BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Gulai Ikan Masin


"Da smpai da maghrib td...bez gle mkn bekal....hehe"

Abang antar sms dari Mahallahnya *asrama putera* malam tadi lepas dah selamat makan bekal yang bawak dari rumah. Saya tak masuk tupperware pun bekalannya. Hanya bungkus dalam paper yang lapik dengan plastik tebal je...bungkus cam nak bungkus nasik belauk.... hehe

Lauknya ikan siakap sweet sour, ayam goreng potong kecik2 dan gulai ikan masin. Alhamdulillah berselera lah tu anaknda makan. Selalunya
share2 makan ngan sorang dua rakan sebiliknya samada kenet, zaki atau fendi. "Mama harap cukup nasik ngan lauk tu ya bang....." :)

Gulai ikan masin tu sama versi ngan gulai telor masin dalam n3 sebelum ini. Resepi yang sama cuma tukar bahan asas je dari telor masin ke ikan masin. Gulai ni boleh kata selalu gak la saya buat sebab rasanya tak muak....tak jemu makan walau pun sering diulang masak berkali-kali... mungkin sebab tak masuk rempah kot, hanya guna bahan2 asli bawang2 gitu je.... :)

Di awal2 kemunculan MENU dulu dah post pasal gulai ikan masin ni.... jadi jemput usha resepinya di SINI atau boleh juga ambik di post Gulai Telor Masin.... Tq

Sekian, Wassalam :))


12 comments:

Chik Mi said...

kak terliur ni tgk gulai tu sedapnye kena ngan sambal belachan lagiii sedap

cikgu aida said...

salam...rajin la pulok begulai semenjak 2 menjak ni,.....ehehehh

fzi said...

Chik Mi..
Oh best tuh kalu ada sambal belacan sekali tuh... :)

fzi said...

Wsalam cikgu..
oghe kelate meme tok lepah denge 1)nyayur lemok puteh 2)gulai kunyit kkuah.. hehe

ain said...

sedapnya kak fzi....memang ada dlm otak nak masak gulai ikan masin ni. nak pi psr mlm sat lagi nak cari ikan masin la.

sot said...

Masalah gulai ikan masin ni satu je, terpaksa makan banyak nasi, kadang tu sampai 3x tambah....ish ish ish.

fzi said...

Ain...
hehe...elok la tu ain... stand-by masak nasik lebih sikit kalu nak buat gulai ikan masin ni...kalu masak sikit2 dikhuatiri tak cukup nanti nak menambah... :D

fzi said...

Papa, mama dengar dah brape kali nak kontrol makan tapi sampai le ni tak stat stat lagi...huuuu

indahhouse said...

salam kak fzi,
aduh. pekena gulai ikan masin plak. dah terliur ni kak. kak biasa guna ikan masin apa? My MIL suka ikan kurau, mama saya suka ikan selar kering tu atau cencaru. saya kalau gulai memang suka hirup kuah. hihihi

ijan said...

salam kak fzi,
memang best la lauk bekal dari umah kalau banding ngan lauk asrama... teringat zaman dok asrama dulu suka suruh mak datang bwk makanan jugak.heheheh

fzi said...

Wsalam nur...
Kalu buat gulai ni akak selalu simpan untuk wat makan 'nasik belauk' pagi esoknya...lagi kaw rasa gulai bila dah semalaman tu.

Khusus untuk wat gulai ni, akak guna ikan masin selar kuning je nur. Tapi make sure sebelum dimasak, kena siap2 buang dia punya peghedoh tu *tulang besar macam mata kail tu* risau takut budak2 ngan bapak budak tak perasan tulang tu masa makan nnt...hehe

fzi said...

Wsalam ijan...
hehe...betul tu ijan... lain feel nya kalu makan bekal dari umah... :)

Kalu duk asrama memang looking forward dapat makanan dari umah...yang buat berkelah kat bawah hostel nya lain, yang bawak naik hostel nya lain....hehe

Menu A - Z