BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday

Pisang Goreng Tabur Gula


Menu kueh yang satu ini betul2 sempoi... tapi dalam sempoi2 pon sempat buat 3 kali dalam dua hari weekend sebab ada permintaan ulangan dari kalangan penduduk...hehe

Tak tau apa sebenarnya nama bagi pisang yang digoreng versi kosong ni, goreng tanpa tepung dalam planta atau minyak yang sedikit. Masa nak hidang, taburkan sedikit gula bagi sempurnakan rasa. Rasa masin2 planta dah ada, so kombain pulak lah dengan rasa manisnya gula... :)


Menu ini popular di zaman saya kecik2 dulu.... boleh buat tak kira masa samada untuk side-kick breakfast *wat saing ngan bihun goreng*, minum petang atau pun untuk supper kul 10 @ 11 malam.... :) Pekena pulak dengan kopi 3 in one tu satu mug sorang....fuhhh.....itu yang tengok2 sekejap je dua sikat pisang Abu hilang dari pandangan.....hehe


12 comments:

cikgu aida said...

salam kak fzi, saya baru terniat nak buat pisang masak gini...tapi tak sempat sebab pisang dah habis..eheh..biasa saya suka guna pisang berangan tapi tak tabur dengan gula...saya latakkan dengan sos vanila kat atasnya...sedappp...

fzi said...

Wsalam cikgu...
hehe...memang best kan goreng pisang stail gini...tak puas makan...
Ohh best jugak tu letak sos vanilla...makan ngan madu lebah pun boleh, caramel dsb...
Sedap tuh cikgu pakai pisang berangan...Akak guna pisang apa2 je, asalkan pisang tu manis...jalan... :))

ima said...

salam kak fzi...ima tak pernah lagi makan pisang goreng versi gini...memangsiap sedap ye!!!siap tabur dgn gula lagi,ni mesti anak2 ima suka...

indahhouse said...

salam kak fzi,
lom penah wat pisang abu macam ni. nampak sedap,macam style hotel plak. penah tgok resipi hotel macam ni, tambah eskrim..
ada pisang abu, saya bole cuba cara ni. takde la wat pengat atau goren jer. hihi

Atsauri said...

Kak,
Adi x rajin lg make pise goreng gula tabur. kalu make pise kebatu rebus cicoh gulo tu..memey sokmo2 time skoloh rendoh dulu.

loni, kalu request ko ore rumah suruh wat pise rebus, nyo kato buang tebiat pula..

ain said...

sedap ni kak!! international resipi tau. baru 3 hari lepas sy tengok prog masakan mat salleh, depa goreng gak banana sapu brown sugar!! wat we call it, caramelised banana!!!hihi

fzi said...

Wsalam ima....
Alhamdulillah sedap bagi akak, lagipun mudah dan cepat nak buatnya.. :)
Terai la buat ima, InsyaAllah pasti suka.. :)

fzi said...

Wsalam nur...
Kalu lom penah buat baik terai buat...InsyaAllah big boss nanti senyum sampai ke pipi...senyum ada dua maksud nur...satu senyum sebab sedap pisang tu, satu lagi sebab...terserlah 'kerajinan kita'..buat kueh segera, tak sampai 5 minit siap...hihi

fzi said...

Atsauri...
Oooo tok rajin buat lagi dih? Mungkin setengoh2 tempat beso denge pisang goreng kosong ginni, setengoh tu tok beso.. lain2 dae'ghoh maklum sajo :)
Pise rebus tu pulok meme salah-satu makanan asasi drumoh kak ni....jange wat tok ingat Adi, keno suh oghe umoh wat tu... :)

fzi said...

Ain...
Oh iya ke? Waaa... advance ya orang dulu2 kan ain...macam citer 'back to the future'...hihi
padahal menu ni dah ada sejak lama dulu...boleh kata sejak zaman jepun la...kan orang dulu2 kreatif.. cipta macam2 resepi dari ubi kayu, keledek, keladi termasuklah pisang ni :)

zalieda said...

salam kak fzi,
sama gak cam diorg.. first time tahu pisang blh masak cara cam gini.. mesti best tu sampai berulang kali kena repeat same menu.. nak kena cuba gak nie..hari ahad nie nak kena pi cari pisang plak kat pasar tani nie.. hehehe..

fzi said...

Wsalam zalieda...
hehe... menu yang sempoi je..mudah dan cepat siap...tapi alhamdulillah sedap dan kenyang...macam akak hari tu ulang buat lepas abih berkebun kat laman...oouh masa tu sekejap je abih sepinggan besar makan ramai2... :)
Terai la buat k zalieda... :)

Menu A - Z