Ohh masih lagi cerita pisang.... tak berenti rangkaian menu pisang sejak minggu lepas. Bukan apa sejak2 saya jumpa satu gerai yang jual pisang Abu yang manisss sangat rasa , terus tak berenti beli pisang.... suka sebab pisang tu rasa amat sihat dan bermutu.... hehe
'Manis leting' orang kelantan kata. Itulah yang boleh digambarkan betapa manisnya pisang Abu yang juga dipanggil Pise Kebatu oleh orang kelantan...... :)
Saya masih tetap dengan teori lama, kalu dah manis camtu for sure pisang tu ditanam di tempat yang betul2 panas. Kalu tanam tempat redup, pisangnya gerenti rasa masam2 sikit, tidak pun tawar je....
Rite, jom tengok pisang yang rebus hari tu. Bentuk pisangnya leper sedikit tapi bersaiz sederhana. Isinya pula kuning keemasan gitu.... bila direbus... ouhh best sangat rasa..... habis 4 biji seorang time minum petang Ahad lalu .... :))
*** Khusus buat anak2ku, cara nak buat Pisang Rebus:
Pisang + air paras2 cover pisang + sedikit garam buku direbus hingga masak.
Wednesday
Pisang Rebus
Posted by fzi at 10:01
Labels: Pisang Rebus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Popular Posts
Menu A - Z
- Agar2 Kelapa Gading
- Agar2 Merah aka Beledo Merah
- Aiskrim Malaysia Perisa Tebu
- Akok Kelate dan Akok Kemboja
- Ambong Pelangi
- Asam Pedas Ayam
- Asam Pedas Daging
- Asam Pedas Ikan Tenggiri
- Ayam Bakar
- Ayam Golek
- Ayam Kicap
- Ayam Percik
- banana split
- Bawang Goreng Rangup
- BeKe
- Beke Roti
- belebat ubi stelo
- Bihun Goreng
- Bihun Rebus
- botol isi rempah
- Brownies Choc
- Bubur Jagung
- Bubur Kacang
- Bubur Pulut Hitam
- Budu Durian
- cek mek
- Cempedak Goreng
- chapati
- Chicken Chop
- Collek Nise
- Cupcake Pisang
- Daging Goreng Buku
- Daging Masak Hitam
- Gulai Ayam
- Gulai Darat
- Gulai Ikan Masin
- Gulai Kawah
- Gulai Ketam
- Gulai Nasi Belauk
- Gulai Nasi Berlauk (Versi 2)
- Gulai Nasi Dagang
- Gulai Telor
- Gulai Telor Masin
- hadiah dari Ain
- Ikan Celup Tepung
- Ikan Cencaru Sumbat
- Ikan Percik
- Ikan Percik Kuah Puteh
- Ikan Rebus
- Ikan Siakap Sweet Sour
- Ikan Terubuk Bakar cicah Air Asam
- Jeput Durian
- Jeput Pisang Emas
- Jeruk Kedondong
- Jeruk Pauh
- Jus Pegaga
- Kacang Panjang Goreng Sambal
- kari Ikan Kembong
- Kari Ikan Tenggiri
- Karipap
- Kek Batik
- Kek Black Forest
- Kek Butter
- Kek Caramel Cheese Mini
- Kek Karamel
- Kek Lapis Kukus
- Kek Marble
- Kek Pisang
- Kek Pisang Lembab
- Kerabu Jantung Pisang
- Kerabu Kacang Botol
- kerabu Kacang Panjang
- Kerabu Pucuk Paku
- Kerutup Daging
- Kerutup Darat
- Kerutup Udang
- Ketupat Sotong
- Kiriman dari Zalieda
- koleh ubi kayu
- kosu
- Kuah Kacang dan Sambal Nasi Impit
- Kuah Rojak
- Kueh Bengkang Jagung
- Kueh Gulung/Ketayap
- Kueh Lapis Pandan
- Kueh Lopes
- Kueh Sagu
- Kuih Taik Itik
- Lala Masak Lemak
- Lawar
- Lempeng Pisang
- Lempok Durian
- Lepat Pisang
- Lompat Tikam
- macaroni tomyam
- Makaroni Goreng
- Mee Goreng
- menu raya
- muffin
- muffin asas
- muffin asas (di-upgred-kan)
- muffin best ever
- muffin black forest
- Nasi Ayam FzMenu
- Nasi Berlauk
- Nasi Dagang
- Nasi Goreng Kampung
- Nasi Impit
- Nasi Kapit Sambal
- Nasi Kaya Gerodok Ubi
- Nasi Kerabu Kuning
- Nasi Lemak
- Nasi Minyak
- Nasi Tomato
- Nasik Kapit Kawin
- Nasik Kunyit a.k.a Pulut Kuning
- Nasik Manis buboh Nangka
- Ondeh-ondeh Merdeka
- oven untuk cookies
- Pajeri Nenas
- Pavlova
- pavlova coklat
- Pengat Butir Nako
- Pengat Pisang
- Pengat Ubi Stelo
- petai jeruk
- Pindang Tapai
- Pisang Goreng Tabur Gula
- Pisang Rebus
- Popia Goreng
- Puding Karamel
- Puding Telor aka Puding Gula Hangus
- Pulut Berinti
- Pulut Durian
- Pulut Pagi
- Pulut Sekaya
- Pulut Seri Muka
- red velvet cupcake
- Rendang Ayam
- Rojak Mee Kelate
- Roti Boom
- Roti Canai
- Roti Jala
- Roti Nyior
- Sagupal
- Sambal Belacan
- Sambal Kacang Ikan Bilis
- Sambal Nasi Impit
- sambal Putik Pauh
- Sambal Tempoyak
- satay
- sayur air
- Singgang Daging
- singgang ikan
- Singgang Limpa
- Singgang Tulang
- Sira Labu
- Sira Pisang
- Solok Ikan
- Solok Lada
- Soto dan Bergedil
- Sotong Goreng Garam Kunyit
- Sotong Masak Hitam
- sugho kelate
- sup ayam
- Sup Gear-Box
- Tapai Pulut
- Tapai Pulut
- Taugeh
- Tepung Bukuh
- Tepung Pelita
- Teresek Jantung Pisang
- teresek kacang panjang
- Ubi Kayu Rebus
- Ubi stelor rebus
6 comments:
terigt kecik2 dulu, mak saya suka buat pisang rebus ni!!! now ni rasanya dh berbelas tahun tak mkn pisang rebus!!!
Ain....
Berbelas tahun? Adusss...... tak leh celen akak le kalu gitu, kat umah ni pisang rebus jadi penyelamat kalu takde kueh lain untuk minum petang....hehe
Ni kira makanan tradisi org dulu2 yg kian dilupa generasi muda. Sedap di makan panas2.
Betul tu pa...nasib baik kita suka makan...Alhamdulillah anak2 kita pun dah terbiasa dan InsyaAllah tak lupa besok2 nak buat makanan tradisi orang dulu2 nih... :)
salam kak fzi..
pisang lagi yer.. saya pun dah lama tak buat pisang rebus nie.. kak fzi nie, suka mengingatkan saya nostalgia makanan dulu2 yang dah hampir2 nak lupa.. now, dah blh refresh balik dah.. hehehe...TQ..
saya kalu rebus pisang abu nie ada kurang sikit.. tak berapa suka.. tak tahu kenapa.. kalu nak makan pisang rebus saya lebih suka pisang nangka.. ada masam2 sikit.. tapi husband cam akak gak, suka pisang abu.. katanya pisang abu lbh manis..
Wsalam zalieda...
Sama2...
Akak suka kueh2 tempatan ... tu yang tak reti sangat nak masak yang moden/canggih cam orang lain...hihi
Ohh pisang nangka pun best tuh rebus...buat sira pun sedappp... akak akceli ikut ddan je zalieda, tak kira jumpa pisang apa... sume jalan... :D
Post a Comment