BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Saturday

Kerutup Daging

Salam Maulidurrasul....

Alhamdulillah sempena Maulidurrasul yang jatuh pada 12 Rabiul Awal 1431 semalam, diharapkan agar kita sama2 dapat memperbanyakkan lagi berselawat ke atas Nabi SAW. Jom pakat2 kita usaha untuk lebih mengenal dan mencintai Rasulallah SAW dengan luangkan lebih banyak masa kita membaca Sirah Nabi melalui kitab-kitab yang banyak terdapat di pasaran. Begitu juga dengan azam kita dalam mempelajari hadis2 Rasulallah SAW... moga dapat baca sampai khatam Kitab Riyadhus Shalihin yang ada di samping perlunya berguru untuk dapatkan lebih kefahaman.... InsyaAllah...


Kali ini nak cerita pasal menu Kerutup Daging yang memang fames nun di Kelantan sana. Kalu naik atas pasar besar Siti Khadijah atau juga saya panggil pasar hijau kat tengah2 bandar Kota Bharu tu, memang banyak sangat pilihan juadah kerutup ni. Di samping kerutup daging ramai juga yang buat kerutup udang.....tapi kalu nak buat kerutup udang, elok kalu dapat buat pakai udang yang saiz besar... InsyaAllah memang sedap lagi menyelerakan... hehe

Jom kita tengok resepinya... mungkin ada yang ingin tukar2 selera. Apa kata cuba try test tengok Kerutup Daging ni pula..... lauk faveret tuh di Kelate.... :))


Resipi Kerutup Daging
bahan2nya:

  • setengah kilo daging filet/ros *dipotong tebal2*
  • bawang merah besar 2 labu
  • bawang puteh 3 ulas
  • halia 1 setengah inci
  • lengkuas 1 inci
  • serai 2 - 3 batang
  • lada kering 3 - 4 tangkai 
  • sedikit udang kering
  • Rempah kerutup 3 sudu besar
  • pati santan tiga suku cawan
  • kerisik
  • asam keping
  • garam
  • manisan

Cara2nya:
  1. Bawang merah, bawang puteh, halia, lengkuas, lada kering, udang kering ditumbuk lumat kemudian ditumis.
  2. Biarkan masak tumisan sebelum dimasukkan rempah kerutup yang dibancuh dengan sedikit air terlebih dulu.
  3. Masak lagi sampai tumisan masak elok dan naik minyak.
  4. Kemudian masukkan daging. Biarkan empuk baru dimasukkan serai dan asam keping.
  5. Tambahkan santan dan sedikit air masak.
  6. Masak menggunakkan api dapur yang kecil - sederhana.
  7. Perasakan dengan garam dan manisan.
  8. Dekat2 nak angkat baru dimasukkan kerisik.

Sekian, selamat mencuba.... :)


Menu A - Z