan didihkan balik... :)


Sekian Wassalam.


32 comments:

Chik Mi said...

Salam kak,tak pe warne yg menarik tu

UmmuFarhan said...

nyum2x...sedapnya..pernah buat sekali pulutnya lembik, hihi first time buat..nnt nak buat lagi guna resepi akak pulak. masa kecik selalu makan, bila besar duduk di negeri orang tak jumpa dah. terpaksa la buat sendiri kalau nak makan kan. tq kak..

sot said...

Kesedapannya hingga menjilat sudu & melicinkan pinggan. Cuma kemanisannya mungkin bahaya sikit kpd perahu2 kecil (yg ada masalah gula). Sempat pekena dua round...he he.

10 said...

emmm.... x penah makan... nampak cam sedap je...

cikmanggis said...

alamak tergodanya!!cuaca panas terik ari ni....dapat lompat tikam ni semangkuk dan air segeluk kan best :)

fzi said...

Wsalam chik mi...
kaler memang sikit mengancam...hehe

fzi said...

Ummufarhan...
memang yummy...hehe
memang payah nak cari bila duk negeri orang, kalu jumpa pun selalu je nak komen sana sini *akak laa..hihi*
Jadi nak elakkan dapat dosa komen makanan, hah elok buat sendiri... puas hati...hehe

fzi said...

pa...
tQ, suko mama tengok papa makke semalle...mujur ddan cover dua round...hihi

fzi said...

10,
Alhamdulillah, sedap....kalu 10 free bila2 boley terai buat kueh kelate ni ya..

fzi said...

Kak cm...
kalu dekat2 boley ajak mai minum petang semalam, boleh pekena lopat tikke semangkuk dengan air sirap hijau...hihi

zul permatang badak said...

lama tak makan,tapi bulam puasa banyak pula kueh2 macam ni timbul...masa tu nak makam pun tak ada masa......

Atsauri said...

Salam Kak Fzi,
ni antara kuih hok wajib dimakan bilo kelik utk bercuti, selain daripado cekmek & jjeput pise..
Kak keno siasat dari mano asal namo 'Lopak tike' @ 'jump stab' nih..

zul permatang badak said...

kueh lompat tikam...sedap sungguh tapi saya bubuh ais biar sejuk tekak....itupun kena tambah lagi gula manisan......bila usia meningkat risau juga asyik pekena benda manis....

Achu Tra said...

kak fzi...ambo raso nok "melopat tikae" kan lopat tikae tuu...masyaallah...biso kak wak kuih nih...pos laju la kok ambo sikik...hehe

ijan said...

Salam kak fzi,
Lopat tikke kat kelate banyak makan dengan pulut kan. kite suka yg takde pulut. pulut suke makan dengan ike rebus goreng.ehhehe

fzi said...

en zul...
memang kalu bulan posa, muncul kueh2 yang selama ni lama menyepi. Sume pakat2 posing di bazar Ramadhan...hehe
Sebut pasal usia meningkat, memang kena kontrol makan kueh2 manis ni en zul... kalu tak asyik kena berulang ambik ubat kat hospital.. :D

fzi said...

Wsalam Atsauri...
hehe... gerenti belum sapaa kelik drumoh tu Atsauri dah plan nak makan macam2... :)
Edisi siasat salasiloh lopat tikke ni kak rasa kena seghoh ko Atsauri...terer dia siasat pasal seroja *kak gi ita kelih...* hehe

fzi said...

Achu Tra...
hehe...mollek sikik nok melopat tu, kea tummuh...hihi
Tra la buat deh, senne jah tu, cekegho2 jah sukatea, gerenti jaddi wat2 lagu mano pong... :)
..poh laju kalu sapa samo saghi takdok hal...hihi

fzi said...

Wsalam ijan...
Oooo....ijan makan lopat tikke tak makan ngan pulut rupanya... kat umah akak pulak, budak2 suka ambik pulut banyak...pulut yang abih dulu...hehe
Sedap jugak tuh makan pulut dengan ikan rebus tuh...nnt boley akak try sebab kalu stail gini penah makan ngan ikan kering je... :)

fzi said...

Alhamdulillah pagi ni 13/2/10 buat lagi sekali lopat tikke nih....khusus buat anaknda dari uia PJ yang saat ini sedang dalam perjalanan nok sapaa kelik... :D

kakak said...

sedap doww lompat tikam..
huhu.
tapi kakak mkn ngn pulot je ijau xamik..hhahahaha..
agak pelik sikit..huhu ;p

Kamsiah said...

lamaya ambo tak make lopat tikke...ni kalau dok ngandong..tak tau la...

fzi said...

ishk kakak kakak....
pelik tapi benar...hihi

fzi said...

Kamsiah...
memang kalau lama2 sekali terasa nak makan kueh2 yang lama dah tak makan...hehe

amir acap said...

hehehe..thank u ma..bez gle lompat tikam smlm..tiptop r..

fzi said...

Sama2 bang...nnt kita buat lagi pasni.. :)

indahhouse said...

salam kak fzi,
aduh, lompat tikke. nak melompat ni kalu rasa. suka sangat kue macam ni. haha. rajin nanti nak buat. :)

fzi said...

Wsalam nur...
hehe...sama la kita...akak pun suka kue yang lembut, lembik dan berkuah canggini....best dan tak jemu makan.. :)

Peri PiA said...

Salam Ziarah,salam kenal :)

Lompat Tikke Fav Ambo :)

Hubby pon dah jth cinte lps saya ajar dia mkn

fzi said...

Wsalam Peri Pia..
Selamat kenal2 alhamdulillah.
Ohh lopat tikke ni memang best, tu meme tak dapat dinafikan lagi...hihi
Elok tu kenal2kan kat hsbd Peri Pia kueh2 kelate hok kita seghemo tau meme sedap dan jeligho... hehe

Peri PiA said...

hihi,kawe ni 1/2 kelate

desert kelate meme sedak :)

fzi said...

Peri Pia...
Kue2 kelate meme desert yang bermutu...hehe
Thx..

Menu A - Z