BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Friday

Lopat Tike


4 pelakon utama lopat tike

"Wuhh!! Pink nyerr lompat tikam!"
, Shilah hampir menjerit tengok kaler pulut untuk lopat tike saya semalam.

"Ngape kaler pink, bukan merah ke Ma?"


"...hehe... takpe takpe....kita ceriakan sikit suasana...kasi pink pulak kali ni...", balas saya pada rasa kaget Shilah tu.

Ok la kot, kadang kita tukar sikit kebiasaan yang duk biasa buat tuh. Teringat kata2 hasben, "Kita perlu fikir di luar kotak (out of the box) kerana kekadang fikiran kita ini di blok oleh sesuatu kebiasaan atau rutin, dan takut untuk mencuba formula atau cara-cara yang baru dan mudah sebenarnya."

.... hehe... betul tu pa... kena street smart even dalam bab nak buat lopat tike sekali pun...hihi

Jemput tengok resepinya di SINI bagi kawan2 yang belum biasa buat dan ingin mencuba. Akceli takyah sukat2 pun bahannya cemmok2 mana. Sebab finishing product bergantung pada kesesuaian kita. Contoh untuk tepung hijau dan puteh, kalu nak keras lebihkan tepung beras. Kalu nak cair sikit boleh tambahkan air panas dan didihkan balik... :)


Sekian Wassalam.


Menu A - Z