BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Gulai Telor Masin


S
alam di hari minggu...
Selamat berehat ya semua.... :)


Nak tunjuk lauk dinner malam tadi nih. Dek dah jemu makan ayam dengan daging, saya dah rasa nak tutup buku sekejap untuk buat lauk guna 2 bahan asas tu. Hati tu hanya duk teringat nak makan lauk2 yang sempoi je tapi janji, menyelerakan.


Jadi semalam buat gulai telor stail pecah dalam kuah tapi buatnya guna telor masin. Sedap lagi men'jeligho' kan menu yang satu ni....hehe... Kalu berasa tawar2 mulut memang kena dengan selera kalu pekena gulai telor masin ni.... wat saing pulak dengan ikan goreng dan budu durian... uish... tokleh leh la nok kontrol makke kalu lagu ni... :)


Reaksi pertama papa lepas bukak tudung saji semalam.... "Wow...bestnya lauk kita malam ni!"


Ishk sukanya rasa bila orang di sekeliling kita pakat2 suka....
Takleh nak gambar dengan kata-kata betapa sukanya.... :))


Resepi Gulai Telor Masin
Bahan2nya:

  • Telor masin 2 biji
  • setengah inci kunyit hidup *
  • 2 hirislengkuas *
  • 4 tangkai cili kering *
  • seulas bawang puteh *
  • selabu bawang merah besar *
  • pati santan RM1@ tiga suku cawan(3/4 cawan)
  • sekeping asam gelugur(asam keping)
  • garam
  • gula
  • timun batang dibelah dua dan dipotong kecil *kali ni saya tak taruk, cari2 dah abis stok dalam peti*
Cara nak buatnya:
  1. Santan dicampurkan dengan +- secawan air masak, kemudian direnehkan bersama dengan asam keping seketika. Sementara itu tumbuk bahan2 yang bertanda *.
  2. Santan kena selalu dikacau2 supaya tidak pecah minyak.
  3. Bila santan dah masak cantik, masukkan bahan2 yang ditumbuk. Masak lah sampai agak2 naik minyak gitu.
  4. Masukkan timun. Bila timun hampir masak barulah diperlahankan api.
  5. Masukkan telor yang dah siap2 dipecahkan dalam mangkuk berasingan.
  6. Biarkan telor masak sendiri sambil sesekali dikacau kuah di sekeliling telor.
  7. Bila telor dah agak kental masaknya baru diterbalikkan.
  8. Sesuaikan rasa dengan garam dan gula.
  9. Siap untuk dihidangkan....
Sekian, wassalam.


18 comments:

sot said...

Ini satu resepi yg menarik. Sila try tuan2 dan puan2. Ni asyik daging & ayam je. Sekali sekali cuba le gulai telor masin ni....best. Nasi tambah le jawab nye.

ain said...

salam kak fzi...nmpak sedap gulai telur akak tu. sy lum pernah try ngan telur masin lg. selalu ngan telur ayam aje.

indahhouse said...

Salam kak fzi,
huhu, sedapnya...lapar ni. saya suka nak masak gulai or masak lemak guna telor masin ni. tapi kan, slalu hancur. pastu, tinggal kuning telur yg ketul jer. huhu. tak comei..

Suka tengok telur masin kak fzi cantik jer dalam gulai tu...

Chik Mi said...

salam kak sihat ke? boleh try ler gulai ni sure sedap gitukan

Atsauri said...

wah..
x penah lagi make gulai telur masin ni.
kalu gulai telur itik, memey jeliro x leh nok oyat..

btw, santan RM 1 tu nak 'cekero' lagu mana ? hehe

zarin said...

tk pernah lg makke gulai telur masin ni. slalu mak buat telur itik je...tu pun dah bertambah2 saya makke :)

fzi said...

Papa thanx tolong support...nnt jap lagi mama buat special menu for minum petang...hihi

fzi said...

Wsalam ain...
Alhamdulillah...memang best ain...cuba lah wat guna telor masin...tapi AWAS kena agak2 la masa nak tambah garam..kang tak pasal2 jadi masin sangat cam gulai dalam citer P.Ramlee...hehe

fzi said...

Wsalam nur...
Ohh telor jadi hancur tu bese la.. akak dulu pun bukan takat hancur sikit2, hancus sampai sebati ngan kuah kuahnya sekali...hehe
Alhamdulillah skarang dah boleh tahan terer...hihi
Taknak bagi hancur nur biarkan je telor tu masak sendiri, jangan dikuis2 atau dibalik2kan. Kalu risau kuah dia pecah minyak, godek2 kuah kat sekeliling dia je... :)

fzi said...

Wsalam chik mi...
Alhamdulillah akak sihat walafiat...chik mi thx tanya kabar.
Memang sedap gulai telor ni chik mi, ada peluang boley la chik mi try buat, InsyaAllah hasilnya nnt tak mengecewakan... :)

fzi said...

Atsauri...
hehe... meme jeligho dih gulai telor itik... kak ikuk dea kadde wat telor itik kadde telor masin..beghehi belako...hihi

Ohh pasal sukatan santan tu, sori kak sokmo terlupo nok ngoyak mollek. Papa dio remind sokmo suh try buwi sukatea hok accurate sikit baghu oghe bulih agok nok ikut.
Dahh..kak modify doh resepi tu...atsauri itaa denung deh... :)

fzi said...

Zarin...
hehe.. memang payah nak diet kalu asyik makan lauk canggini kan, memang rasa taknak tambah dah nasik tapi terpaksa jugak tambah...hihi
Terai la buat guna telor masin pulak zarin...InsyaAllah best! :)

zalieda said...

Salam kak fzi..
saya dah tertinggal jauh dah kot..takpe, nak komen dak nie.. hok paling kawe berkene kat budu tu.. meleleh air liur tengok budu ngan durian.. nak angkat tange gok kawe nie.. Dok ghajin make lagi gulai telur masin nie.. Asyik2 telor masin rebus jer,tu je hok kawe tahu buat.. nasib baik kak fzi khabo, buleh ler kawe guno resipi akak pulok kekgi nie..

fzi said...

Wsalam zalieda...
hehe...budu durian memang tak dapat dinafikan keunggulannya...memang terserlah...hehe

Telor masin skarang ni mahal bukan main...latest akak dapat 5 biji RM4...tu yang pelbagaikan sikit penggunaannya bukan takat rebus je...selamat mencuba k zalieda.. :))

ima said...

salam kak fzi..memang menarik!tak pernah lagi rasa gulai telur masin ni...rupanya boleh jugak dibuat gulai ye...

fzi said...

Wsalam ima...
Alhamdulillah boleh tahan menariknya gulai tu...:)
bila2 kalu kebetulan ada stok telor masin kat umah, boley la ima terai buat...hehe

cikmanggis said...

napok budu dgn kawan kawannya tu..meleleh air liur cm ni...hmmm sedapnayaaa

fzi said...

kak cm...
stok budu kat umah memang tak putus :)

Menu A - Z