BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Kerutup Daging

Salam Maulidurrasul....

Alhamdulillah sempena Maulidurrasul yang jatuh pada 12 Rabiul Awal 1431 semalam, diharapkan agar kita sama2 dapat memperbanyakkan lagi berselawat ke atas Nabi SAW. Jom pakat2 kita usaha untuk lebih mengenal dan mencintai Rasulallah SAW dengan luangkan lebih banyak masa kita membaca Sirah Nabi melalui kitab-kitab yang banyak terdapat di pasaran. Begitu juga dengan azam kita dalam mempelajari hadis2 Rasulallah SAW... moga dapat baca sampai khatam Kitab Riyadhus Shalihin yang ada di samping perlunya berguru untuk dapatkan lebih kefahaman.... InsyaAllah...


Kali ini nak cerita pasal menu Kerutup Daging yang memang fames nun di Kelantan sana. Kalu naik atas pasar besar Siti Khadijah atau juga saya panggil pasar hijau kat tengah2 bandar Kota Bharu tu, memang banyak sangat pilihan juadah kerutup ni. Di samping kerutup daging ramai juga yang buat kerutup udang.....tapi kalu nak buat kerutup udang, elok kalu dapat buat pakai udang yang saiz besar... InsyaAllah memang sedap lagi menyelerakan... hehe

Jom kita tengok resepinya... mungkin ada yang ingin tukar2 selera. Apa kata cuba try test tengok Kerutup Daging ni pula..... lauk faveret tuh di Kelate.... :))


Resipi Kerutup Daging
bahan2nya:

  • setengah kilo daging filet/ros *dipotong tebal2*
  • bawang merah besar 2 labu
  • bawang puteh 3 ulas
  • halia 1 setengah inci
  • lengkuas 1 inci
  • serai 2 - 3 batang
  • lada kering 3 - 4 tangkai 
  • sedikit udang kering
  • Rempah kerutup 3 sudu besar
  • pati santan tiga suku cawan
  • kerisik
  • asam keping
  • garam
  • manisan

Cara2nya:
  1. Bawang merah, bawang puteh, halia, lengkuas, lada kering, udang kering ditumbuk lumat kemudian ditumis.
  2. Biarkan masak tumisan sebelum dimasukkan rempah kerutup yang dibancuh dengan sedikit air terlebih dulu.
  3. Masak lagi sampai tumisan masak elok dan naik minyak.
  4. Kemudian masukkan daging. Biarkan empuk baru dimasukkan serai dan asam keping.
  5. Tambahkan santan dan sedikit air masak.
  6. Masak menggunakkan api dapur yang kecil - sederhana.
  7. Perasakan dengan garam dan manisan.
  8. Dekat2 nak angkat baru dimasukkan kerisik.

Sekian, selamat mencuba.... :)


17 comments:

sot said...

One of my peberet. Pendek kata tak panjang, memang menyelerakan.

Chik Mimi said...

salam maulidur rasul kak kerutup ni ade rase2 mcm kurma dgg sikit ke?

fzi said...

tauuu....
lauk ni memang paberet papa...hehe

fzi said...

Chik Mimi...
memang totally difren ngan kurma...
Kurma kena pakai rempah dia... rasa lain, kaler pun lain... :)

ijan said...

Salam Maulidur Rasul Kak Fzi,

Sedap sungguh kerutup daging ni.. kuah pekat2 gitu... rindu benar nk makan!

zalieda said...

salam maulidur rasul kak fzi,
Bestnya kerutup.. Tengok kerutup kat rumah akak nie, barulah teringat saya dah sebulan beli rempah kerutup adabi kat Giant tapi belum sempat nak buat..hehehe..

Kerutup tu memang best.. Betullah kak, kat pasar siti khadijah tu kerutup udang dia besar2 kan.. memang menyelerakanlah..

fzi said...

Wsalam ijan...
Ohh ijan dah lama tak makan, boley la import rempahnya dari kelate...hehe

fzi said...

Wsalam zalieda...
Memang best kerutup...akak kadang kombain masuk paru dan limpa sekali... memang mabeles, jeligho makan nasik...heheh
Zalieda dah ada rempah tu, anytime je la ON nak masaknya... hehe...hepi kerutup k!

cikgu aida said...

sedapp nya daging kerutupp....peberet....nak buat la jugaa....tapi susah nak cari rempah nya laa..

fzi said...

Cikgu...
Oh paberet cikgu gak rupanya... takpe takde rempahnya cikgu...akak sesak2 pakai je rempah kari daging, tak banyak beza rasa...InsyaAllah tetap sedap... :)

UmmuFarhan said...

Salam,

Akak, jadi lapar tengok kerutup daging nih. ibu saya memang suka buat kalau kat kelantan. Kalau kat sini, tak merasa laaa..insyaAllah nnt nak cuba jugak guna rempah kari yg macam akak cakap tu...

fzi said...

Wsalam ummufarhan...
hmmm... cuba lah, InsyaAllah boleh tahan gak sedap pakai rempah kari daging kalu takde stok rempah kerutup tu... kalu suka boleh campur limpa, hati dan paru sekali ngan daging tu...lagi umphh rasa... :)

Datin El said...

salam rindu fzi..hee..bestnye kerutup dgg tu..nak trylah nanti..

fzi said...

Wsalam datin...
Lama tak dengar kabar datin...harap sihat ya.. :)
Alhamdulillah daging kerutup ni memang best dan bermutu...hehe
Jemput la terai, insyaAllah makin menambah makan nasik... :)

Fikriah said...

Salam Perkenalan Kak Fzi...Maaf sbb link dlm diam je.Harap kita dapat bersahabat yea...

fzi said...

Wsalam Fikriah...
Selamat berkenalan... its ok, linkkan dalam diam. TQ sudi linkkan blog akak yang menunya sempoi2 je nih...hehe...
Jemput singgah lagi bila2 free k....
moga ukhwah berpanjangan... :))

kerepek pisang sedap said...

assalam...baru tjumpa page ni...love it espc. resepi2 yg ada..mostly dr pantai timur yg memang dah lama sy cari2......sy fm melaka but asben dr. tganu n till now x xpert ttg menu org sana...so lepas jmpa page ni kena cuba blaka nmpak gayanya...hihihihihi...minta izin ye ..syukran

Menu A - Z